WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 πράγματα που μόνο οι άνθρωποι με άγχος καταλαβαίνουν


18 Ιανουαρίου 2019

bag-beautiful-blonde-552564.jpg

Στις μέρες μας και ποιος δεν έχει άγχος. Τα πάντα είναι τόσο ευμετάβλητα που δημιουργούν ανασφάλεια και φόβο σε όλους μας. Όλα εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς κάνοντάς μας να τρέχουμε και πολλές φορές να μην προλαβαίνουμε να τα κάνουμε όλα.

Το θέμα όμως είναι πως δεν αντιμετωπίζουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο τα πράγματα. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που μπροστά σε ένα νέο ξεκίνημα, μια αλλαγή, μια κρίση διστάζουν να τολμήσουν ή νιώθουν ακινητοποιημένοι από το φόβο τους. Ερωτήματα του τύπου "Θα τα καταφέρω;", "Τώρα τι θα γίνει;" κτλ τους απασχολούν και για την ακρίβεια τους βασανίζουν. Οι άνθρωποι αυτοί είναι δύσκολο να διαχειριστούν το άγχος τους και αυτό φαίνεται αρκετά έντονα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να τους καταλάβουμε ώστε να είμαστε πιο βοηθητικοί.

Διαβάστε εδώ: 4 τρόποι να διδάξετε τα παιδιά σας να εκτιμούν όλα όσα κάνετε για εκείνα

  1. Η ηρεμία δε βοηθάει στις περιπτώσεις αυτές. Δεν έχει κανένα νόημα να τους λέμε ηρέμησε όλα θα πάνε καλά.
  2. Επίσης, ο πανικός και το πρεσάρισμα δεν βοηθούν. Είναι σε άσχημη κατάσταση ήδη.
  3. Ξέρουν πολύ καλά πως το υπερβολικό άγχος κρύβει φόβους από πίσω. Ο φόβος της αποτυχίας, της μοναξιάς και της απόρριψης είναι από τους πιο γνωστούς.
  4. Πολλές φορές το σώμα τους προδίδει. Πόνος στο στομάχι, βουλιμία, δύσπνοια, εφίδρωση κτλ.

Τι μπορείτε να κάνετε όμως για το διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος;

Εντοπίστε την πηγή του κακού.  Ναι, είστε γενικότερα αγχωμένοι αλλά τι ακριβώς σας αγχώνει περισσότερο. Αν δεν βρείτε το πρόβλημα δεν μπορείτε να δώσετε μια λύση. Αφού λοιπόν προσδιορίσετε μέσα σας αυτό που φταίει, τότε ξεκινήστε τις ερωτήσεις, "Αξίζει να αγχώνομαι τόσο πολύ γι αυτό;" "Αυτό που με αγχώνει, τι θέση θέλω να έχει στη ζωή μου;". Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα σας βοηθήσουν να βρείτε την ισορροπία και την ψυχική ηρεμία που αποζητάτε.

Διαβάστε εδώ: Κάντε αυτό το ψυχολογικό τεστ για να δείτε εάν πάσχετε από το σύνδρομο Impostor

Οργανώστε το χρόνο σας.  Είναι σημαντικό όταν έχετε πολλές υποχρεώσεις να οργανώνετε σωστά το χρόνο σας. Ένα ημερολόγιο θα σας βοηθούσε.

Πάρτε βαθιά αναπνοή.  Δεν είναι τυχαίο που το λένε όλοι. Η αναπνοή σας βοηθά να αποβάλλετε την ένταση που έχετε μέσα σας και να διώξετε μακριά όλη την αρνητική ενέργεια.

Αλλάξτε για λίγο το σκηνικό. Αν είστε στο σπίτι, ξαπλώστε για λίγα λεπτά, κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να μην σκέφτεστε τίποτα. Αν είστε στο γραφείο ή κάπου έξω, βρείτε έναν τρόπο να "ξεφύγετε" από την "πηγή" που σας προκαλεί φόβο.

Απομυθοποιήστε το άγχος σας. Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Απλά επαναλάβετε για πολλές φορές αυτό που σας αγχώνει και σας τρομάζει. Τα πρώτα λεπτά θα τρέμετε και να το πείτε αλλά στη συνέχεια δεν θα σας κάνει καθόλου αίσθηση. Με τον τρόπο αυτό μειώνετε την πίεσή σας και μπορείτε να δείτε τα πράγματα πιο καθαρά.

Η άσκηση. Όσο δύσκολη κι αν είναι η μέρα σας, όσο χάλια και αν πηγαίνουν τα πράγματα το θέμα είναι ένα, πως η άσκηση σας βοηθά να αποβάλλετε το άγχος. Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της γυμναστικής αλλάζουν τη διάθεσή σας. Όλα γύρω τώρα φαίνονται πιο εύκολα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.