WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι η κατάθλιψη και πότε κινδυνεύουμε


30 Ιανουαρίου 2017

pexels-photo-243243.jpeg

Πότε κινδυνεύουμε από κατάθλιψη:

Όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας η κατάσταση αυτή μπορεί να φέρει αισθήματα ανημποριάς. Όπως σε απώλεια αγαπημένου προσώπου, μετακόμιση, χωρισμό, οικογενειακές ή οικονομικές διαφωνείες. Επίσης σε διάφορες ασθένειες το άτομο κινδυνεύει από κατάθλιψη, όπως στην ψύχωση και την άνοια, αλλά και σε ορμονικούς και νευρολογικούς παράγοντες. Από την Κ. κινδυνεύει επίσης όποιος δεν φροντίζει τις ανάγκες του, τόσο τις εσωτερικές (συναισθηματικές-πνευματικές), όσο και τις εξωτερικές (σώμα-εμφάνιση-υγιεινή).

Πότε η κατάθλιψη έχει χτυπήσει την πόρτα μας:

  • Η διάθεσή μας έχει αλλάξει

Νιώθουμε λυπημένοι, απελπισμένοι και άκεφοι. Δακρύζουμε με το παραμικρό και εκενευριζόμαστε εύκολα. Είμαστε ανήσυχοι και αγχωμένοι χωρίς να ξέρουμε το γιατί. Τα μικροπράγματα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με το παρελθόν που αδιαφορούσαμε. Δεν βρίσκουμε σε καμιά δραστηριότητα χαρά και ευχαρίστηση.

  • Η σωματική μας ευεξία έχει αλλάξει

Έχουμε υπερβολική υπνηλία στη διάρκεια της μέρας και ξυπνάμε συχνά στην διάρκεια της νύχτας ή κοιμόμαστε ελάχιστες ώρες. Πονάει όλο μας το σώμα ή κάποια μέρη του. Έχουμε πονοκεφάλους, ζαλάδες και ναυτία. Δεν έχουμε σεξουαλική επιθυμία. Κουραζόμαστε εύκολα. Πολλές φορές δεν έχουμε όρεξη να σηκωθούμε απ´το κρεβάτι.

  • Αλλαγή τρόπου σκέψης

Κάνουμε συχνά αρνητικές σκέψεις, όλα μας φαίνονται μάταια. Κατακλυζόμαστε από ιδέες ενοχής και πιστεύουμε ότι δεν αξίζουμε. Έχουμε δυσκολία συγκέντρωσης και ξεχνάμε εύκολα. Εστιαζόμαστε στα αρνητικά σημεία που συμβαίνουν και τα διογκώνουμε.

  • Αλλαγές στην καθημερινότητα

Δεν επιθυμούμε πλέον να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους όπως κάποτε. Δεν έχουμε διάθεση να μιλήσουμε. Όλα μοιάζουν πληκτικά, ανιαρά, χωρίς νόημα. Αδιαφορούμε για την προσωπική μας υγιεινή και δεν ασχολούμαστε με την εμφάνισή μας.

Αν και η κατάθλιψη είναι μια δύσκολη περίοδος για το άτομο που την βιώνει, παρόλα αυτά θα δανειστώ την αισιόδοξη, διαφωτιστική και συγκινητική περιγραφή του συγγραφέα Matthew Johnstone γι'αυτήν , που την ονομάζει "μαύρο σκύλο" στο ομότιτλο βιβλίο του. Μπορεί ο " μαύρος σκύλος" να γίνει ένα τρομερό " θηρίο" , αλλά η έκθεσή του στο φως είναι το πρώτο βήμα για την εξημέρωσή του. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ψυχοθεραπευτή ή ψυχίατρο για να βοηθήσετε τον εαυτό σας και να μάθετε νέους τρόπους να σκέφτεστε , βρίσκοντας χαρά σε μικρά πράγματα και επιτρέποντας το φως της χαράς και της αισιοδοξίας να μπει μέσα σας.

Από την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.