WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας χωρίς φωνές


25 Οκτωβρίου 2018

sai-de-silva-41030-unsplash.jpg

Οι περισσότεροι έχουμε φωνάξει κάποια στιγμή στα παιδιά μας. Ωστόσο, για ορισμένους γονείς, η φωνή γίνεται μια κακή συνήθεια. Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι οι φωνές είναι μια στρατηγική πειθαρχίας που μπορεί να κάνει τα προβλήματα συμπεριφοράς ακόμα χειρότερα. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο, γιατί οι φωνές θα φέρουν περισσότερα νεύρα και φωνές.

Τι μπορείτε όμως να κάνετε εκτός από το να φωνάζετε; Πώς μπορείτε να επιβληθείτε στο παιδί σας χωρίς να μοιάζετε με κακές μάγισσες;

Καθιερώστε κάποιους κανόνες. Εάν θεσπίσετε σαφείς κανόνες μέσα στο σπίτι θα είναι λιγότερο πιθανό να καταφύγετε σε φωνές. Διατηρείστε μια γραπτή λίστα κανόνων που θα βρίσκεται σε εμφανές μέρος και ακολουθήστε την τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας με συνέπεια. Όταν νευριάσετε με κάτι αντισταθείτε στην επιθυμία να φωνάξετε στο παιδί σας λέγοντας του «Πόσες φορές πρέπει να στο πω;». Αντ αυτού επιλέξτε να πείτε «Θα στο δείξω και την επόμενη φορά θα το κάνεις σωστά».

Εξετάστε τους λόγους που φωνάζετε. Αν πιάσετε τον εαυτό σας να φωνάζει, κάντε μια παύση και σκεφτείτε το λόγο για τον οποίο καταφύγατε στις φωνές. Εάν είστε θυμωμένοι μάθετε στρατηγικές για να ηρεμίσετε και αντί να του φωνάξετε μπροστά σε κόσμο, μπορείτε να του πείτε να πάτε λίγο πιο απόμερα για να συζητήσετε το πρόβλημα.

Διαβάστε εδώ: Ψυχολόγοι αποκαλύπτουν 4 απλά κόλπα για να προσελκύσουμε το άτομο που μας ενδιαφέρει

Εάν δεν σας ακούει χρησιμοποιείστε τις κατάλληλες φράσεις. Αντί να πείτε «Μη μου μιλάς εμένα με αυτό τον τρόπο» μπορείτε να πείτε «Θα ακούσω τι μου λες όταν χαμηλώσεις τον τόνο της φωνής σου, όπως εγώ». Όσο περισσότερο φωνάζετε σε ένα παιδί τόσο πιο προκλητικό μπορεί να γίνει. Ενώ χρησιμοποιώντας τις σωστές λέξεις θα του δείξετε ότι με την ηρεμία και τη συζήτηση όλα μπορούν να λυθούν.

Βρείτε τρόπους να ηρεμίσετε και μετά μιλήστε με το παιδί σας. «Η βοήθεια σου είναι πολύτιμη. Τι θα έλεγες να κάνουμε μαζί αυτό και μετά μπορούμε να πάμε μια βόλτα». Το παιδί θα ακούσει οτιδήποτε του λέτε με ηρεμία.

Διαβάστε εδώ: Κάνε την καλύτερη επένδυση: Επένδυσε στον εαυτό σου

Να θυμάστε πάντα να κρατάτε οπτική επαφή με τα μικρό σας όταν του μιλάτε. Εάν φωνάζετε το πιο πιθανό είναι να σας ανταποδώσει αυτή τη συμπεριφορά. Πολλοί γονείς πάνω στα νεύρα τους ξεστομίζουν φράσεις όπως «δεν σε αντέχω άλλο» και μετά το μετανιώνουν. Όμως το κακό έχει ήδη συμβεί. Αντ αυτού μπορείτε να πείτε πως θέλετε να μείνετε λίγο μόνοι για να ηρεμήσετε, γιατί νιώθετε απογοητευμένοι.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα, αγκαλιάστε το παιδί σας και συζητήστε. Η επικοινωνία είναι το κλειδί για όλα μας τα προβλήματα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.