WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι η σύγχρονη μάστιγα των παιδιών


6 Μαρτίου 2019

timothy-eberly-515801-unsplash.jpg

Όλοι οι γονείς θέλουν ένα σχολικό περιβάλλον για τα παιδιά τους, όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν πνευματικά, θα καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους και θα γίνουν σωστοί ενήλικες. Πριν επιλέξουν το σχολείο σκέφτονται διάφορα πράγματα , όπως τα προσόντα των εκπαιδευτικών, τις δραστηριότητες και φυσικά την ασφάλεια. Όμως τι γίνεται όταν όλα εκτροχιαστούν από ένα και μόνο παιδί που φοβερίζει το δικό σας;

Διαβάστε εδώ: 4 τρόποι να διδάξετε τα παιδιά σας να εκτιμούν όλα όσα κάνετε για εκείνα

Η βία μεταξύ των παιδιών ήταν ένα πρόβλημα χωρίς όνομα που τα τελευταία χρόνια γιγαντώθηκε και έγινε ιδιαίτερα σοβαρό. Οι συνέπειες του εκφοβισμού μπορεί να αποβούν μοιραίες για το παιδί. Μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Yale ανέλυσε ερευνητικές εκθέσεις και διαπίστωσε ότι τα παιδιά που είναι θύματα εκφοβισμού, έχουν περισσότερες πιθανότητες να σκεφτούν την αυτοκτονία από άλλα παιδιά.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι θύτες δεν είναι οι δυνατοί και τα θύματα δεν είναι τα αδύναμα πλάσματα, αλλά οι άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να είναι περισσότερο πολιτισμένοι, μπορεί να δίνουν περισσότερο περιθώριο, μπορεί να είναι και φοβισμένοι γιατί δεν έχουν που να στραφούν, δηλαδή να είναι αβοήθητοι μπροστά στη βία, πόσο μάλλον μπροστά σε μια ομάδα ή συμμορία .Ο εκφοβισμός στον χώρο του σχολείου επηρεάζει αρνητικά τους πιο αδύναμους μαθητές, οι οποίοι, εκδηλώνοντας την αδυναμία τους ν’ αντιδράσουν, γίνονται εύκολα στόχος. Στο φαινόμενο εμπλέκονται αρχικά το παιδί που δέχεται βία και το παιδί ή η ομάδα παιδιών που ασκεί τη βία. Παράλληλα, όμως, εμπλέκονται τα παιδιά-θεατές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς.

Διαβάστε εδώ: Κάντε αυτό το ψυχολογικό τεστ για να δείτε εάν πάσχετε από το σύνδρομο Impostor

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο εκφοβισμός υπάρχει σε πολλές μορφές, ειδικά όταν πρόκειται για εφήβους και παιδιά, που συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό στο σχολείο ή έξω από αυτό. Έτσι μπορεί να υπάρξει η λεκτική βία αλλά και η σωματική βία.

Ο λεκτικός εκφοβισμός - μπορεί να ξεκινήσει με ήπια μορφή και να προχωρήσει σε επίμονη λεκτική κατάχρηση, συμπεριλαμβανομένης της συκοφαντίας, της δυσφήμησης και των φημών. Η διαδικτυακή παρενόχληση είναι μια κοινή μορφή λεκτικής κατάχρησης και μπορεί να περιλαμβάνει τη διάδοση ψευδών γεγονότων κατά του θύματος μέχρι και συνεχόμενη παρενόχληση.

Ο σωματικός εκφοβισμός- μπορεί να περιλαμβάνει χτυπήματα, σπρώξιμο, κλοπή, καταστροφή αγαθών ακόμη και σεξουαλική παρενόχληση.

Σημάδια ότι το παιδί μπορεί να είναι θύμα

Δυστυχώς ο έφηβος είναι απρόβλεπτος, για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις συνήθεις του παιδιού σας. Ακόμα και μια απλή αλλαγή όπως είναι η παράκαμψη πρωινού μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το παιδί σας βιώνει λεκτικό ή σωματικό εκφοβισμό.

Διαβάστε εδώ: Όταν η άγνοια μιλάει και η νοημοσύνη σιωπά

Άλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν :

Ανεξήγητοι τραυματισμοί

Απώλεια ή καταστροφή ενδυμάτων, βιβλίων, ηλεκτρονικών ειδών ή κοσμημάτων

Συχνοί πονοκέφαλοι ή πόνοι στο στομάχι, αδιαθεσία ή υποτιθέμενη ασθένεια

Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες. Τα παιδιά μπορεί να έρθουν στο σπίτι από το σχολείο πεινασμένα επειδή δεν έτρωγαν μεσημεριανό γεύμα.

Δυσκολία στον ύπνο ή συχνούς εφιάλτες

Η μείωση των βαθμών, η απώλεια ενδιαφέροντος για τη σχολική εργασία ή η μη επιθυμία να πάνε στο σχολείο

Ξαφνική απώλεια φίλων ή αποφυγή κοινωνικών συναναστροφών

Αίσθημα ανικανότητας ή μειωμένη αυτοεκτίμηση

Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως το να τρέχει μακριά από το σπίτι, να βλάπτει τον εαυτό του ή να μιλάει για αυτοκτονία

Διαβάστε εδώ: Πώς να μην επηρεάζεσαι αρνητικά από τους γύρω σου

Τι να κάνετε;

Προσπαθήστε να επιλύσετε το ζήτημα μιλώντας με το παιδί σας, τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές σχολείων και αν διαπιστώσετε ότι η κατάσταση συνεχίζεται ή κλιμακώνεται, συμβουλευτείτε ένα σύμβουλο ψυχικής υγείας.

Πολλοί ψυχολόγοι επισημαίνουν πως ο εκφοβισμός είναι ένα συστημικό πρόβλημα που προκύπτει από μια κουλτούρα εχθρότητας, φόβου, ντροπής, υπερβολικού ανταγωνισμού και έλλειψης του σεβασμού. Τα περισσότερα σχολικά συστήματα στηρίζονται στον εξαναγκασμό, στην ιεραρχία, στον έλεγχο και στο φόβο της αποτυχίας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων εκφοβισμού.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο εκφοβισμός στα σχολεία είναι να αμφισβητηθεί η υποχρεωτική νομοθεσία περί παρουσίας, να επεκταθεί η επιλογή της εκπαίδευσης και να δημιουργηθούν μαθησιακά περιβάλλοντα που να καλλιεργούν την ελευθερία και την αυτονομία των παιδιών.

Ο Peter Gray, καθηγητής της έρευνας στο Boston College και συγγραφέας του Free to Learn, αναφέρει συνοπτικά τη βασική αιτία του εκφοβισμού: «Ο εκφοβισμός συμβαίνει τακτικά όταν οι άνθρωποι δεν έχουν πολιτική εξουσία και κυβερνούνται από άλλους».

Η λύση του Gray στο πρόβλημα είναι η εξής: "Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να απαλλαγούμε από τον εκφοβισμό και τη γενική αίσθηση της αδικίας που διεισδύει στα σχολεία μας, και είναι η ριζική αναδιάρθρωση του τρόπου διαχείρισης των σχολείων. Αν τα παιδιά μας νιώθουν πως το σχολείο είναι ένα είδος φυλακής τότε πρέπει να περιμένουμε ότι θα αντιδράσουν με διάφορους τρόπους, όπως απαντούν και οι κρατούμενοι στα φυλακές».

Η πρόταση του μπορεί να ακούγεται ριζοσπαστική. Όμως, καθώς η κοινωνία μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού, ο οποίος συχνά μεταμορφώνεται σε εκφοβισμό στο χώρο εργασίας, φαίνεται ότι είναι καιρός να αποκτήσουμε μια ευρύτερη άποψη και να αναζητήσουμε συστημικές λύσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.