WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να ενθαρρύνετε την υγιή εικόνα του σώματος του παιδιού σας


25 Απριλίου 2019

sai-de-silva-41032-unsplash.jpg

Όσον αφορά την εικόνα του σώματος ενός παιδιού, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο.

Οι γονείς επηρεάζουν με διάφορους τρόπους το πώς τα παιδιά τους βλέπουν το σώμα τους. Αυτό περιλαμβάνει τα συναισθήματα, τις συμπεριφορές και τις συνομιλίες που έχουν σχετικά την εμφάνισή – επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν και τα σχόλια που κάνουν οι γονείς για το σώμα του παιδιού τους. Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί κοινωνικοί παράγοντες, αλλά η οικογένεια είναι πηγή θετικών ή αρνητικών μηνυμάτων από τη νεαρή ηλικία.

Διαβάστε εδώ: Κάντε αυτό το ψυχολογικό τεστ για να δείτε εάν πάσχετε από το σύνδρομο Impostor

Είναι ζωτικής σημασίας να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε στα παιδιά μας θετική εικόνα για το σώμα, γιατί όπως γνωρίζουμε η θετική εικόνα σχετίζεται με υψηλότερη αυτοεκτίμηση και υγιείς συμπεριφορές, ενώ η αρνητική εικόνα συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα αρνητικών αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένων μειωμένη αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, διαταραγμένη διατροφή, φτωχότερη ακαδημαϊκή επίδοση και μειωμένη δέσμευση σε υγιείς συμπεριφορές.

Για να αποτρέψετε αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα δείτε πώς θα μπορέσετε να προωθήσετε μια υγιή εικόνα για το σώμα στα παιδιά σας.

Μην κάνετε αρνητικά σχόλια.

Τα παιδιά μαθαίνουν πώς πρέπει να σκέφτονται και να αισθάνονται για το σώμα τους από αυτά που ακούνε να λένε οι ενήλικες. Εάν για παράδειγμα ακούνε τους μεγάλους να κάνουν αρνητικές συζητήσεις για την εμφάνιση, εστιάζοντας πάντα στις «προβληματικές» περιοχές του σώματος, τότε μαθαίνουν να ασκούν την ίδια κριτική στον εαυτό τους όταν κοιτάζονται στον καθρέφτη.

Διαβάστε εδώ: Οι κυριότεροι λόγοι που τα παιδιά δεν σέβονται τους γονείς τους

Σταματήστε να επικρίνετε το δικό σας σώμα.

Όχι μόνο οι γονείς πρέπει να σταματήσουν να μιλούν αρνητικά για τα σώματα των άλλων, αλλά πρέπει και να κάνουν το ίδιο και για το δικό τους. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις αρνητικές κριτικές και σχόλια σχετικά με το σώμα σας, όπως για παράδειγμα να αποφεύγετε τις φράσεις «Είμαι πολύ χοντρός/η», «Έχω λίπος στην κοιλιά». Ως γονείς πρέπει να μιλάτε πάντα με σεβασμό για τα άτομα με διαφορετικούς σωματότυπους.

Μοιραστείτε θετικά μηνύματα για το σώμα.

Ακριβώς όπως είναι σημαντικό να σταματήσετε την αρνητική συζήτηση του σώματος, είναι επίσης χρήσιμο να αντικαταστήσετε αυτά τα επιβλαβή μηνύματα με θετικά. Μάθετε στα παιδιά σας να νιώθουν όμορφα ανεξάρτητα με το μέγεθος του σώματος τους.

Δώστε έμφαση σε άλλες αξίες.

Είναι σημαντικό να στείλετε στα παιδιά σας τον μήνυμα ότι το σημαντικό δεν είναι η εμφάνιση, αλλά αυτά που λένε και πράττουν.

Γίνετε υπόδειγμα υγιών συμπεριφορών.

Μερικοί γονείς μπορεί να ανησυχούν για τις διατροφικές συμπεριφορές του παιδιού τους ή για την καθιστική δραστηριότητα. Αλλά η επικοινωνία αυτών των ανησυχιών ως κριτική μπορεί να είναι επιβλαβής και να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αντ 'αυτού, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να γυμνάζονται και να τρώνε σωστά, αν απλά οι γονείς υιοθετήσουν αυτές τις συμπεριφορές.

Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι υγιή, αλλά αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί αν εκείνοι είναι σωστά πρότυπα.

Διαβάστε εδώ: Οι κυριότεροι λόγοι που τα παιδιά δεν σέβονται τους γονείς τους

Ενθαρρύνετε τις υγιεινές συνήθειες αποφεύγοντας να μιλάτε για τα κιλά.

Εστιάστε στο όιτ η άσκηση είναι ιδανική για να διατηρείται το σώμα ευέλικτο και δυνατό και ότι είναι επίσης μια μορφή διασκέδασης. Επικεντρωθείτε στο να μάθετε στο παιδί σας να ακούει τα σημάδια της πείνας και να χρησιμοποιεί τις τροφές ως καύσιμο για το σώμα και όχι ως ανταμοιβή.

Οι τρόποι με τους οποίους οι γονείς μιλούν για το φαγητό, την υγεία και τη σωματική δραστηριότητα μπορούν να είναι εξίσου κρίσιμοι για την ανάπτυξη της εικόνας του σώματος σε ένα παιδί.

Προώθήστε τη διαφορετικότητα.

Διδάξτε στο παιδί σας να σέβεται τη διαφορετικότητα και να μην κρίνει τους άλλους από την εμφάνιση. Δώστε του να καταλάβει πως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.