WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η φιλία διπλασιάζει τη χαρά και διαιρεί τη θλίψη


11 Απριλίου 2019

brunette-clothes-fashion-58592.jpg

Μέσω της αγάπης θα μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε την αιώνια αλήθεια. Από το γλυκό αυτό συναίσθημα των ανθρώπινων συναισθημάτων οφείλεται  η ύπαρξη ενός άλλου ιερού δεσμού, με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους. Ο Ιερός αυτός δεσμός είναι η φιλία.

Διαβάστε εδώ: Αλήθειες για την αγάπη που δεν γνωρίζατε μέχρι τώρα

Η αγάπη και η φιλία πολλές φορές ταυτίζονται, διότι η φιλία είναι αδύνατο να υπάρξει χωρίς αγάπη, αλλά την ανιδιοτελή αγάπη.  Ο φίλος είναι το αγαπημένο πρόσωπο το οποίο επιθυμούμε να το βλέπουμε ευτυχισμένο.  Χαιρόμαστε όταν είναι ευτυχισμένο και λυπούμαστε όταν δυστυχεί. Εκεί μάλιστα μετριέται και το μεγαλείο της αγνής φιλίας, της αγνής ψυχής, όταν χαιρόμαστε με την επιτυχία του φίλου μας. Γιατί ευκολότερα ο άνθρωπος κλαίει παρά χαίρεται. Το να λυπάσαι είναι ανθρώπινο, το να αγαπάς είναι ιερό. Η φιλία είναι ελεύθερος, σταθερός δεσμός μεταξύ δυο ή περισσοτέρων ανθρώπων στηριζόμενη στην αμοιβαία αναγνώριση της αγάπης, της ελευθερίας, της ειλικρίνειας και διαφέρει από τη φιλία η οποία προέρχεται από συνήθεια, από αποτέλεσμα υλικού κέρδους, από συμφέρον ή εκμετάλλευση. Η ειλικρίνεια είναι η βάση της πραγματικής φιλίας.

Διαβάστε εδώ: Τι συμβαίνει με όσους ανεβάζουν selfies την ώρα που γυμνάζονται

Οι εγωιστές, οι συμφεροντολόγοι και όσοι έχουν μοναδική τους μέριμνα την εξυπηρέτηση του εγώ τους δεν μπορούν να κατανοήσουν το μέγεθος της πραγματικής φιλίας. Νομίζουν ότι είναι φίλοι αλλά στην ουσία αυταπατώνται. Γι αυτό και πρέπει να δημιουργούμε φιλίες μετά από βαθειά και ώριμη σκέψη και να έχουμε προς το φίλο μας ανοχή και επιείκεια. Πολλές φορές βλέπουμε ότι ο καλός φίλος αξίζει περισσότερο από τους συγγενείς μας. Το συγγενή τον επιβάλλει η φύση, ενώ το φίλο τον διαλέγει η ψυχή μας. Οι πραγματικοί φίλοι έχουν τις ίδιες ανησυχίες, τα ίδια ιδανικά και οραματίζονται τον ίδιο ουρανό.

Οι δεσμοί φιλίας διπλασιάζουν τη ευημερία και διαιρούν το άγχος. Όντας περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους που μας αγαπούν, μας κάνει ψυχολογικά πιο δυνατούς και αποτρέπει τα άσκημα συναισθήματα που προκύπτουν από διαφορετικές καταστάσεις. Όταν έχουμε καλούς φίλους μας βοηθάει να μοιραζόμαστε το άγχος και να ελαφρύνουμε το βάρος του. Το αίσθημα της αγάπης δεν είναι μόνο ενθαρρυντικό, αλλά ενισχύει και αναζωογονεί.

Διαβάστε εδώ: Οι κυριότεροι λόγοι που τα παιδιά δεν σέβονται τους γονείς τους

Το παρακάτω απόσπασμα του Paul Auster από το μυθιστόρημα «Το παλάτι του φεγγαριού», αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό που σκεφτόμαστε για τη φιλία.

«Εκείνη την εποχή δεν ήξερα, αλλά γνωρίζοντας τώρα, δεν μπορώ να σκεφτώ εκείνες τις ημέρες χωρίς να βιώσω ένα κύμα νοσταλγίας για τους φίλους μου. Κατά μια έννοια, αυτό αλλάζει την πραγματικότητα αυτού που έζησα.

Είχα πηδήξει από την άκρη του βράχου και ακριβώς τη στιγμή που ήμουν έτοιμος να πέσω κάτω, συνέβη ένα σημαντικό γεγονός: συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν άνθρωποι που με αγαπούσαν. Και η αίσθηση της αγάπης αλλάζει τα πάντα.

Η φιλία δεν μειώνει τον πόνο μιας πτώσης, αλλά σας δίνει μια νέα προοπτική για το τι σημαίνει αυτός ο φόβος.

Είχα πηδήξει από την άκρη και στη συνέχεια, την τελευταία στιγμή, κάτι με έκοψε στον αέρα. Αυτό το κάτι το αποκαλώ αγάπη.

Είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να σταματήσει την πτώση ενός ανθρώπου, το μόνο ισχυρό πράγμα που ακυρώνει τους νόμους της βαρύτητας».

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν από σήμερα να βρούμε ανάμεσα μας τον πραγματικό φίλο και όταν τον βρούμε ας προσπαθήσουμε να γίνουμε και εμείς αντάξιοι της φιλίας του. Να γίνουμε αληθινοί άνθρωποι, αληθινοί φίλοι. Και όταν το  πετύχουμε αυτό να είστε σίγουροι ότι η ψυχή μας θα αγαλλιάσει. Συγχωρήστε τους φίλους σας, αξίζουν ό,τι πολυτιμότερο έχετε στη γη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.