WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5+1 ενδείξεις πως έχετε μια χειριστική φίλη


7 Απριλίου 2016

Μήπως νιώθετε ότι μόνο εσείς δίνετε σε μια φιλία και οι άλλοι μόνο λαμβάνουν;  Ή μήπως η φίλη σας δεν έχει ποτέ χρόνο για εσάς, αλλά όταν εκείνη σας χρειαστεί απαιτεί να είστε εκεί; Κι όμως πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ανασφάλεια, με αποτέλεσμα να θέλουν να ελέγχουν τις ζωές των άλλων. Άλλοι πάλι θέλουν να είναι χειριστικοί, γιατί έχουν το σύνδρομο του ναρκισσισμού. Αν λοιπόν υποψιάζεστε ότι έχετε πέσει θύμα μιας χειριστικής φιλίας, διαβάστε το παρακάτω άρθρο, για να μάθετε κατά πόσο σας χειραγωγούν ή όχι οι φίλοι σας.

  1. Δεν ακούει όταν μιλάτε.

Το κυριότερο σημάδι ότι ενός χειριστικού φίλου, είναι όταν του μιλάτε και νιώθετε ότι δεν σας ακούει. Εσείς μιλάτε για όλα όσα σας προβληματίζουν και ενώ η φίλη σας, σας κοιτάει στη κυριολεξία στο στόμα, στη πραγματικότητα δεν ακούει τίποτα από όσα λέτε. Και ενώ είναι φυσιολογικό κάποιες φορές να νιώθει κουρασμένη και να μη μπορεί να σας παρακολουθήσει, από τη άλλη αν αυτό το φαινόμενο συμβαίνει συχνά, τότε ίσως ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσετε τη φιλία σας.

  1. Δεν λέει ποτέ κάτι καλό για κάποιον

Να είστε επιφυλακτικοί με τους ανθρώπους που μιλάνε πάντα αρνητικά για τους άλλους. Αν έχετε μια φίλη που κουτσομπολεύει συνέχεια, τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα πει κάτι άσκημο και για εσάς. Μπορεί να θέλετε να πιστεύετε ότι δεν θα σας προδώσει ποτέ, όμως ο συγκεκριμένος χαρακτήρας είναι θέμα χρόνου να εκμεταλλευτεί την εμπιστοσύνη σας.

  1. Σας θυμάται μόνο όταν χρειάζεται κάτι

Ένα από τα κυριότερα σημάδια ότι η φίλη σας είναι χειριστική, αποτελεί το γεγονός ότι επικοινωνεί μαζί σας, μόνο όταν σας έχει ανάγκη. Αν λοιπόν η φίλη σας εμφανίζεται κάθε φορά που θέλει έναν ώμο για να κλάψει και μετά εξαφανίζεται, ενδεχομένως η φιλία σας δεν είναι πραγματική.

  1. Σας δημιουργεί ενοχές

Πολλοί χειριστικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα συναισθήματα της ενοχής, για να μπορέσουν πάρουν από εσάς αυτό που θέλουν. Για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιήσουν την εξής φράση: «Μετά από όλα έχω κάνει για εσένα, δεν μπορείς να με βοηθήσεις;»

  1. Θέλει να είναι το αφεντικό

Αυτή είναι ο αρχηγός της παρέας και αν δεν κάνετε αυτό που θέλει θυμώνει. Επίσης, δεν ακούει σχεδόν ποτέ τη γνώμη σας, αλλά σκέφτεται μόνο τη δική της άποψη. Έχει πάντα δίκιο, ακόμα και αν ξέρει ότι είναι λάθος.

  1. Ζητά συνέχεια χάρες από εσάς

Οι χειριστικοί άνθρωποι συνήθως κάνουν φίλους από συμφέρον και δεν πιστεύουν στην ανιδιοτελής φιλία. Έτσι καταλήγουν να ζητάνε συνέχεια πράγματα από εσάς και εσείς γίνεστε θύματα τους. Όταν νιώσετε ότι σας εκμεταλλεύονται, γυρίστε σελίδα και ψάξτε για καινούριους φίλους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.