WELL BEING FITNESS

4 ασκήσεις που πρέπει να αποφεύγετε εάν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Ιουλίου 2021

4 ασκήσεις που πρέπει να αποφεύγετε εάν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση
Η άσκηση είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για τη φροντίδα της ψυχικής και σωματικής σας υγείας σε όλα τα στάδια της ζωής - συμπεριλαμβανομένης της εμμηνόπαυσης.

Η άσκηση είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για τη φροντίδα της ψυχικής και σωματικής σας υγείας σε όλα τα στάδια της ζωής - συμπεριλαμβανομένης της εμμηνόπαυσης. Αυτή η περίοδος (η οποία ξεκινά στην ηλικία των 51 ετών για τις περισσότερες γυναίκες) μπορεί να επηρεάσει την πυκνότητα των οστών, τη διάθεση, τα επίπεδα άγχους, τα πρότυπα ύπνου και πολλά άλλα. 

Ευτυχώς, ορισμένες προπονήσεις όπως το περπάτημα, το κολύμπι και η γιόγκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση ή τον μετριασμό αυτών των αλλαγών. Υπάρχουν όμως ασκήσεις που δεν πρέπει να κάνετε μετά την εμμηνόπαυση;

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει [καθολική] χειρότερη άσκηση αν είστε στην εμμηνόπαυση. Η φυσική κατάσταση του καθενός είναι διαφορετική. Ωστόσο πρέπει να προσέχετε κάποιες ασκήσεις ανάλογα με την υγεία σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε οστεοπόρωση, θα πρέπει να αποφύγετε στις έντονες ασκήσεις και να γνωρίζετε το περιβάλλον που γυμνάζεστε για να αποφύγετε πτώσεις ή τραυματισμούς. 

Η ουσία είναι ότι πρέπει να μάθετε να ακούτε το σώμα σας και να αναγνωρίζετε πότε είναι ώρα να σταματήσετε. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν μερικές ασκήσεις και κινήσεις που οι ειδικοί συνιστούν γενικά στα περισσότερα άτομα με εμμηνόπαυση να αποφεύγουν. 

Ποιες ασκήσεις να αποφεύγετε 

Προπόνηση HIIT 

Εάν έχετε οστεοπόρωση, αρθρίτιδα ή γενικά αντιμετωπίζετε προβλήματα με τις αρθρώσεις, θα πρέπει να αποφεύγετε την προπόνηση HIIT, γιατί είναι αρκετά έντονη και μπορεί να επιβαρύνει την οστεοπόρωση. Εάν εξακολουθείτε να απολαμβάνετε αυτήν την προπόνηση (και ο γιατρός ή ο εκπαιδευτής σας συμφωνεί), τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά να ακούτε το σώμα σας. 

Hot yoga 

Οι περισσότερες γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση υποφέρουν από εξάψεις. Αν λοιπόν και εσείς νιώθετε ότι μια ζεσταίνεστε και μια κρυώνετε, ίσως δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε ένα μάθημα Hot yoga. 

Οι κλασικές ασκήσεις κοιλιακών- τα sit-ups 

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις μπορεί να επιβαρύνουν το φορτίο στη σπονδυλική στήλη, μια περιοχή που είναι ευαίσθητη χάρη στην απώλεια της οστικής μάζας που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση. Γι αυτό και καλό είναι να αποφεύγονται.  

Γυμναστική αργά το βράδυ

Αυτό δεν είναι καθολική συμβουλή, αλλά σίγουρα εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ εξαιτίας των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, τότε οι νυχτερινές προπονήσεις θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τον ύπνο.

Η έντονη άσκηση μπορεί να διεγείρει την κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες). Εάν τα επίπεδα κορτιζόλης σας αυξηθούν (ας πούμε, χάρη στην έντονη βραδινή προπόνηση), μπορεί να είναι πιο δύσκολο να κοιμηθείτε. Αντ 'αυτού, συνεχίστε να ασκείστε το πρωί ή νωρίς το απόγευμα, όπως το επιτρέπει το πρόγραμμά σας. 

Δείτε ακόμη: Η ζωγράφος με συναισθησία που δημιουργεί εικόνες από μουσική

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.