Γιατί πρέπει να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018
5088.jpg

Θα έχεις παρατηρήσει ότι όταν ένα καινούργιο άτομο μπει στη ζωή σου και επιθυμείς να το γνωρίσεις καλύτερα αφιερώνεις κάποιον συγκεκριμένο χρόνο σε αυτό. Θα μιλήσεις, θα συζητήσεις και θα ανταλλάξεις γνώμες και απόψεις μαζί του. Ακριβώς το ίδιο θα ήταν χρήσιμο να συμβαίνει (κάτω από ιδανικές συνθήκες) και με την σχέση του κάθε ανθρώπου με τον εαυτό του.

Το να μπορέσει κάποιος να παρατηρήσει για λίγο τον εαυτό του σαν ένας αντικειμενικός κριτής είναι αρκετά χρήσιμο. Θα ήταν καλό να διαπιστώσει στιγμές και καταστάσεις που τον κάνουν να νιώθει αδύναμο είτε ευάλωτο με απώτερο σκοπό τον υγιή αφουγκρασμό του σώματος, της ψυχής και του νου του.

Η ζωή κάποιες φορές καθώς επίσης και η απαιτητική καθημερινότητα, μας κάνει να ξεχνάμε την σημαντικότητα του εαυτού μας και να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα στους άλλους. Για αυτό λοιπόν άκουσε τον εαυτό σου. Αφιέρωσε λίγο χρόνο έτσι ώστε να σκεφτείς, να αισθανθείς και να νιώσεις. Να κατανοήσεις πράγματα που σου συμβαίνουν. Να βάλεις νέους στόχους. Να διώξεις κάθε τι που θεωρείς τοξικό στη ζωή σου και που απλά μέχρι τώρα το υπομένεις. Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου για να γίνεις πιο δημιουργικός άνθρωπος και περισσότερο ουσιαστικός. Μην παραμελείς την ξεκούραση και την ατομική σου φροντίδα. Είναι κι αυτό υποχρέωση απέναντι στον εαυτό σου. Διασκέδασε και χαμογέλασε, μην τα παίρνεις όλα τόσο σοβαρά. Οργάνωσε την διατροφή σου και κάνε τη περισσότερο ποιοτική. Μα πάνω από όλα πίστεψε στη δύναμη, την ευεξία και την ομορφιά που έχεις μέσα σου.

Επίσης μην ξεχνάς ότι ο χρόνος έτρεχε, τρέχει, και πάντα θα τρέχει. Γι αυτό δώσε σε αυτόν, τον ρυθμό που επιθυμείς εσύ. Ξεκίνα από αύριο. Βρες έστω μια ώρα για σένα και κάνε αυτό που πραγματικά επιθυμείς.

Και που θα αποσκοπήσει όλο αυτό; Θα αποσκοπήσει στο να αισθανθείς καλύτερα και στο να βάλεις αρκετά υγιείς και γερές βάσεις στη σχέση που έχεις εσύ με τον εαυτό σου. Μια σχέση ζωής και καθημερινής τριβής. Μιας σχέσης, που ακόμα κι αν όλα  γύρω μοιάζουν να καταρρέουν ή να μην λειτουργούν όπως επιθυμείς, αυτή η «σχέση» θα βρίσκεται πάντα εκεί και γι αυτό τον λόγο και μόνο της αξίζουν πολλά.

Από την Ειρήνη Ιγνατίου