WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί είναι σημαντικό να βάζουμε όρια;


13 Φεβρουαρίου 2017

boundaries.jpg

Είδη προσωπικών ορίων

•Σωματικά

Τα σωματικά όρια αφορούν το σώμα, την αίσθηση του προσωπικού ζωτικού χώρου, την σεξουαλική προτίμηση και την ιδιωτικότητα. Αυτά τα όρια διασφαλίζονται μέσω των ρούχων, του σπιτιού, της ανοχής, των λεκτικών οδηγιών και της γλώσσας του σώματος.

Παραδείγματα παραβίασης σωματικών ορίων

    Να σε αγγίζουν χωρίς την θέλησή τους.
    Να σου ψάχνουν τα προσωπικά σου αντικείμενα.
    Να μην επιτρέπεις στον άλλον τον προσωπικό του χώρο. Π.χ: να εισβάλλει χωρίς να χτυπάς την πόρτα. 


Συναισθηματικά όρια

Τα συναισθηματικά όρια περιλαμβάνουν τις πεποιθήσεις, τις επιλογές, την αίσθηση της υπευθυνότητας και της ικανότητας σου να έχεις οικειότητα με τους άλλους. Αυτά τα όρια μας δημιουργούν μια καλή αυτοεκτίμηση και τον σεβασμό προς τον εαυτό μας. Συνήθως κάποιος που δεν έχει συναισθηματικά όρια νιώθει πληγωμένος και κακοποιημένος.

Παραδείγματα παραβίασης συναισθηματικών ορίων

    Να θυσιάζεις τα όνειρά σου και τους στόχους σου προκειμένου να ευχαριστήσεις τους άλλους.
    Να κατηγορείς τους άλλους για τα προβλήματά σου.
    Να εξαρτάται η διάθεσή σου απ´την διάθεση του άλλου(γονέα, συντρόφου, φίλου). 

Στο πέρασμα του χρόνου αρκετές φορές θα επαναπροσδιορίσουμε τα όριά μας και αυτό είναι υγιή, αφού αλλάζουμε ως άνθρωποι παράλληλα και αλλάζουν και οι ανάγκες  και τα θέλω μας μαζί. Για παράδειγμα, καθώς μεγαλώνουμε έχουμε λιγότερο χρόνο να αφιερώσουμε στους φίλους μας λόγω οικογένειας ή επαγγελματικών υποχρεώσεων. Αρκετές φορές τα όρια θα δυσαρεστήσουν τους γύρω μας αφού αλλάζουν οι ισορροπίες. Αυτό όμως που θα πρέπει να μη ξεχνάμε είναι πως η προστασία του εαυτού μας είναι ότι το πιο σημαντικό για να διαφυλάξουμε την υγεία μας και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Ένας άνθρωπος που ορίζει τον εαυτό του και έχει τον έλεγχο της ζωής του είναι σίγουρα πιο χαρούμενος και κερδίζει ευκολότερα τον σεβασμό των άλλων.

Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.