Τι είναι το NLP και πώς μπορεί να μας βοηθήσει: Η Βίκυ Τσουλουχοπούλου Λίγγρη μας λύνει όλες τις απορίες

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019
219a9617.jpg

Η Βίκυ Τσουλουχοπούλου Λίγγρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Δημόσιες Σχέσεις στο Κολέγιο Αθηνών και παρακολούθησε Βασικές Αρχές Ψυχολογίας στο Open University της Αγγλίας. Το 2010 πήρε δίπλωμα και αντιπροσώπευση στην Ελλάδα για το σύστημα αυτοεξέλιξης BEST YEAR YET. Με το Νευρο-Γλωσσικό Προγραμματισμό (NLP) ασχολείται από το 2005. Τι είναι όμως ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός και πώς μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας; Η Βίκυ Τσουλουχοπούλου Λίγγρη μας λύνει όλες τις απορίες. 

 

 

Διδάσκετε νευρογλωσσικό προγραμματισμό. Τι πρέπει να ξέρει κάποιος πριν ξεκινήσει τη συγκεκριμένη μέθοδο; Και τι είναι;

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) είναι μια ευρεία μέθοδος αυτοεπίγνωσης, και αυτοεξέλιξης, η οποία δημιουργήθηκε πριν από 50 περίπου χρόνια στο πανεπιστήμιο της Σάντα Κρουζ, στην Καλιφόρνια, από ένα ψυχολόγο Gestalt τον Richard Bandler και ένα γλωσσολόγο τον John Grinder.

Με το NLP, αυτό που καταφέρνει κάποιος είναι να ανακαλύψει τις περιοριστικές του πεποιθήσεις, αυτές, δηλαδή, που τον εμποδίζουν να δημιουργήσει τα αποτελέσματα που ονειρεύεται σε όλους τους τομείς της ζωής του, να τις διαχειριστεί εύκολα και γρήγορα, με μόνιμα αποτελέσματα και έχοντας εξασφαλίσει τη γνώση και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιεί όποτε τα χρειαστεί στη μετέπειτα ζωή του.

Διότι εν τέλει αυτό που διαφοροποιεί ένα “επιτυχημένο” από ένα “μη επιτυχημένο” σε οποιονδή­ποτε τομέα άνθρωπο, είναι η ικανότητά του να ζει τη ζωή του μέσα στο πλαίσιο που ο ίδιος καθορίζει με βάση τις προσωπικές του ανάγκες και ισορροπίες και να φέρνει το αποτέλεσμα που ικανοποιεί τον ίδιο και όχι το περιβάλλον του. Η εξαφάνιση των περιοριστικών μας πεποιθήσεων μας επαναφέρει σε μια κατάσταση ελευθερίας, ρέουσας, αβίαστης και βαθιάς επικοινωνίας, και ειλικρινούς ενδιαφέροντος για τους άλλους, απαλλαγμένοι πια από τα βαριά δεσμά της χρόνιας καταναγκαστικής συμπεριφοράς.

Σε τι μπορεί να μας βοηθήσει; Και σε ποιους απευθύνεται;

Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν κάποιον τομέα της ζωής τους , δουλειά, οικονομικά, σχέσεις ή κάποιο κομμάτι της προσωπικότητάς τους, πχ. δειλία, αναποφασιστικότητα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, φόβο κ.ο.κ.

Ποια διαφορά έχει από την κλασσική ψυχοθεραπεία;

Καταρχάς δεν είναι ψυχοθεραπεία. Εδώ δεν ασχολούμαστε με το τραύμα και το παρελθόν. Εδώ μαθαίνουμε τεχνικές και τρόπους να φέρνουμε αποτελέσματα και μέσα από αυτή τη διαδρομή θεραπεύουμε το τραύμα.

Πώς εφαρμόζεται στην πράξη; Μπορεί να μας βοηθήσει στην καριέρα μας;

Το NLP είναι κάτι που το μαθαίνεις, αναλαμβάνοντας την δέσμευση στον εαυτό σου, να λάβεις μέρος ενεργά στην αλλαγή σου μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις λόγου και μέσα από συγκεκριμένη δράση. Αυτό γίνεται είτε μέσα από ομάδες είτε με προσωπικές συνεδρίες.

Πρόσφατα πραγματοποιήσατε ένα ημερήσιο βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Η Καλύτερή σας χρονιά». Μιλήσατε για μια μέθοδο. Τι είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει και πώς μπορεί να μας βοηθήσει

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΑΣ ΧΡΟΝΙΑ, είναι ένα εξειδικευμένο, στοχευμένο σύστημα μέσα στο πλαίσιο του NLP που σε καθοδηγεί να δημιουργήσεις ένα πλάνο επαγγελματικής επιτυχίας είτε ανεξάρτητα ως επαγγελματίας, είτε ως εταιρεία. Καλλιεργεί την ομαδική συνείδηση και εκτοξεύει τα αποτελέσματα της επιχείρησης σε όλους τους τομείς. Αυτή την μέθοδο την αντιπροσωπεύω αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Πόσα χρόνια ασχολείστε με το νευρογλωσσικό προγραμματισμό και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε;

Ασχολούμαι 14 χρόνια με το νευρογλωσσικό προγραμματισμό. Έχω δουλέψει με πάνω από 1500 άτομα μέχρι τώρα.

Μέσα από το NLP κατάφερα να αλλάξω τη ζωή μου και να επιτύχω στόχους με τρόπο που δεν είχα ποτέ φανταστεί. Βλέποντας τα δικά μου αποτελέσματα, αποφάσισα ότι αυτή η μέθοδος είναι πολύτιμη για όλους τους ανθρώπους που ζητούν να φτιάξουν μια καινούργια ζωή με τα δικά τους πιστεύω, τις δικές τους επιθυμίες και ανάγκες. Έτσι μπήκα σ' αυτό το μαγικό ταξίδι που λέγεται NLP.

Οι άνθρωποι που βρέθηκαν και βρίσκονται μαζί μου σ' αυτό το ταξίδι φέρνουν τα δικά τους αποτελέσματα και βιώνουν τη ζωή τους με ένα καινούργιο δημιουργικό τρόπο. Συνδέονται με τον εαυτό τους καλύτερα και δημιουργούν τις συνθήκες που επιθυμούν να έχουν σε κάθε τομέα της ζωής τους.

Μπορεί κάποιος να θεραπεύσει τα παιδικά του τραύματα με το νευρογλωσσικό προγραμματισμό;

Και βέβαια. Μα αν δεν θεραπεύσεις τα παιδικά σου τραύματα θα τα βρίσκεις πάντα μπροστά σου. Μάλιστα έχω ένα διήμερο σεμινάριο, που λέγεται ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ HAPPY END, το οποίο είναι ειδικά διαμορφωμένο για να μας οδηγήσει στην αποταύτιση από τα παιδικά μας τραύματα και το κακό παρελθόν δημιουργώντας ταυτόχρονα την δυνατότητα μιας απελευθερωμένης ζωής από τα συναισθηματικά βάρη του παρελθόντος και άρα τη δημιουργία μιας νέας όμορφης σχέσης με τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας. Ταυτόχρονα μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες - γνώση για το πώς να παίξουμε το ρόλο μας ως γονείς με επιτυχία.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα αιτήματα, για τα οποία σας επισκέπτονται οι περισσότεροι;

Δουλειά, οικονομικά, σχέσεις, παιδιά, σχέση με τον εαυτό.

Αν σας λέγαμε να μας δώσετε μια συμβουλή για να την εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας, ποια θα ήταν;

Ό,τι χωράει στη φαντασία μου μπορώ να το επιτύχω. Έχω όλα τα ταλέντα που χρειάζομαι. Αρκεί να μάθω τον τρόπο. Ό,τι γνωρίζω μπορώ να το κάνω εύκολα. Ο μόνος ανταγωνιστής μου είναι ο περιοριστικός – ελλειματικός προγραμματισμός που κρύβεται μέσα μου.

Το πολυτιμότερο εργαλείο είναι να θυμάμαι πόσα έχω πετύχει μέχρι σήμερα!

Το Διήμερο Σεμινάριο “Παιδικό Τραύμα – Μια Παλιά Ιστορία με Happy End” θα γίνει το Σάββατο και την Κυριακή 2 και 3 Μαρτίου αντίστοιχα. Πληροφορίες στο www.amaltheia.eu. Και στο 210 3315904 17.00 – 21.00 καθημερινά