WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι η χοροθεραπεία και τι μπορεί να μας προσφέρει


Σοφία Αντύπα

18 Οκτωβρίου 2019

Τι είναι η χοροθεραπεία και τι μπορεί να μας προσφέρει

Υπάρχουν πολλοί τρόποι έκφρασης και διαφορετικοί τρόποι θεραπείας στην εποχή μας. Είναι καλό κανείς να ψάχνει και να βρίσκει τι ακριβώς του ταιριάζει, ή πως θα μπορούσε συνδυαστικά να εξελίξει τον εαυτό του, επενδύοντας στην ψυχή και στο σώμα του μαζί. Η χοροθεραπεία ανήκει στον κλάδο του art therapy και όπως προδίδει και το όνομα της η τέχνη που χρησιμοποιεί, σαν θεραπευτικό μέσο, είναι ο χορός. 

Σύμφωνα με την American Dance Therapy Association η ονομασία της είναι Dance Movement Therapy (DMT), όπου με αυτόν τον τρόπο μας διασαφηνίζει ότι χρησιμοποιούμε στη συνεδρία τον χορό – κίνηση και όχι κάποιο είδος χορού.  Ο θεραπευμένος μέσο του χορού-και της ανθρώπινης κίνησης, (η οποία τελικά γίνεται χορευτική κατά τη διάρκεια της συνεδρίας), καταφέρνει και αντλεί τη θεραπευτική ιδιότητα της διαδικασίας. Η οποία είναι να αναγνωρίσει κανείς τα αισθήματα του και την προσωπικότητα του, με στόχο την αντιμετώπιση των τυχών δυσκολιών του στην καθημερινότητα του.

Βασικός κανόνας λοιπόν της θεραπείας αυτής, είναι ότι ο ασθενής – συμμετέχοντας δεν είναι εκεί για να μάθει χορό αλλά για να αντιληφθεί και να κατανοήσει το δεσμό μεταξύ σκέψης, συναισθημάτων και συμπεριφοράς. Να κάνει δηλαδή τη σύνδεση, συναίσθημα-πράξη. Εν συνεχεία να εκφράσει και να διαχειριστεί τα όποια συναισθήματα του (κυρίως του φόβου και του θυμού που συνηθίζουμε να απωθούμε), δηλαδή να συσχετίσει την εσωτερική (ασυνείδητη) πραγματικότητα με την εξωτερική (συνειδητή) και συγχρόνως, να μπορέσει να χαλαρώσει από τις καθημερινές του αγχώδεις απαιτήσεις και υποχρεώσεις. Η δουλειά του θεραπευτή εδώ είναι, να αναδείξει το πως η κίνηση μεταμορφώνει σε συμβολική πράξη αυτό που δεν μπορεί να εκφράσει πάντοτε με λέξεις το άτομο/θεραπευόμενος. 

Είναι ιδανική λοιπόν θεραπεία για ανθρώπους που δυσκολεύονται στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους, ή για ανθρώπους που αγαπούν την κίνηση και το χορό,ή για αυτούς που θέλουν συνδιαστικά με μια ψυχοθεραπεία να εξελίξουν περαιτέρω τον εαυτό τους, και σίγουρα ιδανική θεραπεία για τα παιδιά. Θα ήτανε βέβαια και μια πρόκληση η χοροθεραπεία για τους ανθρώπους που δεν έχουν καλή σχέση με το σώμα τους και θα τους βοηθούσε να έρθουν σε μια αρμονική σχέση με τις ατέλειές τους, ή  απλά να έρθουν σε επαφή με το σώμα τους και να ανακαλύψουν τί σημαίνει αυτό για τους ίδιους. 

Ο ρόλος λοιπόν του χοροθεραπευτή εδώ είναι, να καταφέρει να δημιουργήσει ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσουν να εκτεθούν όσο προαναφέραμε, και όπου κάνεις να κατανοεί  πως δεν κρίνετε για τις χορευτικές του ικανότητες, αλλά αντιθέτως ότι ο χοροθεραπευτής προσαρμόζει την κάθε συνεδρία ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου ή της ομάδας. Μέσα από όλη αυτή την διαδικασία επομένως, ο θεραπευόμενος αποκομίζει μια καλύτερη συγκρότηση και συνειδητοποίηση του εαυτού του. Αποκτά αυτό που λέμε στις θεραπείες συνειδητότητα, και σίγουρα μια καλύτερη σχέση με το σώμα του!

Σοφία Αντύπα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια- www.ipsychology.gr

Θεοδώρα Λυμπεροπούλου,
MSc Creation Artistique,Specialisee en danse mouvement thérapie & Καθηγητρία Χορού
[email protected]

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.