WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 Μικρά μυστικά για να φτιάξεις τη διάθεση σου


16 Ιουλίου 2018

artem-bali-673071-unsplash.jpg

Η διάθεση είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συντελούν τόσο στην υγεία όσο και στην ευεξία ενός ατόμου. Η διάθεση ενός ατόμου τείνει να λαμβάνει διάφορες μορφές (ανάλογα το πλαίσιο ή το περιβάλλον που επικρατεί) διαφορετικές εντάσεις (αναλόγως την προσωπική αντίληψη του καθενός) καθώς επίσης και μεταβαλλόμενη συχνότητα (όσον αφορά το πόσο συχνά εκτίθεται ο κάθε άνθρωπος σε κάποια συγκεκριμένα ερεθίσματα που τον καθιστούν ικανό να βιώσει την ανάλογη διάθεση).

Η διάθεση όσο περίεργο και αν ακούγεται τις περισσότερες φορές είναι προσωπική υπόθεση. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως δεν μπορούν να την εξελίξουν και πως η διάθεση τους καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από  άλλους παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να είναι είτε άλλοι άνθρωποι - είτε αστάθμητοι παράγοντες είτε ακόμη και καταστάσεις θετικές ή αρνητικές.

Η διάθεση σου μπορεί να οριστεί και να καθοριστεί σε ένα μεγάλο βαθμό μόνο από εσένα και ειδικότερα όταν μιλάμε για την θετική διάθεση. Γι αυτό λοιπόν παρακάτω περιγράφονται 5 μικρά μυστικά που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση σου και να την καταστήσουν αυστηρά προσωπική υπόθεση.

1) Αρχικά βάλε στόχο της ημέρας σου να κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου έτσι ώστε κανένας και τίποτα να μην σου χαλάσει τη διάθεση. Προσπάθησε να επιλέξεις αυτά που θέλεις να δεις μέσα στη μέρα. Δες τις όμορφες χαρούμενες και θετικές πτυχές. Άφησε τη μιζέρια τη γκρίνια και την αρνητικότητα έξω από το οπτικό σου  πεδίο.

2) Περιποιήσου τον εαυτό σου. Είτε είσαι άντρας είτε είσαι γυναίκα η προσωπική - ατομική φροντίδα είναι κάτι που επιτρέπει στο άτομο να αποκτήσει μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό του. Γι αυτό περιποιήσου τον εαυτό σου. Φρόντισε τον και βάλε τον σε προτεραιότητα.

3) Βάλε ένα στοιχείο μέσα στη μέρα σου που σου δίνει αυτοπεποίθηση. Σκέψου καλά και βρες τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις όμορφα μέσα στη μέρα. Βρες ένα στοιχείο που ξυπνά το δυναμισμό και την αυτοπεποίθηση σου. Είτε είναι το αγαπημένο σου T-Shirt είτε ένα κόσμημα συναισθηματικής αξίας είτε το να κάνεις το αγαπημένο σου άθλημα είτε το να βγεις με έναν φίλο σου ή φίλη σου για καφέ καν το. Βρες αυτό το κάτι και ενσωμάτωσε το στη μέρα σου.

4) Άρχισε να κάνεις περισσότερα ευχάριστα πράγματα μέσα στη μέρα. Ευχάριστα δεν είναι μόνο τα πράγματα με τα οποία διασκεδάζουμε και γελάμε αλλά είναι και αυτά που μας προσφέρουν διαφορετικά ποιοτικά συναισθήματα. Όπως το αίσθημα της ηρεμίας ενώ διαβάζουμε ένα βιβλίο. Μια όμορφη βόλτα με το αυτοκίνητο μπορεί να σε κάνει να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα και να νιώσεις πράγματα που μόνο εσύ μπορείς να ερμηνεύσεις. Άρχισε να κάνεις ευχάριστα και ποιοτικά πράγματα.

5) Μουσική. Ακόμα και αν δεν κάνεις τίποτα από τα παραπάνω στο άκουσμα της αγαπημένης σου μελωδίας η διάθεση σου θα μεταβληθεί αυτόματα από έναν πολύ μικρο βαθμό μέχρι τον πιο μεγάλο. Γιαυτό βάλε τη μουσική στη ζωή σου και φτιάξε τη διάθεση σου.

Φτιάξε τη διάθεση σου γιατί συνήθως είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.

Από την Ειρήνη Ιγνατίου

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.