WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο λόγος που έχει αυξηθεί τόσο πολύ ο σχολικός εκφοβισμός


18 Οκτωβρίου 2018

janko-ferlic-284664-unsplash.jpg

Ως γονείς θέλουμε ένα σχολικό περιβάλλον για τα παιδιά μας, όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν πνευματικά, θα καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους και θα γίνουν σωστοί ενήλικες. Πριν επιλέξουμε το σχολείο σκεφτόμαστε διάφορα πράγματα, όπως τα προσόντα των εκπαιδευτικών, τις δραστηριότητες και φυσικά την ασφάλεια. Όμως τι γίνεται όταν όλα εκτροχιαστούν από ένα και μόνο παιδί που φοβερίζει το δικό σας;

Οι συνέπειες του εκφοβισμού μπορεί να αποβούν μοιραίες για το παιδί. Μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Yale ανέλυσε ερευνητικές εκθέσεις και διαπίστωσε ότι τα παιδιά που είναι θύματα εκφοβισμού, έχουν περισσότερες πιθανότητες να σκεφτούν την αυτοκτονία από άλλα παιδιά.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών, από το 1999 έως το 2007, οι θάνατοι από αυτοκτονία στις ΗΠΑ μεταξύ παιδιών και εφήβων ηλικίας 10-14 ετών διπλασιάστηκαν από το 2007 έως το 2014. Μεταξύ των εφήβων ηλικίας 15-19 ετών , το ποσοστό αυτοκτονίας για τα αγόρια αυξήθηκε κατά 30% και διπλασιάστηκε για τα κορίτσια από το 2007 έως το 2015. Ο εκφοβισμός δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα στις ΗΠΑ, οι ερευνητές του Yale αναφέρουν ότι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ο εκφοβισμός είναι κοινός σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Διαβάζουμε πολύ τον όρο, αλλά τι ακριβώς είναι "εκφοβισμός"; Σύμφωνα με τους ειδικούς ο εκφοβισμός υπάρχει σε πολλές μορφές, ειδικά όταν πρόκειται για εφήβους και παιδιά, που συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό στο σχολείο ή έξω από αυτό. Έτσι μπορεί να υπάρξει η λεκτική βία αλλά και η σωματική βία.

Ο λεκτικός εκφοβισμός - μπορεί να ξεκινήσει με ήπια μορφή και να προχωρήσει σε επίμονη λεκτική κατάχρηση, συμπεριλαμβανομένης της συκοφαντίας, της δυσφήμησης και των φημών. Η διαδικτυακή παρενόχληση είναι μια κοινή μορφή λεκτικής κατάχρησης και μπορεί να περιλαμβάνει τη διάδοση ψευδών γεγονότων κατά του θύματος μέχρι και συνεχόμενη παρενόχληση.

Ο σωματικός εκφοβισμός- μπορεί να περιλαμβάνει χτυπήματα, σπρώξιμο, κλοπή, καταστροφή αγαθών ακόμη και σεξουαλική παρενόχληση.

Σημάδια ότι το παιδί μπορεί να είναι θύμα

Δυστυχώς ο έφηβος είναι απρόβλεπτος, για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις συνήθεις του παιδιού σας. Ακόμα και μια απλή αλλαγή όπως είναι η παράκαμψη πρωινού μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το παιδί σας βιώνει λεκτικό ή σωματικό εκφοβισμό.

Άλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν :

Ανεξήγητοι τραυματισμοί

Απώλεια ή καταστροφή ενδυμάτων, βιβλίων, ηλεκτρονικών ειδών ή κοσμημάτων

Συχνοί πονοκέφαλοι ή πόνοι στο στομάχι, αδιαθεσία ή υποτιθέμενη ασθένεια

Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες. Τα παιδιά μπορεί να έρθουν στο σπίτι από το σχολείο πεινασμένα επειδή δεν έτρωγαν μεσημεριανό γεύμα.

Δυσκολία στον ύπνο ή συχνούς εφιάλτες

Η μείωση των βαθμών, η απώλεια ενδιαφέροντος για τη σχολική εργασία ή η μη επιθυμία να πάνε στο σχολείο

Ξαφνική απώλεια φίλων ή αποφυγή κοινωνικών συναναστροφών

Αίσθημα ανικανότητας ή μειωμένη αυτοεκτίμηση

Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως το να τρέχει μακριά από το σπίτι, να βλάπτει τον εαυτό του ή να μιλάει για αυτοκτονία

Διαβάστε εδώ: Ψυχολόγοι αποκαλύπτουν 4 απλά κόλπα για να προσελκύσουμε το άτομο που μας ενδιαφέρει

Τι να κάνετε γι 'αυτό

Προσπαθήστε να επιλύσετε το ζήτημα μιλώντας με το παιδί σας, τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές σχολείων και αν διαπιστώσετε ότι η κατάσταση συνεχίζεται ή κλιμακώνεται, συμβουλευτείτε ένα σύμβουλο ψυχικής υγείας.

Πολλοί ψυχολόγοι επισημαίνουν πως ο εκφοβισμός είναι ένα συστημικό πρόβλημα που προκύπτει από μια κουλτούρα εχθρότητας, φόβου, ντροπής, υπερβολικού ανταγωνισμού και έλλειψης του σεβασμού. Τα περισσότερα σχολικά συστήματα στηρίζονται στον εξαναγκασμό, στην ιεραρχία, στον έλεγχο και στο φόβο της αποτυχίας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων εκφοβισμού.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο εκφοβισμός στα σχολεία είναι να αμφισβητηθεί η υποχρεωτική νομοθεσία περί παρουσίας, να επεκταθεί η επιλογή της εκπαίδευσης και να δημιουργηθούν μαθησιακά περιβάλλοντα που να καλλιεργούν την ελευθερία και την αυτονομία των παιδιών.

Διαβάστε εδώ: Κάνε την καλύτερη επένδυση: Επένδυσε στον εαυτό σου

Ο Peter Gray, καθηγητής της έρευνας στο Boston College και συγγραφέας του Free to Learn, αναφέρει συνοπτικά τη βασική αιτία του εκφοβισμού: «Ο εκφοβισμός συμβαίνει τακτικά όταν οι άνθρωποι που δεν έχουν πολιτική εξουσία και κυβερνούνται από άλλους». Χρησιμοποιεί μάλιστα το παράδειγμα των φυλακών: «Εκείνοι που εκφοβίζονται δεν μπορούν να ξεφύγουν και δεν έχουν καμία νομοθετική ή δικαστική εξουσία για να αντιμετωπίσουν τους θύτες. Μπορούν να αναφέρουν τον εκφοβισμό στους φυλακισμένους και τους φύλακες, αλλά οι φύλακες τις περισσότερες φορές δεν ξέρουν ποιους να πιστέψουν, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζουν το συμβάν»

Η λύση του Gray στο πρόβλημα είναι η εξής: "Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να απαλλαγούμε από τον εκφοβισμό και τη γενική αίσθηση της αδικίας που διεισδύει στα σχολεία μας, και είναι η ριζική αναδιάρθρωση του τρόπου διαχείρισης των σχολείων. Αν τα παιδιά μας νιώθουν πως το σχολείο είναι ένα είδος φυλακής τότε πρέπει να περιμένουμε ότι θα αντιδράσουν με διάφορους τρόπους, όπως απαντούν και οι κρατούμενοι στα φυλακές».

Η πρόταση του Grey μπορεί να ακούγεται ριζοσπαστική. Όμως, καθώς η κοινωνία μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού, ο οποίος συχνά μεταμορφώνεται σε εκφοβισμό στο χώρο εργασίας, φαίνεται ότι είναι καιρός να αποκτήσουμε μια ευρύτερη άποψη και να αναζητήσουμε συστημικές λύσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.