WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η επιστήμη μίλησε: Το shopping είναι θεραπευτικό. Μειώνει το στρες, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και σας κάνει να χάσετε βάρος


29 Ιανουαρίου 2020

Η επιστήμη μίλησε: Το shopping είναι θεραπευτικό. Μειώνει το στρες, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και σας κάνει να χάσετε βάρος

Για πρώτη φορά, τα οφέλη του shopping αποδεικνύονται και επιστημονικά. Τα ψώνια μειώνουν το άγχος, αυξάνουν την αυτοεκτίμηση και σας κάνουν να χάσετε βάρος. Εν ολίγοις, το shopping δεν είναι μόνο καλά για την οικονομία, αλλά και για την υγεία. Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά όλα τα οφέλη.

Η ηρεμιστική επίδραση στο άγχος είναι άμεση. Όταν βγαίνουμε για  ψώνια είναι μια μορφή διασκέδασης που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταπολεμήσει τη μοναξιά και την άσκημη διάθεση. Το αίσθημα ευημερίας προκαλεί μια φυσική αγχολυτική δράση. 

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι τα ψώνια έχουν επίσης άμεση θετική επίδραση στην ευτυχία. Αυτό αποδείχθηκε από μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Michigan στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη, βασισμένη σε τρεις σειρές διαφορετικών πειραμάτων στις οποίες υποβλήθηκε μια ομάδα ανθρώπων που αποτελούνται κυρίως από γυναίκες, έχει αποδείξει ότι το λεγόμενο shopping therapy είναι πραγματικά αποτελεσματικό όσο αφορά τη μείωση της θλίψης και της μελαγχολίας. Εκείνοι που πραγματοποίησαν αγορές, σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, ήταν στην πραγματικότητα τρεις φορές πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που απλά κοίταζαν τις βιτρίνες. 

Οι ερευνητές απέδειξαν επίσης ένα άλλο όφελος από τις αγορές: μια σχεδόν άμεση αύξηση της αυτοεκτίμησης. Η θεωρία επιβεβαιώθηκε επίσης από μια έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα χιλίων ανθρώπων από την ηλεκτρονική πύλη Zalando, η οποία έδειξε πως ένα μεγάλο ποσοστό των Ιταλών πηγαίνουν για ψώνια όταν έχουν πεσμένο ηθικό, γιατί έτσι αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους. 

Τα ψώνια μπορεί να βοηθήσουν μέχρι και να ορίσετε στόχους, που ήταν δύσκολο να επιτευχθούν με την πρώτη ματιά. Όπως, για παράδειγμα, να ακολουθήσετε μια δίαιτα ή έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αγορές γίνονται ένα βραβείο. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να δείτε τα πράγματα με θετικό τρόπο, όταν όλα φαίνεται να πηγαίνουν στραβά. Και αυτό ισχύει τόσο για τις μικρές καθημερινές παρεξηγήσεις όσο και για τα πιο σοβαρά θέματα. Έχει φανεί ότι η απόλαυση σε κάποια μικρή πολυτέλεια βοηθά την αυτοπεποίθηση και την καλή διάθεση. 
 
Τα ψώνια μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμη βοήθεια κατά της μοναξιάς, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές. Και αυτό γιατί είναι στην πραγματικότητα η ιδανική δικαιολογία για να συναντήσετε έναν φίλο και να ζήσετε μαζί του μερικές ώρες απόλαυσης και διασκέδασης.
 
Καίτε θερμίδες. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το περπάτημα για τρεις ώρες μεταξύ μιας βιτρίνας και μιας άλλης (συνεπώς, χωρίς να αναγκάζεστε) σας επιτρέπει να κάψετε 350 θερμίδες, οι οποίες μπορούν να γίνουν 500 αν αποφασίσετε να αποφύγετε ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε καταναλωτής μπορεί να καίει κατά μέσο όρο μεταξύ 1.400 (3 ώρες την εβδομάδα) και 4.000 θερμίδες ανά μήνα. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία από την εφημερίδα Daily Mail, οι γυναίκες μπορούν ακόμη να πουν αντίο σε 15.000 θερμίδες σε 30 ημέρες.
 
Η άλλη πλευρά του νομίσματος: τα ψυχαναγκαστικά ψώνια

Μέχρι στιγμής είδαμε τα οφέλη. Αλλά πρέπει επίσης να προσέχετε να μην χάσετε τον έλεγχο των οικονομικών σας. Μερικά σημάδια μπορούν να σας προειδοποιήσουν για τον καταναγκασμό. Μερικά σημάδια είναι ότι  θεωρήστε κάθε αγορά εξ 'ολοκλήρου απαραίτητη, αισθάνεστε φθόνο για τα ψώνια των άλλων, θεωρείτε τις αγορές τη μόνη ψυχαγωγία, συνεχώς σκέφτεστε τα ψώνια και πάντοτε ξεφεύγετε από τον προϋπολογισμό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.