WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα πιο περίεργα σημάδια της κατάθλιψης


6 Οκτωβρίου 2018

anthony-tran-677896-unsplash.jpg

Η κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο από μια απλή θλίψη. Εάν συναντήσετε ένα καταθλιπτικό άτομο το πρώτο που θα παρατηρήσετε είναι πως όλη τη ώρα νιώθει λυπημένο και απελπισμένο. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης εκδηλώνονται τόσο με σωματικά όσο και με συναισθηματικά σημάδια. Έτσι λοιπόν παρακάτω θα δούμε τα πιο περίεργα σημάδια της κατάθλιψης.

Είστε υπερκαταναλωτικοί. Για μερικούς ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη είναι πολύ συνηθισμένο να αγοράζουν συνέχεια πράγματα, είτε από το διαδίκτυο είτε πηγαίνοντας στα μαγαζιά. Όμως το ευχάριστο συναίσθημα που τους παρέχει η αγορά είναι βραχυπρόθεσμο και δεν αντιμετωπίζει την κατάθλιψη.

Πίνετε πολύ. Σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων με κατάθλιψη κάνουν κατάχρηση του οινοπνεύματος. Εάν νιώθετε πως πρέπει να πιείτε για να αντιμετωπίσετε το άγχος μπορεί να αποτελεί σημάδι κατάθλιψης. Παρόλο που μπορεί να νιώθετε πως το ποτό σας φτιάχνει τη διάθεση, στην πραγματικότητα επιδεινώνει τα επεισόδια κατάθλιψης.

Διαβάστε εδώ: Μήπως εμφανίζετε εποχιακή συναισθηματική διαταραχή και δεν το γνωρίζετε;

Ξεχνάτε εύκολα. Η κατάθλιψη μπορεί να είναι ένας λόγος που νιώθετε ότι η μνήμη σας, σας εγκαταλείπει. Μελέτες δείχνουν ότι το άγχος ή η κατάθλιψη μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα κορτιζόλης και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εξασθένιση της μνήμης. Τα καλά νέα είναι πως εάν αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη θα βελτιώσετε και τα επίπεδα της μνήμης.

Υπερβολική χρήση διαδικτύου. Προτιμάτε την εικονική πραγματικότητα από τον αληθινό κόσμο; Δαπανάτε πολλές ώρες στο διαδίκτυο; Αυτά μπορεί να είναι σημάδια κατάθλιψης. Μελέτες έχουν δείξει τη σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων κατάθλιψης και της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου.  

Υπερκατανάλωση φαγητού. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα διαπίστωσε ότι οι νέοι ενήλικες που αναφέρουν ότι έχουν κατάθλιψη τείνουν να κερδίζουν βάρος περισσότερο από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την κατάθλιψη με τη υπερκατανάλωση φαγητού.

Πόνος στην πλάτη. Μελέτες δείχνουν ότι η κατάθλιψη μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για χρόνιο πόνο στην πλάτη. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι έως και το 42% των ατόμων με χρόνιο πόνο στην πλάτη παρουσίασε κατάθλιψη πριν αρχίσει ο πόνος.

Διαβάστε εδώ: Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ψυχή δεν πεθαίνει αλλά επιστρέφει στο σύμπαν

Επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά. Η κατάθλιψη συσχετίζεται συχνότερα με μειωμένη λίμπιντο παρά με αυξημένο ενδιαφέρον για σεξ. Αλλά μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το σεξ για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη ή το άγχος. Η αυξημένη απιστία, η σεξουαλική εμμονή και η συμπεριφορά υψηλού κινδύνου, όπως το μη ασφαλές σεξ, μπορεί να είναι ενδείξεις κατάθλιψης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα. 

               

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.