WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κρίσεις πανικού: Καιρός να τις αποχωριστείτε!


18 Οκτωβρίου 2015

Από την Αλεξάνδρα.

Η πρώτη μας συνάντηση ήταν ένα καλοκαίρι στη Μύκονο. Μέχρι τότε δεν ήξερα ούτε εκείνη ούτε το σημαντικό ρόλο που θα έπαιζε στην ενήλικη ζωή μου. Ήμουν μόλις 16 χρονών και εμφανίστηκε ξαφνικά, σαν ένα κύμα που σε ρουφάει και δε ξέρεις πώς να το παλέψεις. Δεν ήξερα αν πεθαίνω ή τρελαίνομαι. Η καρδιά μου χτυπούσε σε τρελούς ρυθμούς, τα χέρια μου και τα πόδια είχαν μουδιάσει και ένα συναίσθημα τρόμου με είχε καταβάλει. Ναι, αυτή ήταν η πρώτη φορά που έπαθα κρίση πανικού, χωρίς τότε να μπορώ να την ονομάσω.

Από τότε οι κρίσεις πανικού περιόρισαν τη καθημερινότητά μου και κατά συνέπεια τη ζωή μου. ‘Ο φόβος του φόβου’ όπως το εξηγούν οι ψυχολόγοι. Πια, 16 χρόνια μετά έμαθα πως οι κρίσεις πανικού είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μου έχουν συμβεί. Το ξέρω, ακούγεται οξύμωρο, αλλά μέσα από αυτές έμαθα τον εαυτό μου, τα όρια μου και τη δύναμη μου. Έσπασα τα ταμπού μου- που δυστυχώς υπάρχουν ακόμα στη κοινωνία μας όταν πρόκειται για τη ψυχική υγεία- πήρα φαρμακευτική αγωγή και έκανα ψυχοθεραπεία. Αναγνωρίζω τα συμπτώματα και ξέρω ότι η ζωή μου, αλλά και η ψυχική μου υγεία δε κινδυνεύουν. Γνώρισα ανθρώπους που υποφέρουν από τις κρίσεις πανικού και κατάλαβα πως δεν είμαι μόνη μου σε αυτό.

Για μένα η κρίση πανικού είναι ένα καμπανάκι  που μου χτυπάει όταν πρέπει να αλλάξω κάτι στη ζωή μου και να πετάξω από πάνω μου αυτά που με βαραίνουν. Αυτό ίσως να μην το είχα μάθει αλλιώς. Οπότε την ευχαριστώ και την αποχαιρετώ. Γιατί πια δε τη χρειάζομαι!

Συμβουλές

Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (Behavioural and Cognitive Therapy) είναι μια αποτελεσματική μέθοδος βραχείας διάρκειας που ‘σπάει’ το κύκλος της κρίσης (αρνητικές σκέψεις, άγχος, ψυχοσωματικά συμπτώματα) ώστε να αποδυναμωθεί και στη συνέχεια να υποχωρήσει  τελείως.

Μιλήστε με έναν ειδικό για το πρόβλημά σας. Η ψυχική μας υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική.

Την ώρα της κρίσης πανικού πάρτε βαθιές ανάσες σε μια χάρτινη σακούλα, και προσπαθήστε να στρέψετε την προσοχή σας σε κάτι άλλο (π.χ. μετρείστε τον αριθμό των ατόμων που είναι γύρω σας και πολλαπλασιάστε το επί τρία).

Βάλτε κρύο νερό ή ένα παγάκι στο εσωτερικό των καρπών σας και κάτω από τα αυτιά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.