WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Alice in Wonderland: Εσείς γνωρίζατε τα 5 παρακάτω ψυχικά σύνδρομα;


The Jennettes

18 Δεκεμβρίου 2019

Alice in Wonderland: Εσείς γνωρίζατε τα 5 παρακάτω ψυχικά σύνδρομα;

Πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκαν 46 χρόνια από τότε που ο Αμερικανικός Σύνδεσμος Ψυχιατρικής (APA) αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από το επίσημο διαγνωστικό εγχειρίδιο που περιλάμβανε όλες τις ψυχικές διαταραχές. 

Ο ΑΡΑ είχε συμπεριλάβει την ομοφυλοφιλία ανάμεσα στις άλλες ψυχικές διαταραχές για πρώτη φορά, το 1952. Πολλοί ειδικοί αντέδρασαν αμέσως μετά την κυκλοφορία του εγχειριδίου, καθώς υποστήριξαν ότι δεν υπήρχαν αρκετά επιστημονικά δεδομένα, για να αποδείξουν έναν τέτοιο ισχυρισμό.

Με αφορμή την πρόσφατη συμπλήρωση των 46 αυτών χρόνων, ανατρέξαμε σε μερικά από τα πιο παράξενα ψυχικά σύνδρομα που έχουν αναλυθεί και περιγραφεί κατά καιρούς, από ειδικές ομάδες ψυχολόγων. Από το σύνδρομο Alice in Wonderland μέχρι το Alien Hand, οι ψυχικές διαταραχές ποικίλλουν και μας εισάγουν σε κάποιες ιδιότυπες ορολογίες που πολλοί αγνοούμε μέχρι σήμερα.

Οθέλος

Το σύνδρομο που ονομάζεται Οθέλος κάνει τους ασθενείς να πιστεύουν ότι ο σύντροφός τους τους απατά. Χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο, αρχίζουν να κυριεύονται από έντονες και μανιώδεις σκέψεις που δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με την απλή ζήλια. Θέλουν και πράγματι ελέγχουν διαρκώς το πρόσωπο με το οποίο είναι μαζί, του κάνουν ανάκριση, προχωρούν σε παρακολουθήσεις και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις ασκούν βία.

Alice in Wonderland

Η αυταπάτη που γεννά το σύνδρομο Alice in Wonderland, ονομάζεται έτσι από το γνωστό βιβλίο και επηρεάζει την αντίληψη μας για τον χώρο και τον χρόνο. Οι ασθενείς του σπάνιου αυτού ψυχικού συνδρόμου αδυνατούν να διαχειριστούν εύκολα τον χρόνο, ενώ βλέπουν αντικείμενα μικρότερα από την πραγματική τους διάσταση και κάποια άλλα μεγαλύτερα από αυτό που είναι στην πραγματικότητα.

Η συγκεκριμένη αυταπάτη δεν σχετίζεται απαραίτητα με κάποια ψυχική ασθένεια, μπορεί να προέρχεται από ημικρανίες, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι εμφανίζεται -συνήθως- λίγο πριν τον ύπνο ή κατά την παιδική ηλικία.

Alien Hand

Το Alien Hand είναι ένα σύνδρομο κατά το οποίο το ένα μας χέρι κινείται χωρίς τη δική μας εντολή. Παρατηρείται, συνήθως, μετά από κάποιο εγκεφαλικό τραύμα ή εγχείριση στην περιοχή. Ο ασθενής με το συγκεκριμένο σύνδρομο, μπορεί να νιώσει την αίσθηση από το χέρι του, όταν κινείται, χωρίς να αντιλαμβάνεται, ωστόσο, ότι πρόκειται για μέλος του δικού του σώματος, με αποτέλεσμα να νιώθει ότι δεν έχει κανέναν απολύτως έλεγχο στις κινήσεις του.

Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο -το οποίο λέγεται Alien Hand γιατί παραπέμπει σε στοιχείο της εξωγήινης ζωής, μπορούν να “θεραπευτούν”, κρατώντας μόνο ένα αντικείμενο στο χέρι τους.

Thought Insertion

Το σύνδρομο Thought Insertion θα μπορούσε να θεωρηθεί κατά τους ειδικούς, συνώνυμο της σχιζοφρένειας. Το σύνδρομο έχει να κάνει με κάποιες παράλογες σκέψεις, που ο ασθενής πιστεύει ότι δεν είναι δικές του. Έχει την εντύπωση συγκεκριμένα, ότι οι σκέψεις του προέρχονται από άλλο άτομο, ενώ δεν είναι σπάνιο να υποστηρίζει ότι δεν ξέρει καν από πού προέρχονται. 

Σύνδρομο διπλού υποκειμένου

Γνωρίζατε το σύνδρομο του “διπλού υποκειμένου”; Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο πιστεύει ότι έχει σωσία που του μοιάζει πολύ, αλλά έχει διαφορετική ζωή και προσωπικότητα από τη δική του. Το πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είτε από το οικογενειακό του περιβάλλον είτε άγνωστο. Οι ασθενείς πιστεύουν ότι κάποιος τους έκλεψε την εμφάνιση, κάτι το οποίο τους ωθεί σε σωματικές ή ψυχολογικές επιθέσεις. Το σύνδρομο αυτό εντοπίζεται σε διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια, παρόλο που θεωρείται από τις πιο σπάνιες παθήσεις. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.