WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτός είναι ο λόγος που είστε συνέχεια κουρασμένες: Η μητρότητα ισοδυναμεί με 2,5 δουλειές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη


1 Ιουνίου 2019

katie-emslie-565439-unsplash.jpg

Μητέρα: η πιο όμορφη λέξη στα χείλη της ανθρωπότητας.  Kahlil Gibran.

Η έκφραση της νέας μητέρας όταν κρατά για πρώτη φορά στην αγκαλιά της το μωρό της τα λέει όλα. Όποια γυναίκα κι αν ρωτήσετε θα σας απαντήσει ότι από τη στιγμή που έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί, άλλαξε για πάντα. Για την ακρίβεια, έγινε καλύτερος άνθρωπος. Απέκτησε δυνάμεις που ούτε φανταζόταν ποτέ πως έχει, γέμισε αυτοπεποίθηση, έγινε πιο αισιόδοξη και άλλαξε, σε πολλά ζητήματα, τις απόψεις της για την ζωή.

Διαβάστε εδώ: 5 χαρακτηριστικά που θέλουν οι άντρες να έχει η γυναίκα των ονείρων τους

Εκτός όμως από τις παραπάνω αλλαγές, με το που γίνεστε μαμάδες η πολυτέλεια του ελεύθερου χρόνου ανήκει πλέον στο παρελθόν. Μια πρόσφατη μελέτη το επιβεβαιώνει, δείχνοντας πόσο σκληρά δουλεύουν οι μαμάδες. Οι επιστήμονες μελέτησαν 2.000 Αμερικάνες μαμάδες που είχαν παιδιά ηλικίας από πέντε έως 12 ετών και διαπίστωσαν ότι οι μέσες ώρες εργασίας για εκείνες εβδομαδιαίως ήταν 100. Δηλαδή, κάτι παραπάνω από μια πλήρη απασχόληση.

Σύμφωνα με τη μελέτη η μέση μαμά ξεκινάει 6:23 π.μ. και δεν σταματά μέχρι τις 9:31 μ.μ. Και για πολλές μαμάδες αυτό το ωράριο είναι χαλαρό και ισοδυναμεί πως όλα πήγαν όπως έπρεπε. Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν πόσο απαιτητικός μπορεί να είναι ο ρόλος της μαμάς και τα ασταμάτητα καθήκοντα που την απαρτίζουν. Μάλιστα είναι τυχερή εάν καταφέρει να έχει επτά λεπτά κάθε μέρα για να ασχοληθεί με τον εαυτό της. Τέσσερις από τις 10 από τις μαμάδες που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι η ζωή τους είναι σαν μια ατελείωτη σειρά καθηκόντων.

Διαβάστε εδώ: Γιατί οι ευαίσθητοι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν τα ψέματα

Παρόλα αυτά οι μαμάδες δήλωσαν επίσης πως βρίσκουν μέσα στην ημέρα κάποιες νησίδες σωτηρίας, ώστε να μπορούν να πάρουν μια ανάσα και να κρατήσουν απασχολημένα τα παιδιά τους. Όπως είναι τα παιδικά προγράμματα, οι βόλτες με το αυτοκίνητο μαζί με το παιδί αλλά και η βοήθεια που τους προσφέρουν οι παππούδες.

Εκτός όμως από τα καθήκοντα της μητρότητας προστίθενται και οι δουλειές της καθημερινότητας, όπως είναι η καθαριότητα του σπιτιού, το μαγείρεμα και η προετοιμασία για την επόμενη ημέρα. Με λίγα λόγια η μέση μαμά εργάζεται περίπου 18 ώρες την ημέρα, πράγμα που ισοδυναμεί με δύο -και λίγο παραπάνω- θέσεις μερικής απασχόλησης. Αλλά, για όλες τις μητέρες, η μητρότητα αξίζει τον επιπλέον χρόνο που πρέπει να αφιερώσουν και την κούραση που νιώθουν στο τέλος της ημέρας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.