WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Χαλαρώστε τους ρυθμούς για να απολαύσετε μια επιτυχημένη ζωή


Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης

5 Φεβρουαρίου 2020

Χαλαρώστε τους ρυθμούς για να απολαύσετε μια επιτυχημένη ζωή

Ζούμε σε μια εποχή που μας επιβάλλει την ταχύτητα. Έχουμε γεμίσει το 24ωρό μας με multitasking, γρήγορα γεύματα και αστραπιαίες συναναστροφές.

Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα παίρνουμε δουλειά στο σπίτι ή “τρέχουμε” σχεδόν ενοχικά πίσω από κοινωνικές υποχρεώσεις και δραστηριότητες, που αντί τελικά να μας αποφορτίζουν, αποτελούν άλλη μία πηγή άγχους ή κούρασης.

Ας αναρωτηθούμε όμως τα εξής:

Αν ο στόχος μας είναι να ζούμε μια ζωή που να την απολαμβάνουμε και μία καθημερινότητα που μας γεμίζει ικανοποίηση, όλος αυτός ο αγώνας ταχύτητας μας οδηγεί προς τον στόχο αυτό;

Αν δουλέψουμε περισσότερες ώρες, κάνουμε λιγότερες διακοπές και γεμίσουμε ακόμα πιο πολύ το ήδη βαρύ πρόγραμμά μας, θα αποκτήσουμε όλα όσα επιθυμούμε;
Τα πράγματα μάλλον είναι διαφορετικά.

Οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες επισημαίνουν συνεχώς ότι η απόδοσή μας μειώνεται όταν οδηγούμε τον εαυτό μας σε εξουθένωση. Ακόμα περισσότερο, ο άνθρωπος στην σημερινή εποχή, μοιάζει να μεταθέτει συνεχώς την ευτυχία και τα όνειρά του στο απροσδιόριστο μέλλον, ακολουθώντας την λογική: «θα πιεστώ τώρα και θα ασχοληθώ με την ευτυχία μου αργότερα».

Ρωτήστε όμως τον εαυτό σας: «Πότε θα θέλατε να είστε ευτυχισμένοι, τώρα ή αργότερα;». Υπάρχει κανείς που δεν θα ήθελε να είναι ευτυχισμένος αυτή τη στιγμή, αλλά και κάθε μέρα της ζωής του;

Γιατί τότε επαναλαμβάνουμε συνήθειες οι οποίες δεν μας οδηγούν προς μία καλύτερη ζωή;

Ο λόγος είναι ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουμε παγιδευτεί σε μία καθημερινότητα κατά την οποία συνεχώς εκτελούμε, αλλά ξεχνάμε να την βιώνουμε.

Χαμηλότεροι ρυθμοί – περισσότερα οφέλη

Πολλές φορές δημιουργείται η εξής παρεξήγηση. Ακούγοντας για πρακτικές που μας καλούν να ρίξουμε τους ρυθμούς, νομίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε λιγότερα πράγματα, την ίδια στιγμή που οι απαιτήσεις και οι δουλειές μαζεύονται. Η σκέψη και μόνο για κάτι τέτοιο, μας γεμίζει με άγχος και ενοχές.

Φέρτε στον νου σας πόσες φορές έχετε νιώσει ότι η ίδια μέρα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Ότι λειτουργείτε μέσα σε αυτήν σχεδόν μηχανικά. Πόσες φορές νιώθετε εξουθενωμένοι και όσο κι αν βάλετε τα δυνατά σας, αισθάνεστε ότι στέκεστε στο ίδιο σημείο κολλημένοι;

Αν σας συμβαίνει αυτό, είναι γιατί πιθανότατα κάθε μέρα τρέχετε όπως το χάμστερ στην ρόδα. Με μεγάλη ταχύτητα και ένταση αλλά χωρίς να πηγαίνετε πουθενά!

Συνεπώς το να ρίξουμε τους ρυθμούς, σημαίνει ότι έχουμε την ικανότητα να διακρίνουμε ποιες επιλογές είναι ωφέλιμες για εμάς, προκειμένου να αξιοποιήσουμε καλύτερα την καθημερινότητά μας.

Σημαίνει ότι έχουμε την διαύγεια, την επίγνωση και την ενέργεια να αντιμετωπίσουμε με ευχέρεια την κάθε στιγμή, γιατί την βιώνουμε στο 100% και είμαστε πραγματικά παρόν. Αυτό ακριβώς είναι που θα μας κάνει πιο αποτελεσματικούς στην εργασία μας, στον ρόλο μας μέσα στην οικογένεια, στον φιλικό μας κύκλο και σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Σταματώντας να τρέχουμε αδιάκοπα, μόνο τότε, μπορούμε να χαράξουμε το μονοπάτι που οδηγεί στην κατάκτηση των στόχων μας.

Πώς θα ρίξεις τους ρυθμούς

Κάνε ξεκαθάρισμα: Οτιδήποτε γεμίζει τον χρόνο σου με θόρυβο χωρίς να σου προσφέρει τίποτα, πέτα το από την ζωή σου. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό όπως το να σταματήσεις να κοιτάς τα email σου την Κυριακή. Μάθε να λες όχι σε επιπλέον υποχρεώσεις που δεν σε ωφελούν πουθενά ή σε κοινωνικές συναναστροφές που δεν σε ευχαριστούν. Έτσι δημιουργείς χώρο στην 24ωρο αλλά και στον νου σου, ενώ μειώνεις το άγχος.

Χρησιμοποίησε αυτή την διαύγεια και νηφαλιότητα που δημιούργησες για να βιώσεις ενσυνείδητα την κάθε στιγμή. Το να μάθεις θα είσαι ουσιαστικά παρόν κάθε λεπτό της ζωής σου σε κάνει πιο αποτελεσματικό και πιο ευτυχισμένο.

Φρόντισε τον εαυτό σου: Για να έχεις ενέργεια πρέπει να θρέφεσαι σωστά. Για να έχεις διαύγεια πρέπει να διαχειρίζεσαι το άγχος σου. Για να κατακτάς κάθε μέρα και από έναν στόχο πρέπει να αισθάνεσαι όμορφα σωματικά και συναισθηματικά. Το να στερείς από τον εαυτό σου την φροντίδα σε απομακρύνει από την ευτυχία σου.

Αφιέρωσε καθημερινά χρόνο σε κάτι που σου προκαλεί πραγματικά ευχαρίστηση. Αντάμειψε τον εαυτό σου με σύντομες αποδράσεις από την ρουτίνα σου κάνοντας επιλογές που θα επαναφορτίσουν την ενέργειά σου.

Σου προτείνω να ξεκινήσεις κάνοντας την άσκηση του Κύκλου της Ευεξίας εδώ για να δεις αν αυτή τη στιγμή προσφέρεις στον εαυτό σου όλα όσα χρειάζεται, προκειμένου να εξελιχθεί η ζωή σου.

Ζήσε! Μην εκτελείς απλά: Δώσε ουσιαστικό νόημα στις πράξεις σου. Ευθυγράμμισε την κάθε σου απόφαση με το ποιος πραγματικά είσαι και το τι θες να πετύχεις.

Απόφυγε τις μηχανικές επιλογές που εγγυημένα δεν θα βελτιώσουν την καθημερινότητά σου. Βάλε στην ζωή σου εργαλεία που θα σε φέρουν σε πραγματική επαφή με τον εαυτό σου και με τους τρόπους για πετύχεις τους στόχους σου. Έτσι θα μπορέσεις να ζήσεις στον ρυθμό που εσύ επιλέγεις.

Θέλω να κλείσω με μία φράση του Leonardo da Vinci που προσωπικά με έχει εμπνεύσει και εύχομαι να εμπνεύσει και εσάς.

«Πού και πού να φεύγεις μακριά, να χαλαρώνεις, έτσι ώστε όταν γυρίσεις στο έργο σου να είναι πιο σίγουρη η κρίση σου. Απομακρύνσου, γιατί τότε το έργο σου θα σου φανεί μικρότερο και θα μπορείς να το αντιληφθείς με μια ματιά και τότε η έλλειψη αρμονίας και αναλογίας θα είναι πιο εύκολα αντιληπτή». L.d.V.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κρατήσουμε απόσταση από τα πράγματα, προκειμένου να τα δούμε στην πραγματική τους διάσταση και να εντοπίσουμε τις ανισορροπίες.

Κάποιες φορές ο τρόπος είναι ένα retreat. Άλλες φορές, είναι μέσα από μικρές, ποιοτικές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να δημιουργούμε αρμονία και ισορροπία στην καθημερινότητά μας, όπως για παράδειγμα ο διαλογισμός.

Βάλτε στόχο να κόψετε ταχύτητα για να μπορέσετε να δείτε την μεγάλη εικόνα. Έτσι θα αντιληφθείτε τι ακριβώς χρειάζεται να κάνετε, προκειμένου να δημιουργήσετε και να απολαύσετε μία ζωή πλούσια σε νόημα.

Αν αισθάνεστε ότι τώρα είναι η στιγμή για βελτιωτικές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες, δείτε τι έχει να σας προσφέρει το wellness coaching.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.