WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα τονώσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας. Η ψυχολόγος μας δίνει όλες τις απαντήσεις


22 Νοεμβρίου 2017

pexels-photo-573285.jpeg

Ο πρωταγωνιστής του παραμυθιού, έρχεται κάθε μέρα αντιμέτωπος με την απογοήτευση και προσπαθεί να “μεταμφιεστεί”, ώστε να μοιάζει με τα άλλα γλυκά γύρω του, που κάθε μέρα διαλέγουν οι περαστικοί. Ουσιαστικά η συγγραφέας, διαπραγματεύεται με έναν πιο απλό και ευκολονόητο τρόπο, την ανάγκη μας να μοιάζουμε στους γύρω μας, ώστε να αποφεύγουμε με αυτόν τον τρόπο την φοβερή απόρριψη που τόσο μας φοβίζει, αλλά και που μας απομονώνει.

Ο κουραμπιές γιεσγιες, προσπαθεί στο παραμύθι αυτό, με όλους τους τρόπους στην καθημερινότητα του να “δανείζετε”, στοιχεία των άλλων γλυκών και δεν κατανοεί πως ο τρόπος που θα κερδίσει την αποδοχή είναι μόνο αν δεχτεί ο ίδιος τον εαυτό του ακριβώς όπως είναι. Να βασιστεί δηλαδή στα δικά του “υλικά” (χαρακτηριστικά προσωπικότητας), και έτσι να τον δεχτούν και οι άλλοι και τελικά να τον διαλέξουν.

Είναι η δυσκολία πού τα περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν τις πρώτες μέρες στο σχολείο, σε κάθε αλλαγή περιβάλλοντος ή σε οτιδήποτε καινούργιο στη ζωή τους, και οχιά μόνο… Η επιθυμία των παιδιών να μοιάζουν στον πιο αποδεκτό της τάξης, η του σχολείου άρα και του πιο “διάσημου”, φαίνεται στα μάτια τους ο μόνος εύκολος τρόπος για να κερδίσουν τον θαυμασμό των συμμαθητών τους. Και είναι δική μας  δουλειά σαν γονείς, να βοηθήσουμε το παιδί μας στο χτίσιμο της αυτοεκτίμησης του ώστε με βάση αυτή να χτιστεί και μια καλή και γερή αυτοπεποίθηση, και να μην χρειάζονται με τόση λαχτάρα, την έγκριση των άλλων ώστε να εγκρίνουν και οι ίδιοι τον εαυτό τους, αλλά η αίσθηση αυτή να είναι δική τους. 

Το παραμύθι αυτό λοιπόν, μας διδάσκει τον απλό και κατανοητό τρόπο που μπορούμε να μιλάμε στα παιδιά μας, και να βρίσκουμε μαζί τους λύσεις, ενώ συγχρόνως τα μυούμε σε έννοιες που είναι δύσκολες και αρκετά δυσνόητες για αυτά.

Μαγεία είναι  λοιπόν η αποδοχή του εαυτού μας.

Το jenny.gr και η συγγραφέας Αυγή Βάγια σας δίνουν την ευκαιρία μέσω διαγωνισμού, να κερδίσετε το παιδικό βιβλίο «Ο Κουραμπιές Γιεσγιές». Πατήστε εδώ για να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό. 

Από τη Σοφία Αντύπα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια- www.ipsychology.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.