WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πόσο σημαντική είναι η καθημερινή ρουτίνα για την οικογένεια


20 Νοεμβρίου 2018

sai-de-silva-27290-unsplash.jpg

Η λέξη «ρουτίνα» μπορεί να μην ακούγεται και τόσο θετικά, όμως πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί αρκετά ωφέλιμη και σημαντική. Μελέτες έχο0υν δείξει πως η καθημερινή ρουτίνα συσχετίζεται με την παραγωγικότητα, την υγεία και τη μακροζωία.

Όσο ωφέλιμη μπορεί να γίνει η ρουτίνα για τους ενήλικες, τόσο απαραίτητη είναι και για τα παιδιά. Ένα πράγμα που γνωρίζουμε είναι ότι τα παιδιά ενεργούν καλύτερα όταν ξέρουν τι θα ακολουθήσει. Μια προβλέψιμη ρουτίνα στο σπίτι βοηθάει τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή. Όταν κάνουν τα ίδια πράγματα με τον ίδιο τρόπο σχεδόν την ίδια στιγμή κάθε μέρα αποκτάνε περισσότερες δεξιότητες και γνώσεις.

Διαβάστε εδώ: Γιατί ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν την Υπνοθεραπεία για να κόψουν το κάπνισμα;

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παιδιά που δεν ζουν σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει ένα πρόγραμμα, συχνά δυσκολεύονται περισσότερο στο σχολείο. Έχοντας μάθει μια σειρά από ρουτίνες στο σπίτι, είναι πολύ πιο εύκολο να μάθουν μια άλλη σειρά ρουτίνας στο σχολείο. Και καθώς όλες οι ρουτίνες χρειάζονται έλεγχο ώθησης και εστίαση, η ίδια η πρακτική της εκτέλεσης ρουτινών ενισχύει στην ικανότητά για μάθηση.

Ένα σημαντικό παράδειγμα είναι η ώρα του ύπνου. Το να πηγαίνουν τα παιδιά στο κρεβάτι για ύπνο έως τις 9 έχει δύο οφέλη: Είναι πιο παραγωγικά την επόμενη ημέρα και από την άλλη μεριά οι γονείς έχουν μερικές ώρες κάθε βράδυ για τον εαυτό τους. Και αυτό τους βοηθάει στο να χαλαρώσου, να οργανωθούν και τελικά να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις εργασιακές και οικογενειακές απαιτήσεις.

Διαβάστε εδώ: Γιατί οι γυναίκες που μένουν μόνες καταλήγουν να είναι πιο ευτυχισμένες

Τέλος είναι σημαντικό να τονίσουμε πως ζούμε στη ψηφιακή εποχή, όπου η συνεχής ενασχόληση με τις ηλεκτρονικές συσκευές διακόπτει πολύ συχνά τη ροή της ζωής στο σπίτι και την αλληλεπίδραση των μελών της οικογένειας. Γι αυτό είναι καλό να απενεργοποιούμε για κάποιες ώρες όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές έτσι ώστε να βοηθήσουμε την επικοινωνία, κάτι που όχι μόνο θα ωφελήσει την ανάπτυξη ενός παιδιού αλλά θα ενισχύσει την ευημερία ολόκληρης της οικογένειας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.