WELL BEING FITNESS

Χρήσιμες συμβουλές για αρχάριους στη γιόγκα


23 Ιουλίου 2015

318be6c1c25cf73faa5d09f930873aedοριζ1.jpg

Μήπως μέχρι τώρα δεν έχετε δοκιμάσει να κάνετε γιόγκα, παρ' όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να σας προσφέρει; Τότε έφτασε η στιγμή να κάνετε το πρώτο βήμα και να αρχίσετε τα μαθήματα. Παρακάτω θα διαβάσετε όλα όσα θα χρειαστείτε στο νέο σας ξεκίνημα.

Καταρχήν το πρώτο που πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι η γιόγκα έχει πολλά είδη, άρα θα πρέπει να διαλέξετε ένα που να σας αρέσει. Αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας και κάντε μια επισκόπηση, ώστε να μάθετε ποιες μορφές γιόγκα υπάρχουν και επιλέξτε μια που να ταιριάζει με τη προσωπικότητα σας. Για τους περισσότερους αρχάριους η Hatha ή Vinyasa είναι μια καλή επιλογή. Εξάλλου στη πορεία θα εξελιχθείτε και θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε και τα υπόλοιπα είδη.

Αφού έχετε αποφασίσει ποιο είδος θα κάνετε, ήρθε η στιγμή να διαλέξετε το χώρο. Μια καλή λύση είναι να πάτε σε ένα στούντιο γιόγκα κοντά στη δουλειά σας ή στο σπίτι σας, ώστε να μη κάνετε μεγάλες αποστάσεις. Πολλά γυμναστήρια προσφέρουν επίσης μαθήματα γιόγκα. Επιπλέον, ο δάσκαλος παίζει σημαντικό ρόλο στη προπόνηση σας, γιατί μέσα από εκείνον θα αγαπήσετε τη γιόγκα. Αν δείτε, ότι κάτι δεν σας ικανοποιεί, μη το βάλετε κάτω, συνεχίστε την αναζήτηση και σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Αφού λύσετε και το θέμα με το χώρο, το επόμενο βήμα είναι ο εξοπλισμός, που πρέπει να έχετε μαζί σας. Την πρώτη μέρα, δεν θα χρειαστεί να φέρετε τίποτα, εκτός από τον εαυτό σας και να φοράτε άνετα ρούχα. Στη συνέχεια μπορεί να αγοράσετε κάποιο στρωματάκι, αν και τα περισσότερα στούντιο έχουν δικά τους. Αφού λοιπόν, πάρετε το στρώμα σας και πάτε να το τοποθετήσετε κάτω, καλό είναι να μη το βάλετε ακριβώς δίπλα σε κάποιον άλλον. Στη γιόγκα η απόσταση μεταξύ των μαθητών είναι απαραίτητη, ώστε να μπορεί ο καθένας να κάνει συγκεκριμένες πόζες, ανάλογα με το επίπεδο του. Επίσης, συνήθως οι μαθητές κάθονται σταυροπόδι ή κάνουν κάποιες ήπιες διατάσεις, μέχρι να έρθει ο δάσκαλος.

Ο δάσκαλος μπορεί να ξεκινήσει το μάθημα λέγοντας τη λέξη "om" τρεις φορές και ανάλογα με τις ασκήσεις, μπορεί να κάνετε και έναν σύντομο διαλογισμό. Ύστερα ακολουθούν η προθέρμανση, οι πόζες, τα τεντώματα και στη συνέχεια η χαλάρωση. Ανά πάσα στιγμή, μπορείτε να πάρετε τη πόζα του παιδιού, αν χρειάζεστε λίγη ξεκούραση. Και τέλος, να θυμάστε ότι η γιόγκα δεν είναι ανταγωνιστική, ο καθένας κάνει μέχρι εκεί που μπορεί και στη πορεία βελτιώνεται όλο και περισσότερο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.