WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 φράσεις που δεν πρέπει ποτέ να πούμε σε κάποιον που παθαίνει κρίσεις πανικού


20 Φεβρουαρίου 2019

eutah-mizushima-26887-unsplash.jpg

Η κρίση πανικού αποτελεί μία από τις πιο συχνές αγχώδεις διαταραχές της εποχής μας, μιας και η πιο βασική αιτία που την προκαλεί είναι το έντονο άγχος και η πίεση, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα των περισσότερων από εμάς. Σύμφωνα μάλιστα με τον Παγκόσμιο οργανισμό Υγείας, ένας στους τέσσερις κατοίκους των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών θα αντιμετωπίσει έστω μια φορά στην διάρκεια της ζωής του κρίση πανικού, με μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης στις γυναίκες.

Διαβάστε εδώ: 4 τρόποι να διδάξετε τα παιδιά σας να εκτιμούν όλα όσα κάνετε για εκείνα

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τις κρίσεις πανικού με έκρηξη ηφαιστείου. Εκεί που κάποιος πιστεύει πως όλα είναι υπό έλεγχο, εκεί χάνει τα πάντα γύρω του. Ιδρώτας, μουδιάσματα, ταχυκαρδία, σφίξιµο στο στήθος, αίσθηµα επικείμενου θανάτου. Κάπως έτσι περιγράφουν τα συμπτώματα οι περισσότεροι άνθρωποι στην πρώτη τους κρίση. Τροµακτική, έντονη και ξαφνική. Αν θέλετε να βοηθήσετε κάποιο άτομο που έχει πάθει κρίση πανικού απλά μην του πείτε ποτέ τα παρακάτω.

Σταμάτησε το. Η συγκεκριμένη φράση είναι εντελώς λάθος, γιατί κατά τη διάρκεια της κρίσης πανικού το σώμα νομίζει πως βρίσκεται σε κίνδυνο και προσπαθεί να επιβιώσει.

Ηρέμησε. Όταν ένα άτομο παθαίνει κρίση πανικού, ενεργοποιείται ο μηχανισμός φυγής ή πάλης και το σώμα αντιδρά σαν να του επιτίθενται, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει επίθεση. Άρα το να επέμβουμε, δεν βοηθάμε ώστε να σταματήσει η κρίση. Αν οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν συχνά σε κάποιον, ίσως έχει μάθει τεχνικές για να τις διαχειρίζεται.

Προσπάθησε να φανείς δυνατός. Με το να θυμώνουμε είναι λάθος, γιατί το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χειροτερεύουμε το πρόβλημα. Αντ αυτού είναι σημαντικό να δείχνουμε αγάπη και κατανόηση.

Διαβάστε εδώ: Κάντε αυτό το ψυχολογικό τεστ για να δείτε εάν πάσχετε από το σύνδρομο Impostor

Πώς μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση πανικού

Δυστυχώς η πιθανότητα να φύγει από μόνο του, το πρόβλημα είναι μικρή.Οι τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν: ψυχοθεραπεία, µε ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, έχει βρεθεί ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των κρίσεων. Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου 12-18 µήνες.

Το βασικό όμως είναι η ψυχοθεραπεία. Γιατί με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας το άτομο μαθαίνει τεχνικές και στρατηγικές για να διαχειρίζεται το άγχος του. Εκπαιδεύεται σε ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης, οι οποίες του επιτρέπουν να ελέγξει καλύτερα τα συμπτώματα του άγχους. Επίσης, διερευνάται ο τρόπος σκέψης του ατόµου που µπορεί να οδηγεί σε αυξηµένο άγχος, καθώς και ο τρόπος που ερµηνεύει συγκεκριµένες καταστάσεις ως απειλητικές. Η ψυχοθεραπεία µπορεί να διαρκέσει 4 -9 µήνες. Η διάρκεια όµως της θεραπείας εξαρτάται από τον κάθε ασθενή. Για ένα επιτυχές αποτέλεσµα, βασικό ρόλο παίζει τόσο η συνεργασία, η επιµονή και η σχέση εµπιστοσύνης του ασθενούς µε τον θεραπευτή του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.