WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα σώσουμε τον πλανήτη σύμφωνα με τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου


17 Οκτωβρίου 2018

tommaso-fornoni-376288-unsplash.jpg

Το ανθρώπινο είδος φαίνεται να βρίσκεται σε σημείο κρίσης. Η φτώχεια, ο ρατσισμός, ο πολιτικός διαχωρισμός, η οικολογική καταστροφή , η κοινωνική αστάθεια και άλλα φαινομενικά «μη επιλύσιμα» προβλήματα φαίνεται να επιδεινώνονται. Και όμως, όταν περπατάμε σε ένα δάσος ή κοιτάζουμε το νυχτερινό ουρανό, υπάρχει η αίσθηση ότι ζούμε σε ένα σύμπαν μεγάλης ισορροπίας, μυστηρίου και ομορφιάς.

Κατά καιρούς διάφοροι σοφοί άνθρωποι έχουν προσφέρει απλές λύσεις στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Ο Walt Whitman και ο Van Gogh ήταν συγκλονισμένοι από την ομορφιά που μας περιβάλλει και προσπάθησαν να το μοιραστούν με την ποίηση και τους πίνακές τους. Ο Δαλάι Λάμα έχει συχνά πει ότι πρέπει απλώς να δώσουμε προτεραιότητα στην ειρήνη, την ευγνωμοσύνη, την αγάπη και τη σοφία. Ότι τα προβλήματα της ανθρωπότητας προκαλούνται από κλειστές καρδιές και μυαλά και θα λυθούν ένα όλοι μάθουμε να αγαπάμε. Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό;

Αν υπάρχει αγάπη, υπάρχει ελπίδα να έχουμε αληθινή αδελφότητα, πραγματική ευγένεια, πραγματική ειρήνη. Αν χάσετε την αγάπη, εάν συνεχίσετε να βλέπετε άλλα όντα ως εχθρούς, τότε ανεξάρτητα από το πόση γνώση ή εκπαίδευση έχετε, ανεξάρτητα από το πόσο σημαντική είναι η πρόοδος, θα προκύψουν μόνο ταλαιπωρία και σύγχυση. ~ Δαλάι Λάμα

Διαβάστε εδώ: Κάνε την καλύτερη επένδυση: Επένδυσε στον εαυτό σου

Οι συμβουλές του Δαλάι Λάμα ευθυγραμμίζονται με αυτό που δίδαξε ο Ιησούς, το οποίο μίλησε ο Τσάρλι Τσάπλιν τη δεκαετία του 1930, καθώς η δημοτικότητα του Χίτλερ επεκτάθηκε στη Γερμανία. Εκείνη την εποχή, τόσο ο Τσάπλιν όσο και ο Αϊνστάιν τόνισαν την ανάγκη μας για περισσότερη συμπόνια, φαντασία και καλοσύνη και λιγότερη  έμφαση στην τεχνολογία, τον υλισμό και τη γνώση.

Τα προβλήματα της ανθρωπότητας πηγάζουν από την έλλειψη αγάπης που έχει τις ρίζες της στην κυρίαρχη κοσμοθεωρία των πολεμικών πολιτισμών που προάγουν το φόβο, την επιθετικότητα και την προσοχή στα προβλήματα αντί να στραφούν στην ευγνωμοσύνη, την αγάπη και  στην επίλυση των προβλημάτων.

Η θλιβερή αλήθεια είναι πως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η  κυβέρνηση, η  εκπαίδευση μας εκπαιδεύουν να εστιάζουμε στις διαφορές και όχι στις ανθρώπινες σχέσεις. Φαίνεται ότι βλέπουμε τη ζωή ως έναν αγώνα, προσδιορίζοντας τους εαυτούς μας (και άλλους) από τη φυλή, τη θρησκεία, την εθνικότητα, την πολιτική αλληλεγγύη, το φύλο, τη σεξουαλική προτίμηση, το μορφωτικό επίπεδο ή / και την κατάσταση σταδιοδρομίας.

Ο Αϊνστάιν μας ενθάρρυνε να συνδεθούμε με τον κόσμο και τον πλανήτη. Πίστευε ότι πρέπει να αναπτύξουμε μια ευρύτερη και βαθύτερη αίσθηση ταυτότητας, η οποία θα επικεντρώνεται στη σχέση μας με το σύμπαν, παρά στις πολιτισμικές διαφορές. Μας ενθάρρυνε να ξεπεράσουμε τις ανθρώπινες διαφορές (φυλή, πολιτική, φύλο, εθνικότητα, θρησκεία) και να εστιάσουμε στη σύνδεσή μας με τον κόσμο και τον πλανήτη. Η κατανόηση των εαυτών μας ως κατοίκων της Γης και του Σύμπαντος, είναι η σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με τον Αϊνστάιν .

Το καθήκον μας πρέπει να είναι να διευρύνουμε  τον κύκλο συμπόνιας μας και να αγκαλιάσουμε όλα τα ζωντανά πλάσματα και ολόκληρη τη φύση. Η ειρήνη και η ευγνωμοσύνη θα προκύψουν εάν αφιερώσουμε χρόνο για να προβληματιστούμε στο πώς θα γίνουμε όλοι μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου συνόλου.

Διαβάστε εδώ: Ψυχολόγοι αποκαλύπτουν 4 απλά κόλπα για να προσελκύσουμε το άτομο που μας ενδιαφέρει

Αυτό που ο Αϊνστάιν, ο Γουάτς, ο Γκάντι, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ νεώτερος, ο Δαλάι Λάμα και πολλοί άλλοι πίστευαν είναι ότι το είδος μας έχει τη δυνατότητα να γίνει πιο σοφό και πιο δημιουργικό. Απλά πρέπει να έχουμε επίγνωση της σύνδεσής μας με την υπόλοιπη ανθρωπότητα, τη φύση και τον κόσμο. Πρέπει να είμαστε περισσότερο ριζωμένοι σε μια πνευματική άποψη,  παρά σε μια υλιστική.

Οι περισσότεροι σύγχρονοι άνθρωποι ασχολούνται τόσο με την οικονομική κατάσταση, τις κοινωνικές τάξεις και τις πολιτιστικές ταυτότητες που αγνοούν το σύμπαν κα τη φύση στα οποία ανήκουμε και τα οποία στηρίζουν τη ζωή μας.

Αν δεν μάθουμε να ζούμε σε αρμονία με τη φύση όλες οι μελλοντικές γενιές θα υποφέρουν. Το μέλλον θα είναι βίαιο, φτωχικό και θλιβερό όπως είναι ήδη σε μερικές περιοχές του πλανήτη μας.

Η κατανόηση του πόσο σπάνιο και όμορφο μέρος είναι ο πλανήτης μας - και πόσο πολύτιμη είναι η ζωή μας - μπορεί να ανοίξει τις καρδιές μας, να μας γεμίσει με ευγνωμοσύνη, να καθοδηγήσει τη δημιουργικότητά μας και να μας οδηγήσει σε νέους τρόπους σκέψης και πιο ανθρώπινους τρόπους ύπαρξης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.