WELL BEING FITNESS

Η καλύτερη προπόνηση για την καταπολέμηση του προδιαβήτη


3 Ιανουαρίου 2016

6a451b87c7e9ee6a8fbc366af2612ac0.jpgkautea.jpg

Αν ανήκετε στο 50% του πληθυσμού που πάσχει από διαβήτη ή προδιαβήτη, οι πιθανότητες να έχετε ακούσει τη συμβουλή να ασκείστε τακτικά, είναι πολλές. Η επιστήμη είναι πλέον σίγουρη ότι η σωματική δραστηριότητα αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να κρατήσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας σταθερά. Δείτε ποιες ασκήσεις θα σας βοηθήσουν ώστε να καταπολεμήσετε τον προδιαβήτη.

Κάντε σύντομες και έντονες αερόβιες ασκήσεις. Ερευνητές είδαν καλύτερα αποτελέσματα σε ασθενείς που έκαναν σύντομες και έντονες δραστηριότητες, όπως περπάτημα σε γρήγορους ρυθμούς για 10 λεπτά, 5 ημέρες την εβδομάδα για 3 μήνες, σε σχέση με εκείνους που κάνανε μέτριας έντασης άσκηση για 30 λεπτά. Το απόφθεγμα της έρευνας ήταν ότι οι δεκάλεπτες προπονήσεις έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία των διαβητικών. Και αυτό γιατί παρατηρείται βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μια αποτελεσματική μείωση του δείκτη μάζας σώματος. Επίσης, οι γρήγορες ασκήσεις μπορούν πιο εύκολα να προσαρμοστούν στο πρόγραμμα των πολυάσχολων ανθρώπων.

Να είστε δραστήριοι όλη την ημέρα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κάθονταν για 5 ώρες μετά την κατανάλωση ενός γεύματος παρουσίασαν 24% μεγαλύτερη άνοδο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, σε σύγκριση με εκείνους που σηκωνόντουσαν κάθε 20 λεπτά. Προσθέτοντας περισσότερη δραστηριότητα καθ' όλη την ημέρα μπορεί να αποτρέψει τα υπεργλυκαιμικά επεισόδια. Για παράδειγμα αν τρέχετε 10 λεπτά το πρωί, το απόγευμα και το βράδυ, θα βοηθήσετε στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας.

Κάντε ασκήσεις με βάρη, γιατί μπορεί να βοηθήσετε στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Όμως, οι προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης πρέπει να γίνονται σε συνδυασμό με αερόβια άσκηση, ώστε να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Και μην ξεχνάτε ότι η σωματική δραστηριότητα από μόνη της δεν μπορεί να κρατήσει σταθερά τα επίπεδα σακχάρου, αλλά πρέπει πάντα να συνδυάζεται με μια υγιεινή διατροφή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.