WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να απαντήσετε στο ερώτημα «Aπό πού προέρχονται τα μωρά;»


10 Δεκεμβρίου 2019

Πώς να απαντήσετε στο ερώτημα «Aπό πού προέρχονται τα μωρά;»

Οι περισσότεροι γονείς θα έχετε βρεθεί σε αυτή τη θέση, όπου σας λούζει κρύος ιδρώτας όταν το παιδί σας, σας ρωτά από πού προέρχονται τα μωρά. 

Κάθε ηλικία έχει τις δικές της απορίες και τον τρόπο να εκφράζεται. Αντίστοιχα από τη δική σας πλευρά, πρέπει να χρησιμοποιήσετε την ανάλογη γλώσσα για να είναι κατανοητή στο παιδί και να μην του δίνετε περισσότερες ή λιγότερες πληροφορίες. Εξάλλου η προετοιμασία για ειλικρινείς συζητήσεις με το παιδί σας σχετικά με την ηλικία για τη σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγή μπορεί να το βοηθήσει να κάνει  υπεύθυνες επιλογές καθώς μεγαλώνει. 

Έτσι λοιπόν παρακάτω θα δείτε πώς  μπορείτε να μιλήσετε στο παιδί σας, όταν σας κάνει το ερώτημα «Aπό πού προέρχονται τα μωρά;»

Αξιολογήστε την κατάσταση. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, υπάρχουν διάφοροι τρόποι προσέγγισης του ερωτήματος "Από πού προέρχονται τα μωρά;". Οι ειδικοί συμβουλεύουν συνήθως να ξεκινήσετε από ευρείες αντιλήψεις όπως η βασική ανατομία και οι μηχανισμοί του σεξ. Ίσως να είναι καλύτερο να περιμένετε το παιδί σας να θέσει το ερώτημα και όχι να το αναφέρετε εσείς. Όταν τα παιδιά είναι περίπου τριών ετών, μπορεί να αρχίσουν να παρατηρούν ότι υπάρχουν διαφορετικά φύλα και αρχίζουν να σας κάνουν ερωτήσεις. Είναι μια καλή ηλικία για να ξεκινήσετε τις βασικές συζητήσεις για το φύλο και το σεξ.

Μπορείτε να μιλήσετε με τον παιδίατρο του παιδιού σας και να διαβάσετε βιβλία που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τις σωστές λέξεις και τη σωστή ποσότητα πληροφοριών, ώστε να δώσετε στο παιδί να σας καταλάβει τι είναι η αναπαραγωγή. 

Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να είναι περίεργα αν βλέπουν κάποιον που είναι έγκυος. Είναι φυσικό για αυτούς να ρωτήσουν πώς το μωρό μπήκε στο στομάχι της γυναίκας και πώς βγαίνει. Κάποια παιδιά μπορεί να ανησυχούν ότι θα έχουν ξαφνικά ένα μωρό στην κοιλιά τους, οπότε δίνοντάς τους τα γεγονότα μπορεί να βοηθήσει ώστε να μην αγχώνονται.

Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν και πάνε σχολείο, εκτίθενται σε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φύλο και το σεξ. Αν οι φίλοι τους έχουν μεγαλύτερα αδέλφια, πιθανότατα θα πάρουν τις πληροφορίες που διαβιβάζονται από τα μεγαλύτερα παιδιά. Σε αυτό το σημείο, κάποια πράγματα που ακούν μπορεί να μην είναι αληθινά. Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου το παιδί σας αισθάνεται άνετα να σας ρωτάει για το σεξ, σημαίνει ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί για να επαληθεύσετε ή να διορθώσετε τα πράγματα που έχει ακούσει.

Καθώς τα παιδιά προχωρούν στα εφηβικά τους χρόνια, μπορεί να έχουν αμφιβολίες για τις δικές τους σεξουαλικές σχέσεις. Τα κορίτσια μπορεί να ανησυχούν μήπως μείνουν έγκυες. 

Μιλώντας σε παιδιά κάτω των 5 ετών και μέχρι 1.

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αρχίζουν να καταλαβαίνουν τον κόσμο γύρω τους. Δεν ντρέπονται να συζητήσουν για διάφορα πράγματα. Η έμφυτη περιέργεια μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλητικές στιγμές για τους γονείς. Αν είστε σε κόσμο και το παιδί σας, σας κάνε μια περίεργη ερώτηση, απλά υπενθυμίστε του ότι αυτό το θέμα είναι προτιμότερο να το συζητήσετε όταν θα βρίσκεστε στο σπίτι. Στη συνέχεια, μπορείτε να επανεξετάσετε την ερώτηση, όταν είστε έτοιμοι. 

Σε αυτή την ηλικία, κρατήστε την ποσότητα των πληροφοριών στο ελάχιστο και παραμείνετε ήρεμοι και χαλαροί. Όσο άβολα και αν  αισθάνεστε χρησιμοποιώντας τα πραγματικά ονόματα για τα μέρη του σώματος, είναι σημαντικό να τα χρησιμοποιείτε.

Απαντήστε στις ερωτήσεις του παιδιού σας ανεξάρτητα από το πόσο ανόητες μπορεί να φαίνονται. Σε αυτό το σημείο, πολύπλοκες απαντήσεις σχετικά με το σεξ μπορεί να μην τις καταλάβει, οπότε χρησιμοποιήστε απλές εκφράσεις. Είναι επίσης σημαντικό σε αυτό το στάδιο να τονιστεί ποια μέρη του σώματος είναι ιδιωτικά. 

Μιλώντας σε παιδιά μεταξύ 6 και 8 ετών.

Σε αυτό το σημείο της ανάπτυξης, το παιδί σας μπορεί να έχει αρχίσει να ακούει φήμες στο σχολείο για το σεξ. Συνεχίστε να του θυμίζετε ότι είναι σημαντικό τα ιδιωτικά μέρη του σώματος του να παραμείνουν ιδιωτικά.

Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε τους ίδιους ιατρικούς όρους για τα μέρη του σώματος όπως και στο παρελθόν. Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες λεπτομέρειες, αν και θέματα όπως η περίοδος και οι στύσεις μπορεί να είναι πολύ προχωρημένα. Διατηρήστε ανοιχτό το περιβάλλον όπου το παιδί σας θα αισθάνεται άνετα θέτοντας οποιαδήποτε ερώτηση. Αφιερώστε χρόνο για να το ακούσετε, χωρίς να το αποθαρρύνετε. 

Μιλώντας σε έφηβους.

Μεταξύ 9 και 12 ετών το παιδί σας θα αρχίσει να περνά στην εφηβεία. Αν έχετε κόρες, είναι σημαντικό να αρχίσετε να μιλάτε για την εμμηνόρροια πριν ξεκινήσει. Δεν είναι ασυνήθιστο για ένα κορίτσι μέχρι τα 10 να έχει περίοδο  και αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό, ειδικά αν είναι η πρώτη από τις φίλες της. 

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να κάνετε περισσότερες εσκεμμένες, σοβαρές συζητήσεις για το πώς γίνονται τα μωρά, τι μπορεί να συμβεί κατά την εφηβεία και τις δικές σας αξίες όσο αφορά το σεξ. 

Θα πρέπει να συζητήσετε τον μηχανισμό του σεξ, από τη στύση έως τη διείσδυση και τη σύλληψη. Χρησιμοποιώντας οπτικά διαγράμματα μπορεί να βοηθήσετε εσάς και το παιδί σας να νιώσετε πιο άνετα. Αυτό μπορεί επίσης να το βοηθήσει να αισθανθεί πιο άνετα με το σώμα του και να καταλάβει ότι ενώ κάποια μέρη του σώματος είναι ιδιωτικά, δεν πρέπει να νιώθει ντροπή.

Καθώς το παιδί σας πλησιάζει στην εφηβεία, είναι σημαντικό να συζητηθεί η εγκυμοσύνη και οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Και ενώ είναι ζωτικής σημασίας το παιδί σας να κατανοήσει τις φυσικές πτυχές της αναπαραγωγής, είναι επίσης σημαντικό να αγγίξετε και τις συναισθηματικές πτυχές. Σε αυτό το σημείο το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται παράξενες σωματικές παρορμήσεις και να μην είναι σίγουρο για το πώς όλα αυτά σχετίζονται με το σεξ. Μιλώντας για το φλερτ και το φιλί καθώς και για την επιθυμία ενός άλλου προσώπου, δίνει στο παιδί σας μια καλύτερη αίσθηση της πράξης. Οι συζητήσεις σας θα πρέπει να του δώσουν την πλήρη εικόνα για το τι είναι το ασφαλές σεξ.

Συμπέρασμα. Εάν νιώθετε άνετα καθώς μιλάτε στο παιδί σας για το σεξ, του δίνετε να καταλάβει ότι ο έρωτας και η αναπαραγωγή είναι μέρος φυσικών και υγειών σχέσεων. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.