Όσο πιο μεγάλοι είναι οι γονείς τόσο καλύτερο για τα παιδιά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Τζουλιάννα Καρνέζη
Παρασκευή 30 Αύγουστος 2019

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η αναμονή για την έναρξη μιας οικογένειας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των παιδιών σας όσο μεγαλώνουν.

Οι γονείς που είναι άνω των 35 μπορεί να έχουν μεγαλύτερη υπομονή και αυτοπεποίθηση, με αποτέλεσμα να φέρνουν λιγότερο άγχος στο σπίτι, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο σε μια καλύτερη διαμόρφωση συμπεριφοράς των παιδιών τους. 

Από τη άλλη μεριά είναι γνωστό πως μετά από κάποια ηλικία η γονιμότητα κυρίως όσο αφορά τις γυναίκες αρχίζει και μειώνεται και ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μεγαλύτερες μητέρες συχνά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο γενετικών μεταλλάξεων.

Όμως πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο μεγάλοι είναι οι γονείς τόσο λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς έχουν τα παιδιά τους. Συγκεκριμένα μια πρόσφατη έκθεση εξέτασε τέσσερις διαφορετικές μελέτες από τις Κάτω Χώρες, παρακολουθώντας 32.892 παιδιά ηλικίας μεταξύ 10 και 12 ετών. Στηρίχθηκε στην αναφορά της προβληματικής συμπεριφοράς των μητέρων, των πατέρων, των εκπαιδευτικών και των ίδιων των παιδιών.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γονείς άνω των 35 ετών ανέφεραν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς μεταξύ των παιδιών τους και οι εκπαιδευτικοί ανέφεραν  λιγότερα επιζήμια συμπεριφορικά προβλήματα. 

Η μεγαλύτερη υπομονή και η καλύτερη ίσως οικονομική κατάσταση των γονιών που αποκτάνε σε μεγάλη ηλικία παιδιά, είναι ίσως τα πιο σημαντικά στοιχεία που συμβάλουν στα θετικά αποτελέσματα. Οι γονείς άνω των 35 ετών είναι γενικά πιο άνετοι με τον εαυτό τους. Έχουν περισσότερη αυτογνωσία και διορατικότητα και γνωρίζουν πολύ καλά τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά τους.  Επίσης είναι πιο πρόθυμοι να ζητήσουν βοήθεια ή να παραδεχτούν ότι κάτι μπορεί να έκαναν λάθος. Αυτό δίνει περιθώρια για έγκαιρη παρέμβαση και βοήθεια για την έγκαιρη επίλυση πιθανών προβλημάτων συμπεριφοράς του παιδιού.

Τέλος το πιο σημαντικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να γίνετε γονείς. Αν θέλετε παιδιά αλλά νομίζετε ότι είστε πλέον μεγάλοι, δεν έχετε παρά να δείτε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης. Μην αφήνετε την ηλικία να είναι εμπόδιο στα όνειρά σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνετε γονείς. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.