WELL BEING FITNESS

Τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν κάνετε σανίδα κάθε μέρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Ιανουαρίου 2022

Τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν κάνετε σανίδα κάθε μέρα
unsplash
Η σανίδα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ασκήσεις κοιλιακών και έχει ρίζες από τη δεκαετία του 1920. Ωστόσο έγινε περισσότερο γνωστή στη δεκαετία του 2000.

Σύμφωνα με το American Council on Exercise η σανίδα είναι μια εξαιρετική άσκηση για τη διαχείριση του πόνου στην πλάτη επειδή συστέλλει όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες του πυρήνα χωρίς να απαιτεί πολλή κίνηση, ενισχύοντας τους κοιλιακούς μύες για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.

Όταν κάνετε σανίδα ο στόχος σας είναι να σχηματίσετε μια ευθεία γραμμή από τις φτέρνες μέχρι το κεφάλι σας. Οι αγκώνες σας θα πρέπει να είναι τοποθετημένοι ακριβώς κάτω από τους ώμους σας και το πάνω μέρος της πλάτης και οι ώμοι σας να είναι ακίνητοι, εμποδίζοντας το στήθος σας να βυθιστεί ανάμεσα στα χέρια σας.

Θα πρέπει επίσης να σφίξετε τους τετρακέφαλους και τους γλουτιούς σας, πιέζοντας τη λεκάνη σας κάτω καθώς «τραβάτε» τον αφαλό σας προς τη σπονδυλική στήλη σας, εμποδίζοντας τη μέση σας να υποχωρήσει προς το πάτωμα. Στη συνέχεια, κρατήστε τη θέση όσο περισσότερο μπορείτε.

Τι θα συμβεί όμως στο σώμα σας εάν κάνετε κάθε μέρα σανίδα;

Θα δείτε συνολική βελτίωση της δύναμης του πυρήνα

Η σανίδα δυναμώνει όλους τους μύες του πυρήνα σας. Ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο «πυρήνας» είναι αποκλειστικά οι μύες της κοιλιάς, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκο από αυτό, και περιλαμβάνει τα πάντα, από τους γοφούς μέχρι τους ώμους.

Αυτό σημαίνει πως περιλαμβάνει τις τέσσερις κύριες μυϊκές ομάδες της κοιλιάς - τον ορθό κοιλιακό, τους εσωτερικούς λοξούς, τους εξωτερικούς λοξούς και τους εγκάρσιους κοιλιακούς - καθώς και το άνω μέρος της πλάτης, το κάτω μέρος της πλάτης, το στήθος, τους ώμους, τους τετρακέφαλους, τους γλουτούς και τις γάμπες. Όλοι αυτοί οι μύες συστέλλονται και λειτουργούν σε συνδυασμό για να κρατήσουν το σώμα σας στη θέση του και να διατηρήσουν τη σωστή φόρμα.

Θα βελτιωθεί η συνολική σας αθλητική απόδοση

Αυτό που πρέπει να θυμάστε για το μυϊκό σύστημα είναι ότι όλα λειτουργούν μαζί. Όταν η σανίδα γίνεται σε τακτική βάση, η αθλητική απόδοση μπορεί να βελτιωθεί επειδή το σώμα σας μαθαίνει πώς να στρατολογεί αποτελεσματικά τους μύες του πυρήνα για τη σταθεροποίηση και τη μεταφορά ενέργειας μεταξύ του άνω και του κάτω μέρους του σώματος.

Θα βελτιωθεί η στάση σας

Εάν η μαμά σας εξακολουθεί να σας γκρινιάζει να σηκωθείτε ίσια ή να τραβήξετε τους ώμους σας προς τα πίσω, ίσως είναι καιρός να αρχίσετε να ενσωματώνετε τη σανίδα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν εργάζεστε μπροστά σε έναν υπολογιστή όλη την ημέρα, όπου στρογγυλεύετε συνεχώς την πλάτη, τους ώμους και το λαιμό σας.

Θα έχετε καλύτερη ισορροπία

Ένας ισχυρός πυρήνας μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία και να βοηθήσει στην πρόληψη των πτώσεων . Όταν οι μύες του πυρήνα σας είναι δυνατοί, οι αρθρώσεις και οι μύες του κάτω μέρους του σώματος σας είναι πιο ικανοί να κάνουν γρήγορες διορθώσεις σε ξαφνικές αλλαγές της θέσης του σώματος.

Για να το θέσω αλλιώς: Εάν περπατάτε στον δρόμο και κάποιος σας χτυπήσει από πίσω, ένας ισχυρός πυρήνας θα είναι σε θέση να αποτρέψει την κάμψη ή περιστροφή της σπονδυλικής σας στήλης, ενώ ταυτόχρονα βοηθά τους μύες στα πόδια να ανταποκριθούν με τρόπο που σας επιτρέπει να ισορροπήσετε. Αυτή η γρήγορη και αποτελεσματική εμπλοκή του πυρήνα είναι απαραίτητη για την ισορροπία και μπορεί να ενισχυθεί με ασκήσεις σανίδας.

Τέλος μπορεί να ενισχυθεί η αυτοεκτίμησή σας

Αν ψάχνετε έναν τρόπο να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας, μην υποτιμάτε τη δύναμη της προπόνησης. Αν και μπορεί η σανίδα να μην έχει το ίδιο επίπεδο αποτελεσμάτων με μια πιο δυνατή προπόνηση, μπορεί να είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησή σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.