WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι 8 αξίες της μεθόδου μου για μία χαρούμενη ημέρα


Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης

1 Νοεμβρίου 2019

Οι 8 αξίες της μεθόδου μου για μία χαρούμενη ημέρα

Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σας μία πρακτική, μέσα από την μέθοδο που έχω αναπτύξει. Αφορά οχτώ αξίες/βήματα που έχουν την δύναμη να δημιουργούν συνθήκες για να ζείτε χαρούμενα την μέρα σας.

Προσωπικά τα δουλεύω καθημερινά στην ζωή μου, και τα θεωρώ οχτώ σημεία κομβικά. Η μέθοδος αυτή έχω δει στην πράξη να φέρνει θετικές αλλαγές όχι μόνο σε εμένα, αλλά και σε άλλους.

Η χαρά βρίσκεται στον πυρήνα πολλών άλλων συναισθημάτων, είτε επειδή είναι εκεί, είτε επειδή λείπει. Για παράδειγμα μπορεί να θες να είσαι πιο ψύχραιμος, πιο οργανωμένος, να ελέγχεις καλύτερα τον θυμό σου ή οτιδήποτε άλλο. Εν τέλει που καταλήγεις όταν πετύχεις αυτό τον στόχο; Στο να βιώνεις περισσότερη χαρά,

Σας προτείνω λοιπόν να δουλέψετε με αυτή την μέθοδο ως εξής: Για αρχή διαβάστε όλο το κείμενο. Μετά ξαναδιαβάστε προσεκτικά κάθε μία από τις οχτώ αξίες και την μικρή επεξήγηση που δίνω. Στη συνέχεια βάλτε στόχο κάθε ένα από τα 8 σημεία για την κάθε σας ήμερα.

Σας υπόσχομαι πως αν το κάνετε, η καθημερινότητά σας θα γίνει ακόμα καλύτερη. Είμαστε τρωτοί και επηρεαζόμαστε από τις δυσάρεστες καταστάσεις. Αυτό μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε! Θα έχετε όμως την ικανότητα ακολουθώντας τα βήματα αυτά, να τις διαχειρίζεστε καλύτερα. Εφόσον ο στόχος σας είναι να είσαστε χαρούμενοι, ακολουθώντας την μέθοδο δεν θα επιτρέπετε στην όποια δυσκολία, να σας στερήσει την χαρά. Θα αποκτήσετε την ευελιξία να επαναβρίσκετε τρόπους να είστε χαρούμενοι, ακόμα κι αν η ζωή τα φέρνει αλλιώς.

Υπάρχουν δύο κλειδιά για να πετύχει η μέθοδος:

Το πρώτο είναι είναι η υπενθύμιση. Αν διαβάσετε την πρακτική τώρα και προσπαθήσετε αύριο να την εφαρμόσετε, υπάρχει περίπτωση το ξεχάσετε. Βάλτε λοιπόν υπενθύμιση. Σε μία ατζέντα, σε ένα χαρτί κολλημένο στον υπολογιστή ή ακόμα και στο κινητό σας. Γράψτε τα 8 σημεία και έτσι εξασφαλίστε ότι δεν θα το ξεχάσετε.

.
Το δεύτερο κλειδί είναι η εξάσκηση και η επανάληψη. Είναι μία καθημερινός οδηγός και αυτός είναι ο τρόπος για να φέρει αποτελέσματα. Σκεφτείτε το σαν το βούρτσισμα των δοντιών. Αρκεί που τα βουρτσίσατε εχθές; Μάλλον όχι. Χρειάζεται να το επαναλάβεις για να γίνει συνήθεια.
Τώρα που αναλύσαμε τον τρόπο που λειτουργεί αυτή η μέθοδος, πάμε να δούμε τα 8 βήματα.

Ο οδηγός των 8 αξιών
.

Σύνδεση
.
Να συνδεθείτε με όποιον τρόπο μπορείτε με τον εαυτό σας και με άλλους ανθρώπους. Στην yoga συνδεόμαστε με το σώμα μας με στόχο να ανακαλύψουμε τους τρόπους να δημιουργήσουμε περισσότερη ευκολία για το σώμα. Αν αυτό το κάνετε για το σώμα σας, μέσω της yoga, στοχαστείτε τι θα γινόταν αν μεταφέρατε την ουσία αυτής της πρακτικής στην επαφή σας με έναν άλλο άνθρωπο; Πώς θα μπορούσατε να κάνετε τον συνομιλητή σας, να νιώσει καλύτερα; Να δημιουργήσετε ευκολία στην επικοινωνία. Εστιάστε στον άλλο.  Γίνετε καλοί ακροατές. Η ανταμοιβή σας θα έρθει άμεσα.
.
Έχετε κατά νου ότι ο κάθε άνθρωπος την δική του οπτική, δηλαδή έχει έναν «διαφορετικό χάρτη» του κόσμου. Επομένως ο τρόπος που προσπαθείς να συνδεθείς με κάποιον άλλο, ίσως δεν λειτουργήσει κάποιες φορές. Αν όμως γίνεις καλύτερος ακροατής, έχεις περισσότερη κατανόηση, συμπάθεια και συμπόνοια για τον οποιονδήποτε, από τον ξένο μέχρι το παιδί σου, και δημιουργήσεις μία ωφέλιμη απόσταση που θα σου επιτρέψει να ανταποκριθείς αντί να αντιδράσεις. Έτσι η σύνδεση γίνεται πιο βαθιά.
.
Η επένδυση στη σύνδεση με ανθρώπους με οποιονδήποτε τρόπο, είναι πολύ πιο σημαντική από πράγματα. Φροντίστε λοιπόν να μην υπάρχουν πράγματα που μπαίνουν ανάμεσα δημιουργώντας «παράσιτα» πχ. ενώ βρίσκεσαι με παρέα, έχε την προσοχή σου στην συζήτηση που συμβαίνει εκείνη την στιγμή, αντί να εστιάζεις στο κινητό σου. Το παραπάνω είναι ένα κλασικό φαινόμενο της εποχής μας.
.
Εκτίμηση/αναγνώριση
.
Εκτίμηση για όλα όσα έχεις. Αυτά που έχεις αυτή την στιγμή. Είναι απαραίτητο να εκτιμήσεις τα πράγματα πρώτα, προκειμένου να αισθανθείς ευγνωμοσύνη για αυτά. Πολλές φορές συγκρίνουμε τον εαυτό μας και τη ζωή που ζούμε με πράγματα που δεν έχουμε. Αυτό δεν είναι παραγωγικό. Μπορείς να έχεις όνειρα, μπορείς να θέτεις στόχους ή και να έχεις προσδοκίες. Σε όλα αυτά όμως χρειάζονται φίλτρα. Γιατί πολλές φορές ίσως έχεις μία προσδοκία για κάτι που βλέπεις ότι έμπρακτα δεν βγαίνει ή δεν σου ταιριάζει.
.
Για παράδειγμα μπορεί να θες να έχεις μία καλή σχέση με έναν άνθρωπο, αλλά αυτός ο άνθρωπος να μην διαθέτει τα στοιχεία που σε ικανοποιούν. Λόγω όμως αυτής της προσδοκίας ίσως θυσιάζεις χαρακτηριστικά πολύ σημαντικά για εσένα και κάπου στην διαδρομή να βρεθείς ξαφνικά μπροστά σε έναν τοίχο. Να μην έχεις αποτέλεσμα.
.
Καταλήγοντας, είναι ωφέλιμο να κοιτάξεις τα πράγματα και τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου και να τα εκτιμήσεις, Έτσι ξεκινάς να εκτιμάς ΕΣΕΝΑ. Την δική σου ζωή και το ποιος είσαι. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να πας εκεί που θέλεις.

Αποδοχή

Το παράδοξο της ανθρώπινης φύσης είναι ότι κάποιες φορές ενώ βλέπεις κάτι μπροστά σου και δεν σου ταιριάζει, θες να σου ταιριάξει ντε και καλά! Θες να το αλλάξεις ενώ δεν αλλάζει και αφήνεις να περάσει ο χρόνος κατ’ αυτό τον τρόπο. Το πρώτο βήμα για να αλλάξεις κάτι, είναι να αποδεχθείς την υπάρχουσα φύση του.

Αν θες να αλλάξεις το άκαμπτο πόδι σου στην yoga, χρειάζεται πρώτα να το αποδεχθείς. Όχι να συμβιβαστείς. Να αποδεχθείς χωρίς επίκριση. Αποστασιωποιημένα. Έχε κατανόηση στην φύση του. Μετά από αυτό, για την οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται, κάνε την έρευνά σου. Όταν συναντάς έναν άνθρωπο με τον οποίο έχεις αντίθετες απόψεις, είναι καλύτερα να ξεκινήσεις από την αποδοχή, αντί από την απόρριψη. Να αποδεχθείς δηλαδή ότι αυτός ο άνθρωπος βλέπει τα πράγματα διαφορετικά από εσένα. Έχει όλο το δικαίωμα να το κάνει.  Συμφωνείτε ότι αυτή η στάση θα δώσει περισσότερο χώρο για επεξεργασία; Ότι ίσως οδηγήσει κάπου καλύτερα; 

Προφανώς σε αυτές τις καταστάσεις δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο. Αν για παράδειγμα έχεις έναν υπάλληλο και η δουλειά που του έχεις αναθέσει δεν βγαίνει την πρώτη, την δεύτερη ή την τρίτη φορά, η αποδοχή είναι εργαλείο για αυτές τις πρώτες φορές. Αν ποτέ δεν βγαίνει η δουλειά η οποία θέλεις και πεις ότι αποδέχομαι ότι δεν θα βγαίνει, τότε το πρόβλημα δεν το έχει ο υπάλληλος.  Χρειάζεται εσύ να κάνεις κάτι. Να του αναθέσεις ίσως κάτι άλλο, να αναδιαμορφώσεις το πρόγραμμα ή ακόμα και να φτάσεις στην έσχατη λύση΄. Ίσως χρειαστεί να αλλάξεις υπάλληλο.

Το ίδιο ισχύει για όλες τις σχέσεις. Προσωπικές ή επαγγελματικές. Αποδοχή και έρευνα μέχρι το σημείο που δεν καταπιέζονται τα θέλω σου και παίρνεις κάποιο αποτέλεσμα.

Μικρές απολαύσεις της ζωής

Επενδύστε σε αυτές. Μπορούν να βοηθήσουν να αναδείξετε στην επιφάνεια πολύ όμορφες ψυχικές ποιότητες. Ποιες είναι οι μικρές απολαύσεις που μπορείς να έχεις κάθε μέρα; Να πίνεις τον καφέ σου; Να κάνεις ένα απολαυστικό μπάνιο; Να ακούς εκείνο το συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι; Ένα τηλεφώνημα με αγαπημένο άνθρωπο; Ο ύπνος σου; Είναι απλά μικρά τελετουργικά που μας κάνουν καλό και μας προσφέρουν απόλαυση.

Είναι γεγονός στην ανθρώπινη φύση ότι για να ευχαριστηθούμε, συχνά ψάχνουμε μεγάλες ικανοποιήσεις και μεγάλες απολαύσεις. «Να πάω εκείνο το μεγάλο ταξίδι ή να κάνω διακοπές για έναν μήνα». Μα η ζωή είναι η καθημερινότητά σου. Τα μικρά πράγματα. Αν είσαι βεβαρημένος στην καθημερινότητά σου και δεν έχεις αυτές τις σημαντικές, μικρές απολαύσεις, και δύο μήνες να πας διακοπές, αν γυρίσεις στην ίδια καθημερινότητα δεν θα σου κάνει κάποια διαφορά.

Δημιούργησε λοιπόν τα δικά σου τελετουργικά. Να είναι ο στόχος σου μέσα στην ημέρα, να δημιουργείς τις συνθήκες για εκείνες τις μικρές, καθημερινές απολαύσεις.


Καλοσύνη

Για εμένα ως Κωνσταντίνος, από όλα όσα έχω βάλει ως στόχο και τα έχω κάνει πρακτική, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Όταν άρχισα να εξασκώ συνειδητά την καλοσύνη, πραγματικά μου άλλαξε την οπτική μου για τον κόσμο.

Να εξασκείς την καλοσύνη. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;  Είναι να συμπεριφέρεσαι με ευγένεια, με σεβασμό και με συμπόνοια. Στα πάντα γύρω σου. Έτσι εκφράζεται η καλοσύνη. 

Αυτή η ποιότητα σε φέρνει σε καλύτερη επί-κοινωνία με τους άλλους. Όχι απλά κοινωνική συναναστροφή αλλά κάτι το υψηλότερο. Σκεφτείτε να κάνετε αυτή την ποιότητα οδηγό σας στην καθημερινότητα. Είναι κι αυτή όπως και όλες οι υπόλοιπες αξίες, βοήθημά σας για να βιώνετε πρώτα εσείς οι ίδιοι την χαρά και να δημιουργείτε ένα θετικό και χαρούμενο περιβάλλον γύρω σας.

Το να λειτουργείς μέσα από καλοσύνη είναι κάτι που το κάνεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Ούτως ή άλλως όταν αυτό που προσφέρεις είναι καλοσύνη, έχεις πολλές πιθανότητες να την εισπράξεις πίσω. Όπως λένε και τα κλασικά φιλοσοφικά κείμενα της yoga, αυτό που αποκαλείται karma yoga είναι: κάνε το καλό χωρίς να περιμένεις καρπούς από την πράξη σου. Κάν’ το απλά γιατί είναι καλό.  Μία πράξη καλοσύνης, πάντα φέρνει χαρά.

Δοκιμάστε λοιπόν σαν παράδειγμα την επόμενη φορά που οδηγείτε, ακόμα κι αν κάποιος σας προκαλέσει, εσείς να φερθείτε με καλοσύνη αντί να απαντήσετε στην επιθετικότητα. Πάνω απ’ όλα εσείς οι ίδιοι δεν θα επιτρέψετε να σας επηρεάσει η τοξικότητα.

Καλλιέργεια/ανάπτυξη

Να κάνεις πράγματα κάθε μέρα και να έχεις εκείνες τις συμπεριφορές που σε καλλιεργούν. Ενέργειες που σε αναπτύσσουν ως προσωπικότητα. Που δίνουν νόημα σε αυτό που είσαι: άνω – θρώσκω. Άνθρωπος δηλαδή. Να κοιτάς και να υπηρετείς το υψηλότερο.

Εξελιχθήκαμε γιατί είμαστε φύσει εξερευνητές του κόσμου και των δυνατοτήτων μας. Μην σταματάς ποτέ λοιπόν. Βρες τρόπους να καλλιεργείς τον εαυτό σου. Είναι η μεγαλύτερη και πιο σίγουρη επένδυση που μπορείς να κάνεις στην ζωή σου.

Να έχεις ωφέλιμο μέτρο στις φιλοδοξίες σου

Να φιλοδοξείς αλλά μέσα από την ποιότητα της ταπεινότητας. Αυτό θα σε κάνει να εκτιμήσεις περισσότερο τα πράγματα, να συνδέεσαι περισσότερο με τους άλλους, να έχεις αποδοχή και να δείχνεις την εκτίμησή σου.

Αν όμως σηκώσεις πολύ ψηλά τον πήχη των φιλοδοξιών σου χωρίς ταπεινότητα και πατάς πάνω σε πράγματα ή ανθρώπους για να πετύχεις τον σκοπό σου, γίνεσαι «κοκόρι».  Εξέτασε το εξής, μήπως πατάς πάνω στα συναισθήματα των δικών σου ανθρώπων προκειμένου να πετύχεις κάτι; Χρησιμοποίησε το μέτρο, ούτως ώστε να μην θυσιάζεις για την δική σου φιλοδοξία, την ησυχία και την γαλήνη της ίδιας σου της οικογένειας για παράδειγμα.  

Σαν παράδειγμα ακούμε πολύ συχνά: «δουλεύω πολύ σκληρά για να δώσω στα παιδιά μου». Αξίζει αν τα παιδιά σου δεν σε βλέπουν; Μήπως χρησιμοποιείς αυτή την δικαιολογία για να βγάλεις από πάνω σου την ευθύνη μίας δικής σου φιλοδοξίας; Το να έχουν εσένα τα παιδιά σου είναι πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο. 

Το μέτρο και η ταπεινότητα στις φιλοδοξίες σου, είναι αυτό που θα σε κάνει πραγματικά «φίλο της δόξας».

Να γελάς

Είναι πολύ σημαντικό με κάθε ευκαιρία, στο βαθμό που μπορείτε και στην ευχέρεια που έχετε, να λειτουργείτε με χιούμορ. Η πρότασή μου όμως δεν είναι απλά να γελάτε, αλλά να επιδιώξετε να προκαλείτε το γέλιο. Τόσο στον εαυτό σας και όσο και στους άλλους. Μία γκριμάτσα, ένα ανέκδοτο ή και να εκθέσετε τον εαυτό σας με στόχο το γέλιο.

Σαν δάσκαλό του, οδηγό του, μέντορά του κτλ. κάποιος μπορεί να σε επιλέξει ή να μην σε επιλέξει.Όταν όμως χαρίζεις γέλιο και έχεις χιούμορ θα σε προτιμήσουν όλοι. Γιατί το γέλιο είναι μεταδοτικό.

Αν θες να μεταδόσεις κάτι στους άλλους ξεκίνα από το γέλιο. Χρησιμοποίησέ το για να επι- κοινωνήσεις. Βαθιά και ουσιαστικά. Οι στιγμές που γελάμε με την καρδιά μας είναι στιγμές ποιότητας. Βάλε στόχο το γέλιο μέσα στην ημέρα σου. Στην κάθε ημέρα σας,

Αυτές είναι οι 8 αξίες, στις οποίες μπορείς να εστιάσεις ως πρακτικές για μία χαρούμενη ημέρα. Είναι απλές και αποτελεσματικές. Είναι αυτονόητες τείνουμε όμως να τις ξεχνάμε. Γι’ αυτό κάντε τις σαν την καθημερινή σας άσκηση και τσεκάρετε τον εαυτό σας μέσα στην ημέρα. Κάντε υπενθυμίσεις για να βεβαιωθείτε ότι κάθε μέρα εξασκείτε και τις 8 έχοντας επίγνωση εκείνη την ώρα ότι το κάνετε . Αυτό θα κάνει την διαφορά.

Είμαι πρόθυμος αν κάποιος επιθυμεί να εμβαθύνει στην δουλειά με τον εαυτό του, να δουλέψουμε μαζί. Υπάρχουν πολλά εργαλεία και μέθοδοι που μπορούν να σας φέρουν ακριβώς στο σημείο που θέλετε να φτάσετε. Αυτό σας προσφέρει η μεθοδολογία μου στο wellness coaching.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.