Χριστούγεννα: Πώς νιώθουν τα παιδιά στις οικογενειακές συγκεντρώσεις

Δευτέρα 17 Δεκέμβριος 2018
beatriz-perez-moya-165577-unsplash.jpg

Στις ημέρες των γιορτών συνηθίζουμε να συγκεντρωνόμαστε με όλη την οικογένεια στο σπίτι, τα παιδιά παίζουν μαζί και εμείς οι ενήλικοι θαυμάζουμε πόσο μεγάλωσαν, πόσο έξυπνα είναι, πόσο όμορφα, πόσο δυνατά. Τα παιδιά φυσικά νιώθουν αμηχανία με όλη αυτή τη φασαρία γύρω από το άτομό τους, αλλά εισπράττουν το μήνυμα ότι τα αγαπούν, τα εκτιμούν και τα θαυμάζουν.

Διαβάστε εδώ: Γιατί το άγχος φαίνεται να χειροτερεύει το βράδυ

Καθώς μεγαλώνουν, η συμμετοχή σε αυτές τις συγκεντρώσεις θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν μια βαθιά ριζωμένη αίσθηση ότι κάπου ανήκουν, που θα αποτελέσει μεγάλο στήριγμα καθώς βγαίνουν από το σπίτι, για να ανακαλύψουν τον κόσμο. Στις οικογενειακές συγκεντρώσεις τιμάμε τις πολιτισμικές και εθνικές μας παραδόσεις και διηγούμαστε ιστορίες από το παρελθόν. Τα παιδιά τρελαίνονται να ακούν για τα παιδικά μας καμώματα.

Μέσα απ' αυτές τις διηγήσεις, μαθαίνουν σημαντικά και καινούρια πράγματα για μας, και αποκτούν μια εικόνα της μακρινής εποχής που ήμασταν παιδιά. Οι ιστορίες τα βοηθούν επίσης να αποκτήσουν μια αίσθηση των αλλαγών που επέρχονται με τον καιρό και δίνουν νόημα στην αφηρημένη έννοια ότι, όπως οι γονείς τους ήταν κάποτε παιδιά, έτσι κι αυτά μια μέρα θα γίνουν γονείς.

Διαβάστε εδώ: Εάν κάνετε αυτά τα 5 πράγματα μεγαλώνετε σωστά παιδιά

Οι οικογενειακές γιορτές μπορούν επίσης να δώσουν στα παιδιά μας μια ευκαιρία να μας δουν σαν ανθρώπους, όχι απλά σαν γονείς, φωτίζοντάς μας με καινούριο και διαφορετικό φως. Εκπλήσσονται, και ενθουσιάζονται, όταν κάνουμε κάτι απρόσμενο: όταν, για παράδειγμα, βγάζουμε τα παπούτσια μας και χορεύουμε παλιούς σκοπούς, χωρίς να ασχολούμαστε τι ώρα θα πάνε για ύπνο. Κάτι τέτοιες στιγμές, η ζωή γίνεται ένα γλέντι.

Χαρείτε λοιπόν τις γιορτές με τα παιδιά σας, τους φίλους, τους συγγενείς. Αφήστε στην άκρη τα προβλήματα, το άγχος και ό,τι άλλο σας απασχολεί.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.