WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Όταν η άγνοια μιλάει και η νοημοσύνη σιωπά


28 Φεβρουαρίου 2019

toa-heftiba-183778-unsplash.jpg

Ακόμα και οι σοφοί δυσκολεύονται να παραμείνουν αμέτοχοι ενώ τους επικρίνουν. Όμως ως ανθρώπινα όντα πρέπει να γίνουμε δεκτικοί και να αντιδρούμε διαφορετικά όταν πάει κάποιος να μας αποδοκιμάσει.

Ωστόσο πρέπει πάντα να γνωρίζουμε ποιος μας επικρίνει. Εάν για παράδειγμα είναι κάποιος που έχει άγνοια, δεν υπάρχει κανένας λόγος να θυμώσουμε. Δεν αξίζει να δώσουμε σημασία και να στεναχωρηθούμε.

Διαβάστε εδώ: 4 τρόποι να διδάξετε τα παιδιά σας να εκτιμούν όλα όσα κάνετε για εκείνα

Όμως σε ποιο είδος άγνοιας αναφερόμαστε;

Δεν εννοούμε την πολιτισμική άγνοια ή την άγνοια σε θέματα γνώσεων. Αναφερόμαστε στην άγνοια των ανθρώπων που δεν έχουν ενσυναίσθηση και ευαισθησία. Το συγκεκριμένο είδος άγνοιας παρατηρείται σε ανθρώπους που δεν θέλουν να απελευθερωθούν από τις προκαταλήψεις και δεν είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες.

Είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε καθημερινά με άγνωστους ανθρώπους, στη δουλειά, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο. Αλλά όταν μας αποδοκιμάζουν οι φίλοι ή τα μέλη της οικογένειας μας, τότε αυτά που μας λένε μας αγγίζουν πιο βαθιά. Καθώς όμως ωριμάζουμε, μαθαίνουμε πολλά πράγματα και γνωρίζουμε πως έχουμε την επιλογή της αλλαγής και απομάκρυνσης ανθρώπων που θέλουν το κακό μας. Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι, αν και λυπηρό, να φεύγουμε και να συνεχίζουμε με αξιοπρέπεια.

Διαβάστε εδώ: Κάντε αυτό το ψυχολογικό τεστ για να δείτε εάν πάσχετε από το σύνδρομο Impostor

Αν και η στάση των σοφών είναι η σιωπή, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Πολλές φορές συναντάμε εξαιρετικά τοξικές καταστάσεις, στις οποίες αναγκαζόμαστε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Σε τέτοιες στιγμές πρέπει να δράσουμε με σοβαρότητα, καθιστώντας σαφές πως τα όρια μας έχουν ξεπεραστεί και ότι δεν μπορούμε πλέον να δεχτούμε τέτοια συμπεριφορά. Παρακάτω θα δούμε μερικές καταστάσεις που πρέπει να ενεργήσουμε και να φύγουμε μακριά. 

  • Όταν η άγνοια ξεπερνάει το σεβασμό.
  • Όταν οι άνθρωποι θέλουν να ελέγξουν τη ζωή μας. Εάν συμβεί αυτό είναι σημαντικό να βρούμε έναν τρόπο να απαλλαγούμε από την αρνητικότητα τους το συντομότερο δυνατό.
  • Όταν μερικοί άνθρωποι μας ταπεινώνουν για να νιώσουν εκείνοι καλύτερα. 

Η άγνοια υπάρχει παντου γύρω μας. Γι αυτό είναι σημαντικό να ενεργούμε με σύνεση και να επιλέγουμε τα πράγματα που αξίζουν την προσοχή μας. Η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ευημερία και η εσωτερική μας ειρήνη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.