WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή: Τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσετε


9 Ιουλίου 2019

finn-hackshaw-rsodaqmmzd8-unsplash.jpg

Στο σημερινό άρθρο, θα ασχοληθούμε με τη Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή, τα συμπτώματά της και πώς να βοηθήσουμε έναν συγγενή ή έναν φίλο που πάσχει από αυτή.

Διαβάστε εδώ: 8 απλά πράγματα που οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν στη ζωή τους

Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση στους ανθρώπους και δεν είναι κάτι περίεργο όταν το νιώθουμε σε ορισμένες καταστάσεις στη ζωή μας.

Όμως όταν αναφερόμαστε στη Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή ξεφεύγουμε από τα φυσιολογικά πλαίσια, αφού είναι μια κατάσταση που επηρεάζει έντονα έναν άνθρωπο για αρκετούς μήνες και χωρίς λογικούς λόγους. Όσοι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση εκδηλώνουν ένα επιταχυνόμενο πρότυπο σκέψης και μια καταστροφική και απαισιόδοξη τάση.

Αυτό σημαίνει ότι φαντάζονται πως τα πράγματα θα πάνε άσχημα ακόμα και πριν αρχίσουν. Ακριβώς αυτός ο αρνητικός τρόπος να αντιλαμβάνονται τις καταστάσεις επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά τους, την οικογένεια, τη δουλειά, τα προσωπικά.

Η διάγνωση, όπως συμβαίνει με όλα τα ιατρικά προβλήματα, μπορεί να γίνει από έναν ειδικό. Τα αίτια μπορεί να είναι βιολογικά ή περιβαλλοντικά. Και τα δυο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Τα ιδανικό είναι να γίνονται τόσο νευρολογικές όσο και ψυχολογικές εκτιμήσεις για να προσδιοριστεί με σαφήνεια η πηγή του άγχους.

Ποια είναι τα συμπτώματα αυτή της διαταραχής;

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τα αίτια και τα στάδια της συναισθηματικής ανάπτυξης του ατόμου. Για παράδειγμα μεταξύ ενός ενήλικα και ενός εφήβου η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Οι ενήλικες γενικά καταφέρνουν να ισορροπούν την κατάσταση. Ωστόσο είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια ανεξάρτητα από την ηλικία.

Μεταξύ των πιο κοινών συμπτωμάτων βρίσκουμε:

Ανησυχία η συνεχής ανησυχία για ασήμαντους λόγους, μερικές φορές χωρίς προφανή λόγο

Υπερβολική σκέψη

Το άτομο έχει την εντύπωση ότι απειλείται συνεχώς χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις

Έλλειψη αυτοπεποίθησης

Αδυναμία να εγκαταλείψει κάποιος μια άσχημη σκέψη

Δυσκολία στη χαλάρωση

Προβλήματα διατήρησης της συγκέντρωσης λόγω των ενοχλητικών σκέψεων

Διαβάστε εδώ: Πώς το κατοικίδιο μας μπορεί να γίνει η ψυχοθεραπεία στα καθημερινά μας προβλήματα

Πώς να βοηθήσετε όσους υποφέρουν από Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή

Είναι σημαντικό να παρέχετε στους ανθρώπους με τη συγκεκριμένη διαταραχή μια σταθερότητα, με σκοπό να φύγουν οι αρνητικές σκέψεις.

Ανακαλύψτε περισσότερα για τη διαταραχή.

Όσες πιο πολλές πληροφορίες έχετε σχετικά με τη διαταραχή, τόσο πιο σαφές τοπίο θα έχετε για να προσφέρετε υποστήριξη στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

Τα άτομα με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή ζούνε κάτω από ένα συνεχόμενο αίσθημα άγχους. Ένας τρόπος για να ανακουφιστεί αυτή η δυσφορία είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον το οποίο να είναι ευχάριστο.

Να ενθαρρύνετε τις κοινωνικές σχέσεις. Είναι αρκετά συνηθισμένο από τους ανθρώπους με τη συγκεκριμένη διαταραχή να νιώθουν ανασφαλείς όταν αλληλεπιδρούν με άλλους, γιατί φοβούνται πως τα πράγματα δεν θα κυλήσουν ομαλά και αυτό θα τους αναγκάσει να μην αναπτύσσουν κοινωνικούς δεσμούς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.