Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε και έχετε άγχος για τον κορωνοϊό; Δεν είστε οι μόνοι
6 Απριλίου 2020
Η περίοδος που διανύουμε είναι αρκετά περίεργη και δημιουργεί σύγχυση σε πολλούς. Πλέον υπάρχουν τόσες αντιφατικές πληροφορίες και το "σωστό" που κάναμε μέχρι πριν λίγες ημέρες, τώρα είναι "λάθος".
Εάν λοιπόν αισθάνεστε νευρικοί, δυσκολεύεστε να καθίσετε ή να επικεντρωθείτε, πιάνετε τον εαυτό σας να παρακολουθεί συνεχώς τις ειδήσεις, μένετε ξύπνιοι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες γιατί νιώθατε άγχος - δεν είστε μόνοι.
Όλα τα παραπάνω είναι απολύτως φυσιολογικά, είναι οι ανθρώπινες αντιδράσεις σε μια εντελώς αφύσικη κατάσταση. Ανησυχείτε για το εάν κάνετε αρκετά για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους, αν θα χάσετε το εισόδημά σας και τι θα σημαίνουν όλα αυτά μακροπρόθεσμα.
Ίσως αναρωτιέστε αν αυτή η ανησυχία και άλλα συναισθήματα άγχους μπορεί να υποδηλώνουν ένα αναπτυσσόμενο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Όμως αυτά που νιώθετε στο πλαίσιο μιας έκτακτης ανάγκης, δεν δείχνει ότι έχετε ψυχική διαταραχή. Παρόλα αυτά μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν την υποστήριξη κάποιου ειδικού.
Οι φυσιολογικές απαντήσεις φόβου αποτελούν μέρος μιας υγιούς, προσαρμοστικής διαδικασίας που μας επιτρέπει να ξεφύγουμε ή να αντιμετωπίσουμε κάτι που αντιλαμβανόμαστε ως επικίνδυνο.
Πώς ορίζεται το φυσιολογικό άγχος:
Σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο περιστατικό
Είναι χρονικά περιορισμένο
Δεν έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην ικανότητά σας να προχωράτε στην καθημερινή σας ζωή (αν και μπορεί να υπάρχουν σύντομες περίοδοι, όπου μπορεί να νιώθετε ότι δεν έχετε ενέργεια για τίποτα).
Ορισμένα συμπτώματα άγχους που πρέπει να γνωρίζετε είναι η υπερβολική ανησυχία που είναι δύσκολο να ελεγχθεί, το αίσθημα κόπωσης, η δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, οι διαταραχές του ύπνου.
Μηχανισμοί αντιμετώπισης του άγχους στην περίοδο της πανδημίας.
Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι διαφορετική και οι συνήθεις τρόποι αντιμετώπισης δεν πρόκειται να λειτουργήσουν. Για πολλούς η κοινωνική απομάκρυνση σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις περισσότερες από τις καθημερινές στρατηγικές αντιμετώπισης, όπως το να πάνε στο γυμναστήριο ή να βγουν με φίλους.
Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να αποτρέψετε το άγχος.
Καταρχάς η κοινωνική απομάκρυνση δεν απαιτεί και κοινωνική απομόνωση. Υπάρχουν ασφαλείς τρόποι για να επικοινωνήσετε με τους αγαπημένους σας, έσω και από μακριά. Όμως μην περιμένετε από τους άλλους να επικοινωνήσουν μαζί σας, κάντε εσείς το πρώτο βήμα. Υπάρχει μια πιθανότητα να νιώθουν απομονωμένοι και να φοβούνται, με αποτέλεσμα να μη σηκώνουν το τηλέφωνο ή το κινητό.
Εάν δεν εργάζεστε αυτή τη στιγμή, σκεφτείτε τι άλλο μπορείτε να πετύχετε. Μπορείτε να μπείτε στο διαδίκτυο και να μάθετε μια καινούρια τέχνη, όπως πλέξιμο ή ζωγραφική.
Πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια;
Μερικές φορές αυτό που βιώνετε μπορεί να σηματοδοτεί ένα σοβαρότερο πρόβλημα και να χρειάζεται κάποια εξωτερική υποστήριξη.
Ήρθε η ώρα να ζητήσετε βοήθεια εάν:
Τα συμπτώματα άγχους αρχίζουν να επηρεάζουν την ικανότητά σας να λειτουργείτε στην καθημερινή σας ζωή.
Τα συμπτώματα χειροτερεύουν.
Τα συμπτώματα επιμένουν με την πάροδο του χρόνου.
Ο οικογενειακός σας ιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν τα συμπτώματά σας πληρούν τα κριτήρια για μια διαταραχή άγχους.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.