WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί να μάθουμε να εξασκούμε την αυτο-ύπνωση;


2 Μαΐου 2018

ariana-prestes-30668-unsplash.jpg

Το πρόβλημα είναι ότι συχνά όλοι σαμποτάρουμε τους εαυτούς μας, λόγω των ασυνείδητων συνηθειών μας. Μαθαίνοντας και εξασκώντας την αυτο-ύπνωση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φυσική δύναμη του Νου μας στην επίτευξη των στόχων μας.

 Όταν μάθουμε να εξασκούμε την πρακτική της αυτο-ύπνωσης, μπορούμε πιο εύκολα να κάνουμε αλλαγές στις συνήθειες και στις συμπεριφορές μας που θα οδηγήσουν σε μία πιο ευτυχή, πιο υγιή και πιο επιτυχημένη ζωή.

Πολλές κακές συνήθειες, καταστροφικές συμπεριφοράς και περιοριστικές πεποιθήσεις έχουν την ρίζα τους στο παρελθόν ενώ είναι θαμμένα βαθιά στον υποσυνείδητο Νου μας. Με την ύπνωση αποκτάμε πρόσβαση σε αυτά τα κομμάτια της συνείδησής μας στα οποία δεν μπορούμε να φθάσουμε αλλιώς και κάνουμε μόνιμες αλλαγές.

Οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με την εκμάθηση της αυτο-ύπνωσης που έχω δεχθεί είναι:

1. Τι μπορώ να κάνω εάν μάθω να εξασκώ την αυτο-ύπνωση;

Ας το θέσουμε λίγο διαφορετικά: οτιδήποτε για το οποίο χρησιμοποιείτε τον Νου σας, μπορεί να βελτιωθεί εξασκώντας την αυτο-ύπνωση.

  • Με την αυτο-ύπνωση μπορείτε να μάθετε πώς να κάνετε δημιουργικότερη και πιο αποτελεσματική χρήση του Νου σας.
  • Βελτίωση της αυτοεκτίμησης και αύξηση της αυτοπεποίθησης
  • Μείωση και διαχείριση του στρες/Κρίσεις πανικού.
  • Αυτοπαρακίνηση και δημιουργία νέων κινήτρων
  • Καλύτερη ποιότητα ύπνου
  • Μείωση βάρους μέσω αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες - συνδυαστικά με καλύτερη διατροφή.
  • Καλύτερη οργάνωση
  • Αλλαγή μη αποτελεσματικών συνηθειών
  • Δημιουργία βαθύτερων και πιο ικανοποιητικών σχέσεων
  • Αλλαγή περιοριστικών πεποιθήσεων
  • Αύξηση της ενεργητικότητας
  • Βελτίωση της σεξουαλικής ζωής
  • Αίσθηση ευτυχίας από μέσα προς τα έξω
  • Αύξηση της προσοχής
  • Βελτίωση εργασιακών και αθλητικών επιδόσεων
  • Αξιοποίηση της δικής μας πνευματικής δύναμης

2. Ποιος μπορεί να μάθει την τεχνική της αυτο-ύπνωσης;

Κάθε άνθρωπος μπορεί να μάθει να εξασκεί την αυτο-ύπνωση, εφόσον έχει ισχυρή επιθυμία και προθυμία να την εισάγει στην καθημερινότηά του. Δεν είναι παρά ένα εργαλείο που όσο το χρησιμοποιούμε τόσο το ακονίζουμε και το κάνουμε πιο αποτελεσματικό.

3. Τι χρειάζεται να μάθω συγκεκριμένα για να κάνω πρακτική της αυτο-ύπνωσης;

Πώς μπορείτε να μπαίνετε σε κατάσταση της ύπνωσης, μόνοι σας

Τεχνικές εμβάθυνσης για να μπαίνετε πιο βαθιά σε κατάσταση ύπνωσης

Τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε όπως η υποβολή και ο δημιουργικός οραματισμός μέσω της χρήσης της γλώσσας

Πως να εξέρχεσθε από την κατάσταση της ύπνωσης σε πλήρη εγρήγορση

 4. Πώς είναι καλύτερο να μάθω την τεχνική της αυτό-ύπνωσης, σε ένα ομαδικό σεμινάριο ή σε ατομικές συνεδρίες;

Δεν υπάρχει ή το ένα ή το άλλο καθώς και τα τα δύο είναι εξίσου αποτελεσματικά. Η επιλογή είναι δική σας. Υπάρχει επίσης η επιλογή κάποιου βιβλίου ή κάποιου ηλεκτρονικού προγράμματος αλλά συνήθως, μετά πλανάται η αμφιβολία «Είμαι ή δεν είμαι σε ύπνωση; Είμαι αρκετά βαθιά»; Άρα πάντα είναι προτιμότερη η βιωματική εκπαίδευση.

5. Πώς μπορεί η ύπνωση να με βοηθήσει να μειώσω το βάρος μου;

Πολλά προβλήματα βάρους οφείλονται σε συναισθηματικούς λόγους που έχουν την ρίζα τους βαθιά μέσα μας. Με την την πρακτική της αυτο-ύπνωσης γίνεται ευκολότερο να αλλάξουμε συνήθειες όσον αφορά την διατροφή και την άσκηση, να αλλάξουμε προς το καλύτερο την αυτοεικόνα μας και την σχέση μας με το φαγητό.

6. Έχω ακούσει ότι μπορείς να κολλήσεις στην κατάσταση της ύπνωσης, ισχύει;

 Όχι αλλά μπορείς να κοιμηθείς και μετά θα ξυπνήσεις.

7. Χάνω τις αισθήσεις μου;

Κοιμάμαι; Όχι μόνο δεν χάνω την αισθήσεις μου, αλλά οι αισθήσεις υπεροξείνονται. Ειναι μία κατάσταση μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, μία κατάσταση χαλαρής εγρήγορσης κατά τη διάρκεια της οποίας έχω πλήρη επίγνωση.

8. Χάνω τον έλεγχο;

 Όχι, δεν χάνω τον έλεγχο, ίσα ίσα αποκτώ πρόσβαση και έλεγχο των βαθύτερων κομματιών μου. Όσο μικρότερη η συνειδητή προσπάθεια, τόσο μεγαλύτερη η ασυνείδητη απόκριση.

9. Είναι αυτές οι τεχνικές κατάλληλες για καλύτερή ποιότητα ύπνου και για την αντιμετώπιση της αϋπνίας;

Ναι, φυσικά 100 τοις 100

10. Μπορεί ή ύπνωση να με βοηθήσει να αναπτύξω την διαίσθηση μου, είναι αυτό αλήθεια;

Η διαίσθηση είναι στην φύση όλων μας, Είναι μια έμφυτη λειτουργία μας που είναι πολύ πιο ενεργή κατά την παιδική μας ηλικία. Όπως χάνουμε μυικό ιστό όταν δεν γυμναζόμαστε και μπορούμε να τον επανακτήσουμε μετά, όταν ξαναρχίσουμε την άσκηση, μπορούμε αντίστοιχα να επανακτήσουμε την διαίσθηση μας. Η διαίσθηση μας είναι σε λανθάνουσα κατάσταση. Πολλές τεχνικές αυτο-ύπνωσης που περιέχουν απεικόνιση, οραματισμό και δημιουργική χρήση της φαντασίας μας αναπτύσσουν την διαίσθηση μας, εν καιρώ

Από τον Στέφανο Λέων. Βαούτη,  Κλινικός Υπνοθεραπευτής και εισηγητής σεμιναρίων Αυτο-Ύπνωσης, www.ypnotherapeia.gr  , [email protected]

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.