WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αγάπη και Έρωτας. Μπορούν να συνυπάρξουν σε μια σχέση;


5 Δεκεμβρίου 2016

pexels-photo-186447.jpeg

Η αλήθεια είναι πως στο παρελθόν το μοντέλο αγάπης δίχως έρωτα ήταν αρκετά συνηθισμένο, ειδικά σε κάποιους σεβαστούς ανθρώπους , αλλά μέχρι και σήμερα βλέπουμε ζευγάρια να επιλέγουν να κάνουν τέτοιου είδους σχέσεις. Οι σχέσεις αυτές περιέχουν φροντίδα, σεβασμό και νοιάξιμο, αλλά μέχρι εκεί. Η τρυφερότητα μπορεί να υπάρχει αλλά τα ερωτόλογα και το πάθος είναι υπό εξαφάνιση. Οι επιλογές της ζωής τους έχουν προαποφασιστεί και ακολουθούνται πιστά. Σε αυτούς τους ανθρώπους το καθήκον είναι το βασικό χαρακτηριστικό τους, ενώ το πάθος και οι εκπλήξεις απουσιάζουν απ´την ζωή τους. Οι επιθυμίες τους έχουν καταπιεστεί στην προσπάθεια να μην ξεφύγουν απ´τα πρέποντα.

Σ´αυτές τις περιπτώσεις η αγάπη απομονώνει τον έρωτα και την σεξουαλικότητα. Γιαυτό και ορισμένοι άνθρωποι διαχωρίζουν τις γυναίκες σε άξιες σεβασμού-ικανές για σπίτι και στις γυναίκες μόνο για σεξ.

Ο έρωτας όμως δίχως αγάπη είναι ένας απρόσωπος έρωτας, που κύριο στοιχείο είναι η σεξουαλική ενόρμηση τοποθετώντας τον σύντροφο ως αντικείμενο ανάγκης και με κάποιο τρόπο τον χρησιμοποιεί. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και σε δεσμευμένα ζευγάρια ή σε μακροχρόνιες σχέσεις.

Η υγιής, ολοκληρωμένη συναισθηματική σχέση έχει ανάγκη και από αγάπη και από έρωτα.

Ο Δημήτρης Καραγιάννης, στο βιβλίο του " Έρωτας ή Τίποτα" λέει χαρακτηριστικά:

«Η παθιασμένη αγάπη και ο τρυφερός έρωτας είναι οι συνιστώσες του ολοκληρωμένου έρωτα που παίρνει στα φτερά τους, τους φθαρτούς ανθρώπους σε μια υπέρβαση της ατομικότητας και της φθαρτότητας».

Μια σχέση που απουσιάζει από αγάπη ή από έρωτα είναι μια σχέση μισή, που καλύπτει προσωρινά κάποιες ανασφάλειες του ανθρώπου και τον αφήνει μισό.

 Ο έρωτας, η σεξουαλικότητα και η επιθυμία θεωρούνται τα αντίδοτα για την απομόνωση, την αποξένωση και τον θάνατο. Αλλά ειδικότερα ο έρωτας αποτελεί την κινητήρια δύναμη. Απ´την άλλη η αγάπη είναι ο λόγος υπέρβασής μας, η ασφάλειά μας, που χωρίς αυτήν ο χρόνος είναι εχθρός σε κάθε σχέση.

Το να συνυπάρξουν στην σχέση μας η αγάπη και ο έρωτας εξαρτάται μόνο από εμάς. Γιατί αυτή η ισορροπία και ο συνδύασμός χρειάζεται καθημερινή φροντίδα και δουλειά με τον εαυτό μας και κυρίως ξεβόλεμα από τα συνηθισμένα και τα οικεία. Αξίζει όμως η προσπάθεια γιατί μόνο σε μια σχέση που νιώθουμε αγάπη και έρωτα νιώθουμε ζωντανοί, όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζουμε. Και αν σε κάποιους από εσάς αυτό φαντάζει απίθανο, ξεκινήστε από εκεί.

Από την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.