AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το κόλπο για να κάνετε κάποιον να σας πει την αλήθεια σε δευτερόλεπτα


The Jennettes

21 Νοεμβρίου 2018

rawpixel-384899-unsplash_1.jpg

Eίναι η πανανθρώπινη απορία όσων έχουν συγκατοικήσει στη ζωή τους: Πώς θα κάνω το συγκάτοικό μου να παραδεχτεί ότι έφαγε την υπόλοιπη πίτσα που φύλαγα στο ψυγείο; Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι τελικά υπάρχει τρόπος να μειώσουμε τις πιθανότητες να μας πει κάποιος ψέματα. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Tampere ανακάλυψαν ότι ίσως το ανθρώπινο ένστικτο είναι αρκετά ειλικρινές, οπότε η άμεση οπτική επαφή κάνει τους ανθρώπους να λένε την αλήθεια. Αν θέλετε κάποιος να σας πει την αλήθεια, κοιτάξτε τον κατάματα.

Οι ερευνητές έβαλαν 51 ανθρώπους να παίξουν ένα παιχνίδι δύο παικτών σε υπολογιστή. Κάθε συμμετέχοντας κάθισε απέναντι από κάποιον που θεωρούσε αντίπαλό του, έχοντας την οδηγία ότι επιτρεπόταν να πει ψέματα. Οι δύο παίκτες χωριζόντουσαν από ένα "έξυπνο" γυαλί, του οποίου η διαφάνεια άλλαζε πριν κάποιος παίκτης κάνει κίνηση. Στις μισές δοκιμές, ο αντίπαλος κοιτούσε κατευθείαν τα μάτια του συμμετέχοντα. Στις άλλες μισές, κοιτούσε την οθόνη. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η απευθείας οπτική επαφή μείωνε τις πιθανότητες να πουν ψέμματα οι συμμετέχοντες στις επόμενες κινήσεις τους.

Είναι μια γνωστή ιδέα αυτή. Εξάλλου οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η αποφυγή του βλέμματος συνεπάγεται ψέματα. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι και οι ψεύτες γνωρίζουν το συσχετισμό, και τείνουν να κάνουν ακόμα περισσότερο οπτική επαφή όταν λένε ψέμματα, για να φανούν πειστικότεροι. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να αντιμετωπίσεις έναν ψεύτη είναι να παρατηρήσεις μικρο-εκφράσεις, όπως η νευρικότητα, υπερβολική οπτική επαφή, το ψεύτικο χαμόγελο ή το πάγωμα του πάνω μέρους του σώματος.

Δείτε ακόμη: Πόσο μικροί είμαστε σε σχέση με το περιβάλλον που ζούμε;