WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως είστε "control freak";


27 Μαρτίου 2017

control-freak.jpg

Το παράδοξο είναι ότι τα άτομα αυτά νιώθουν πως αυτό που κάνουν είναι μοναδικό και χωρίς την δική τους βοήθεια δεν θα συνέβαινε τίποτα. Δεν έχουν γνώση στο τί ακριβώς τους συνέβη τις περισσότερες φορές και οφείλουν την επιτυχία τους σε αυτό το χαρακτηριστικό τους. Απ´την άλλη μπορεί όντως να είναι βοηθητικό αυτό κάποιες φορές, όμως η ζωή είναι αρκετές φορές απρόσμενη και θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι δεν γίνεται να έχουμε πάντα τον έλεγχο, αν δεν θέλουμε να πάθουμε κάποια αγχώδη διαταραχή και να μπλοκάρουμε.

Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε τα άτομα "control freak":

  • Διορθώνουν πάντα τους άλλους και αποκαλύπτουν συνεχώς λάθη.(στην ορθογραφία, στην προφορά, στην συμπεριφορά).
  • Βρίσκονται συνήθως σε θέση εξουσίας.
  • Κρίνουν τους άλλους και έχουν άποψη για όλα ακόμα και αν δεν γνωρίζουν.
  • Προτιμούν πάντα να τα κάνουν μόνοι τους όλα, γιατί φοβούνται να δώσουν τον έλεγχο σε κάποιον άλλον και είναι φαν της φράσης «αν θες να γίνει κάτι καλά, κάν´το μόνος σου».
  • Δεν παραδέχονται εύκολα τα λάθη τους, αφού κάτι τέτοιο τους κάνει να νιώθουν ότι δεν έχουν τον πλήρη έλεγχο.
  • Είναι αρκετά νευρικοί. Εκνευρίζονται εύκολα και κάνουν νευρικές κινήσεις, όπως στην οδήγηση για παράδειγμα.

Αν νιώθετε πως ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και ο υπερβολικός έλεγχος είναι βασικό στοιχείο σε ότι κάτι κάνετε, καλό είναι να αρχίσετε να αναθεωρείτε. Σίγουρα σε κάποια φάση της ζωής σας χρειάστηκε λόγω περιστάσεων να φέρετε είς πέρας πολλές απαιτήσεις και να νιώσετε μεγάλη ανασφάλεια ,γιαυτό μέσω του ελέγχου κατευνάζετε το βαθύ σας συναίσθημα.

Κάποια στιγμή όμως είναι απόλυτα φυσικό να χάσετε σε κάτι τον έλεγχο. Για να μην εξουθενώσετε τον εαυτό σας ξεκινήστε από σήμερα να βλέπετε την ζωή με μια πιο χαλαρή ματιά χωρίς να σημαίνει ότι την αφήνετε στο έλεος του Θεού ή γίνεστε ανεύθυνοι. Η εμπιστοσύνη ξεκινάει από μέσα μας και με το να ελέγχουμε τα πάντα ενισχύουμε μια δυσλειτουργική συμπεριφορά και ανασφαλή ζωή.

Από την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.