WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς η τεχνολογία επηρεάζει τις σύγχρονες σχέσεις


20 Ιανουαρίου 2018

pexels-photo-264637.jpeg

Οι ψηφιακές συσκευές διευκολύνουν την επικοινωνία με περισσότερους ανθρώπους. Με όλο πιο πολλούς ανθρώπους να βρίσκονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πλέον πολύ πιο εύκολο να εντοπίσετε οποιονδήποτε στον ψηφιακό κόσμο. Αυτό όμως έχει και τα αρνητικά αφού αυξάνονται οι πιθανότητες εξωσυζυγικών σχέσεων.

Η τεχνολογία βοηθάει τις σχέσεις μεγάλων αποστάσεων. Μέχρι πριν από δύο δεκαετίες, ήταν πολύ δύσκολο για τα ζευγάρια να ζουν μακριά το ένα από το άλλο. Σήμερα, με όλο και περισσότερες διαθέσιμες επιλογές για γραπτά μηνύματα, κλήσεις και βιντεοκλήσεις, η απόσταση δεν φαντάζει τόσο δύσκολη, όσο πριν από χρόνια. Αυτό είναι ένα από τα πιο ευεργετικά αποτελέσματα της ψηφιοποίησης στις σχέσεις.

Υπάρχει μεγαλύτερη οικειότητα. Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθαρρύνουν τη ψηφιακή οικειότητα, μια άλλη πτυχή της ιστορίας είναι ότι συχνά οι άνθρωποι καταλήγουν να συγχέουν τη ψηφιακή οικειότητα με την πραγματική οικειότητα. Ενώ βρισκόμαστε στο προσκήνιο της «κοινωνικής ψηφιακής οικειότητας», συχνά τείνουμε να αποξενώσουμε το συνεργάτη μας, τους φίλους μας και άλλους ανθρώπους που υπάρχουν στην πραγματική καθημερινή μας ζωή. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος.

Υπάρχει περισσότερο το φαίνεστε παρά η ουσία. Με όλο και περισσότερους χρήστες να ανεβάζουν φωτογραφίες με το πόσο ιδανικά και υπέροχα περνάνε με τη σχέση τους, οδηγούμαστε σε ένα μοτίβο όπου οι σχέσεις δημιουργούνται περισσότερο για να βγάλουμε selfies παρά για να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι.

Δημιουργείται η τάση για να συγκρίνετε τη σχέση κάποιου άλλου με τη δίκη σας. Χάρη στη ψηφιοποίηση και την ταχεία ανάπτυξη των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής μας ζωής δεν παραμένει ιδιωτικό. Με την πρόσβαση σε προσωπικές λεπτομέρειες της ιδιωτικής ζωής κάποιου άλλου, καταλήγουμε συχνά σε σύγκριση. Αυτή είναι μια πολύ κακή συνήθεια και μπορεί να αποδειχθεί δηλητηριώδης για τη σχέση σας. Βεβαιωθείτε ότι το αποφύγετε.

Ενθαρρύνεται η εκδίκηση. Στο σημερινό κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όταν κάποιος έχει μνησικακία για κάποιον άλλον, τείνει να του επιτεθεί χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και εκθέτοντας τον δημόσια. Αυτός είναι ένας εύκολος και απρόσωπος τρόπος για να λύνουμε τις διαφορές μας, ο οποίος δεν κάνει σε κανέναν καλό. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.