WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί παθαίνουμε ψυχοσωματικά


RKPT

7 Ιουλίου 2018

Γιατί παθαίνουμε ψυχοσωματικά  - Κεντρική Εικόνα

Υπάρχουν καταστάσεις στις ζωής μας που μας προκαλούν άγχος. Οι καταστάσεις αυτές διαφέρουν ως προς το βαθμό δυσκολίας και σοβαρότητας για κάθε άνθρωπο, το συναίσθημα, όμως, παραμένει το ίδιο για όλους. Το άγχος εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, όπως εφίδρωση, πόνος στο στομάχι και το στήθος, τρέμουλο, προκαλεί και διανοητική σύγχυση. Το σώμα και η ψυχή συνδέονται άμεσα μεταξύ τους και επηρεάζουν το ένα το άλλο, βρίσκονται σε μια διαρκή αλληλεπίδραση. Στις περιπτώσεις λοιπόν που ο ψυχολογικός παράγοντας συμβάλει στην εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων, αυτά τα συμπτώματα θεωρούνται ψυχοσωματικά. Με απλά λόγια οι ενοχλήσεις έχουν αποκλειστικά ψυχολογική ρίζα.

Το ενδιαφέρον, επίσης, είναι ότι όταν μιλάμε και είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι, με τις χειρονομίες μας δείχνουμε προς το μέλος του σώματος από το οποίο υποφέρουμε. Έτσι, η γυναίκα με τις ημικρανίες την ώρα που λέει: «Δεν μπορώ άλλο τους καβγάδες», πιάνει το κεφάλι της, ενώ εκείνη που έχει αρθρίτιδα, όταν λέει την ίδια φράση, πιάνει τα γόνατα της ή τους καρπούς της. Πιθανόν, μάλιστα, να πει: «Αυτοί οι καβγάδες μου κόβουν τα γόνατα».

Διαβάστε εδώ: Τα κυριότερα σημάδια ότι υποφέρετε από σύνδρομο Burnout και τι πρέπει να κάνετε

Επίσης οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο ψυχολογικός παράγοντας μπορεί να συμβάλλει άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο στην εμφάνιση ή την επιδείνωση διάφορων ασθενειών όπως είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα, τα καρδιαγγειακά μέχρι και ο καρκίνος. Φυσικά σε αυτές τις περιπτώσεις η ψυχική φόρτιση δεν θεωρείτε ο αποκλειστικός υπεύθυνος, αφού η κληρονομικότητα και ο τρόπος ζωής αποτελούν σημαντικοί παράγοντες στην εκδήλωση αυτών των νοσημάτων.  

Το κλειδί για να απαλλαγούμε από τα ψυχοσωματικά είναι να εκφράζουμε αυτά που νιώθουμε. Όταν καταπνίγουμε το θυμό ή τη θλίψη, τότε αυτά είναι πολύ πιθανό να εξωτερικευτούν με τη μορφή ενός σωματικού συμπτώματος. Μη ξεχνάτε να βλέπετε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις και να μην τα μεγαλοποιείτε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.