WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η τοξική μητρότητα του Instagram: Το κείμενο μιας μαμάς με επιλόχεια κατάθλιψη


The Jennettes

30 Οκτωβρίου 2018

liana-mikah-331205-unsplash_1.jpg

Η Νadine Cheung είναι συγγραφέας και νέα μαμά με επιλόχεια κατάθλιψη. Σε ένα πρόσφατο κείμενό της, με τίτλο "Η μητρική κουλτούρα στο Instagram είναι ένα τοξικό ψέμα", μοιράστηκε το πρόβλημά της με τις glamorous μαμάδες που δείχνουν ότι τα καταφέρνουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. "Κρατούσε αγκαλιά το νεογέννητό της, με γυαλιστερό μανικιούρ, σε ένα ελαφρώς ατακτοποίητο δωμάτιο", γράφει σχολιάζοντας μια φωτογραφία στο instagram. "Αναρωτήθηκα πώς είχε χρόνο να φτιάξει τα μαλλιά και το makeup της, την ώρα που εγώ δεν μπορώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που έκανα μπάνιο. Κι έκλαψα, πολύ"

"Oι άνθρωποι πιστεύουν ότι ξέρουν τι είναι η επιλόχια κατάθλιψη και το επιλόχειο άγχος. Είναι οι τρομακτικοί τίτλοι για τις μαμάδες που κάνουν ακατονόμαστα πράγματα στους εαυτούς και τα παιδιά τους. Είναι τίτλοι που μοιάζουν να έχουν βγει από το 'Νόμος & Τάξη' ή από ταινίες με την Charlize Theron. Aλλά η επιλόχεια κατάθλιψη δε δείχνει πάντα έτσι. Μερικές φορές μοιάζει σαν εμένα."

Η Cheung συνεχίζει λέγοντας ότι το άγχος και η κατάθλιψη δεν έχουν άσπρο και μαύρο μόνο. Είναι φάσματα, και οι γυναίκες μπορεί να βρίσκονται σε οποιοδήποτε σημείο τους. Πολύ συχνά όμως, πάνω από τις μισές περιπτώσεις, δεν γίνεται καμία διάγνωση λόγω των υψηλών προσδοκιών που υπάρχουν από τις γυναίκες.

"Στην εμμονική με τη φήμη και το Instagram κοινωνία μας, οι μαμάδες είναι τόσο προσηλωμένες στην 'επιμελώς ατημέλητη' εικόνα τους, που καταλήγουν αθέλητα να αποξενώνουν τους ίδιους ανθρώπους με τους οποίους προσπαθούν να συνδεθούν", επισημαίνει η Cheung. "Ξέρετε σε τι αναφέρομαι. Στις μαμάδες που 'τα καταφέρνουν' παρόλο που 'η ζωή είναι τόσο δύσκολη'. Σε αυτές που έχουν χάσει όλα τα κιλα της εγκυμοσύνης αλλά το σώμα τους 'απλώς δεν είναι το ίδιο', αλλά -ουάου-, δεν είναι η μητρότητα το πιο υπέροχο πράγμα του κόσμου;"

Για την Cheung, αυτές οι μητέρες, που αφήνουν ψήγματα ατέλειας μέσα στην τελειότητά τους, είναι πιθανόν πιο επικίνδυνες για τις υπόλοιπες μαμάδες, σε σχέση με όσες δείχνουν μια εντελώς τέλεια εικόνα. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Leslie Ackerman, "Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού πληροφοριών που δέχονται, οι νέες μαμάδες που αποκτούν επιλόχειο κατάθλιψη μπορεί να μην ζητήσουν βοήθεια, καθώς τα social media έχουν έμμεσα κάνει μη κανονικές συμπεριφορές να μοιάζουν με κανονικές."

Η Cheung περιγράφει την εμπειρία της από τη γέννα, καθώς και το άγχος που της δημιούργησε η μητρότητα. Ανησυχούσε για πιθανές αρρώστιες του μωρού, ένιωθε να ασφυκτιά, δεν μπορούσε να κοιμηθεί τα βράδια. Άρχισε να ψάχνει άλλες μαμάδες με επιλόχεια κατάθλιψη, αλλά δε βρήκε πολλά πράγματα. Τελικά, η Nadine στράηκε στην ψυχολόγο που είχε επισκεφθεί πριν τη γέννα, η οποία την βοήθησε πολύ. Καθημερινές βόλτες, άσκηση και ύπνος την έκαναν να νιώσει καλύτερα. Μετά από μήνες, η Cheung κατάλαβε την ομορφιά που έβλεπαν οι υπόλοιπες γυναίκες στη μητρότητα.

"Πολλές από εμάς υποφέρουν σιωπηλά γιατί δεν είμαστε ειλικρινείς", λέει. "Προς τις νέες μαμάδες: Ας μιλήσουμε για το ότι φοράμε τα λερωμένα jeans μας όλη μέρα. Είναι τα jeans της εγκυμοσύνης μας και είναι τα μόνα που μας κάνουν ακόμα." συνεχίζει, και κλείνοντας λέει: "Το κλειδί για να ρίξουμε τα φράγματα της επιφανειακότητας, και των αδύνατων προσδοκιών, είναι ανοίγοντας τις γραμμές της επικοινωνίας και δημιουργώντας ασφαλείς χώρους στους οποίους οι γυναίκες μπορούν να ζητήσουν βοήθεια".

Δείτε επίσης: Γυναίκες που μόλις γέννησαν συγκρίνουν τον εαυτό τους με την Kate Middleton

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.