WELL BEING FITNESS

Αυτοφροντίδα: Ο πυρήνας της δύναμής σου - Ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης σας περιμένει στο #empoweringwomen για να σας ταξιδέψει σε όλο το φάσμα της ευεξίας


24 Σεπτεμβρίου 2019

Αυτοφροντίδα: Ο πυρήνας της δύναμής σου - Ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης σας περιμένει στο #empoweringwomen για να σας ταξιδέψει σε όλο το φάσμα της ευεξίας

Εάν ζείτε στους σύγχρονους ρυθμούς όπως οι περισσότεροι, τότε πιθανότατα ξεχνάτε να φροντίσετε τον εαυτό σας. Συνήθως όταν προσπαθείτε να είστε αποτελεσματικοί στις υποχρεώσεις, θυσιάζετε τον ύπνο σας, τη διατροφή σας, την άσκηση και άλλες πρακτικές που  τη σωματική και πνευματική υγεία.

Ακόμα όμως και εάν δεν το αντιλαμβανόμαστε, το να μη φροντίζουμε τον εαυτό μας έχει αντίθετα αποτελέσματα. Η ενέργεια μας πέφτει, το άγχος αυξάνεται και τελικά τρέχουμε πίσω από τις υποχρεώσεις. Η αυτοφροντίδα είναι ο βασικός παράγοντας που θρέφει την ευημερία και την ευεξία μας.
Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης,Coaching & Mentoring for Physical and Emotional well - being, θα μας μιλήσει για το θέμα «Αυτοφροντίδα: Ο πυρήνας της δύναμής σου», στο Workshop "Empowering  Women" που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στο κτήμα Αρίστη.

Ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης, Coaching & Mentoring for Physical and Emotional well - being, γνωστός για την ολιστική του προσέγγιση για την προσωπική μας εξέλιξη και ανάπτυξη, ενσωματώνοντας την φιλοσοφία της Γιόγκα, της Αγιουρβέδα και της δυτικής ψυχολογία, θα μας δείξει τον δρόμο που θα μας οδηγήσει από το well-doing στο well-being και πώς με αυτό τον τρόπο θα το ενσωματώσουμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας.


 ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ WORKSHOP ΕΔΩ

 

Πώς μπορούμε να πετύχουμε υψηλά επίπεδα ενέργειας στο σώμα και αρμονίας στο νου συνδυάζοντας τη Γιόγκα, την Αγιουρβέδα και τη δυτική ψυχολογία;

Μπορούμε να το πετύχουμε ακολουθώντας μία πολύ συγκεκριμένη ρουτίνα. Η Αγιουρβέδα εξετάζει τον άνθρωπο ολιστικά. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνει υπόψη όλες τις πτυχές της ζωής του. 

Στη βάση αυτής της ιδέας είναι η παρατήρηση της συμπεριφοράς του ατόμου. Παρατήρηση  όσον αφορά το φαγητό του, τις συνήθειες που έχει σε σχέση με τον ύπνο του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί με το έμψυχο και άψυχο περιβάλλον του. Από αυτό παίρνουμε στοιχεία για την ψυχολογία του ατόμου. Επίσης παρατηρούμε πώς επηρεάζεται ο οργανισμός του και πού εμφανίζονται ανισορροπίες. Αυτές για παράδειγμα μπορεί να είναι ότι κάποιος αισθάνεται χαμηλά επίπεδα ενέργειας ή βάρος στο σώμα του, αλλά και οποιαδήποτε ανισορροπία σε επίπεδο νοητικό πχ. το άγχος ή η θλίψη. 

Η Ayurveda εστιάζει στο να επηρεάσει θετικά την ψυχολογία του ανθρώπου και να βελτιώσει σώμα και πνεύμα. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει μία καλά δομημένη ρουτίνα, η οποία είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα του κάθε ατόμου ανάλογα με τον τύπο του. Σε γενικές γραμμές το να έχουμε μία καλή ρουτίνα είναι το πιο χρήσιμο πράγμα, ανεξαρτήτως από τον τύπο μας, γιατί αυτό είναι που μας βοηθά να πετύχουμε υψηλά επίπεδα ενέργειας και καθαρό νου. 

Η σύγχρονη καθημερινότητα μας πλημμυρίζει από αρνητικές σκέψεις οι οποίες προέρχονται από το άγχος και την ανασφάλεια. Με ποιο τρόπο θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε τον έλεγχο του νου;

Είναι αλήθεια ότι συχνά οι άνθρωποι μπαίνουν στον φαύλο κύκλο των αρνητικών σκέψεων λόγω άγχους για το μέλλον ή από ανασφάλεια. Ο τρόπος για να μπορέσουμε να επανακτήσουμε τον έλεγχο του νου μας, είναι η άσκηση οποιασδήποτε μορφής. Στην προκειμένη περίπτωση δεν μιλάμε απαραίτητα για φυσική άσκηση, αλλά για τον  διαλογισμό ή γενικά ασκήσεις ενσυνείδησης (mindfulness). Είναι εκείνοι οι τρόποι που σου δίνουν την δύναμη, να μπορέσεις να ζεις πιο ποιοτικά και συνειδητά στο Τώρα. 

Το Τώρα είναι ο μόνος χρόνος όπου μπορείς να δράσεις. Στο μέλλον δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Στο παρόν φτιάχνεις το μέλλον. Το άγχος για παράδειγμα, είναι ένα από τα 8 βασικά συναισθήματα του ανθρώπου και συσχετίζεται μόνο με το μέλλον. Με κανέναν άλλο χρόνο. Επομένως το άγχος και την ανασφάλεια μπορείς να τα διαχειριστείς στο Τώρα. Για να μπορέσει κάποιος να το πετύχει αυτό χρειάζεται ασκήσεις, οι οποίες θα προπονήσουν τον εγκέφαλό του, ούτως ώστε να βρίσκεται στο Τώρα. 
Πώς θα καταφέρουμε να φροντίσουμε το σώμα και το νου έτσι ώστε να έχουμε ένα καθαρό πνεύμα;

Θα το καταφέρουμε όταν το κάνουμε προτεραιότητα. Το θέμα με τους ανθρώπους δεν είναι ότι δεν ξέρουν τι να κάνουν. Είναι ότι δεν το κάνουν. Ίσως βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις να μην γνωρίζεις τι να κάνεις, αλλά μπορείς πάντα να ζητήσεις βοήθεια. 

Για να καταφέρουμε επομένως να φροντίσουμε σώμα και νου, χρειάζεται να υιοθετήσουμε μία πολύ συγκεκριμένη ρουτίνα, όπως προανέφερα. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε με πειθαρχεία, σεβασμό και ευλάβεια τις αποφάσεις μας, για αυτά που θέλουμε να πετύχουμε και αυτό να γίνει η απόλυτη προτεραιότητά μας. 

Έτσι το πρόγραμμα που έχουμε επιλέξει δεν θα μας τυχαίνει, αλλά θα μας συμβαίνει. 

Πώς θα καλλιεργήσουμε μια ισορροπημένη ζωή όπου θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας;  

Αν κάποιος θέλει να πετύχει τους στόχους του και να έχει μία ζωή ισορροπημένη χρειάζεται να καθορίσει τον σκοπό του. Πώς θέλει να ζει; Ποια είναι τα πράγματα που θα προσθέσουν αξία στη ζωή του; Αυτά να τα βάλει μπροστά του σε μία λίστα και να τα κάνει στόχο. Τότε η ζωή του θα είναι ισορροπημένη σε σχέση με τα «θέλω» του.  

Η πληθώρα επιλογών που έχουμε στη σημερινή εποχή μας μπερδεύει και τελικά μας αποπροσανατολίζει από τις πραγματικές μας αποφάσεις. Πώς θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε σε αυτό που έχει νόημα, για να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για τη ζωή μας;

Είναι σύνηθες το φαινόμενο να βλέπουμε ότι οι άνθρωποι ζουν με έναν τρόπο που πραγματικά τους μπερδεύει και τους αποπροσανατολίζει από τις πραγματικές τους ανάγκες. Προκειμένου να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε σε αυτό που έχει νόημα, χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε τα περιττά. Ένα παράδειγμα είναι ότι μπορεί να έχεις μία ντουλάπα γεμάτη ρούχα, τα οποία σε πολύ μεγάλο ποσοστό δεν τα φοράς. Τα κρατάς είτε για τις αναμνήσεις, είτε γιατί απλά δεν έχεις ασχοληθεί. Η κατάληξη είναι να βρίσκεσαι σε μία κατάσταση γεμάτη άχρηστα πράγματα. 

Αντίστοιχα αν έχεις γεμίσει οποιοδήποτε κομμάτι της ζωής σου με ά-χρηστα πράγματα, τότε αυτά σε βαραίνουν, σε μπερδεύουν, σε καθυστερούν και τελικά δεν επικεντρώνεσαι σε αυτά που πραγματικά έχουν νόημα. Επομένως, αν θες να έχεις καλύτερες συνθήκες στην ζωή σου και να δημιουργήσεις μία ζωή με νόημα ξεκαθάρισε αυτά που δεν είναι πια χρήσιμα. Κράτησε μόνο αυτά που προσθέτουν αξία στη ζωή σου, γιατί εκεί θα βρεις το νόημα. 

Τότε δεν θα έχεις πάρα πολλές πηγές οι οποίες μπορεί να σου αποσπούν την προσοχή ή να σε αποπροσανατολίζουν. Έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να υπηρετήσεις τις ουσιαστικές σου ανάγκες.

Αν θέλετε και εσείς να συναντήσετε από κοντά τον Κωνσταντίνο Χαραντινιώτη, για να συζητήσετε τους προβληματισμούς καθώς και να λύσετε όλες τις απορίες σας, κλείστε το εισιτήριό σας εδώ.

 

jenny.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.