WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Η αγάπη δεν αγοράζεται. Υιοθετήστε ένα αδέσποτο ζώο


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Απριλίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Η αγάπη δεν αγοράζεται. Υιοθετήστε ένα αδέσποτο ζώο

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου μισό εκατομμύριο αδέσποτα ζώα, ενώ μόνο στην Αττική ο αριθμός ανέρχεται στα 100.000 αδέσποτα ζώα. Με τόσα πολλά ζωάκια που βρίσκονται στον δρόμο, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φιλοζωικά σωματεία που λειτουργούν με ελάχιστους πόρους και με τη βοήθεια των εθελοντών, αν σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο εξετάστε την πιθανότητα να υιοθετήσετε ένα από τα πολλά αδέσποτα που σας έχουν τόσο πολύ ανάγκη. Κι επειδή θέλουμε πολύ να σας πείσουμε, παρακάτω σας λέμε τους πιο βασικούς λόγους. 

Θα δώσετε αγάπη σε ένα πλάσμα που μπορεί να έχει ταλαιπωρηθεί και κακοποιηθεί. Το γεγονός ότι σώζετε μια ζωή, θα σας κάνει να νιώσετε υπέροχα.

Τα αδέσποτα έχουν ανάγκη από μια οικογένεια για να επιβιώσουν, γιατί ο αριθμός των ανθρώπων που τα φροντίζει, είναι πολύ μικρός, σε σχέση με τα ζώα που βρίσκονται εκεί έξω. Δώστε μια δεύτερα ευκαιρία σε αυτές τις ψυχές και θα λάβετε απέραντη και ανιδιοτελής αγάπη.

Όταν υιοθετείτε ένα αδέσποτο, καταγγέλλετε έμμεσα το λαθρεμπόριο και την παράνομη αναπαραγωγή των ζώων.

Εάν έχετε παιδιά και υιοθετήσετε ένα αδέσποτο ζωάκι, τους μαθαίνετε την αξία της προσφοράς. Επίσης, θα μάθουν να σέβονται όλα τα πλάσματα και να μη κάνουν διακρίσεις.

Όταν σώζετε ένα ζωάκι, εκείνο το καταλαβαίνει, ώστε η ευγνωμοσύνη και η αγάπη που θα σας δώσει δεν περιγράφονται με λόγια.

Η υιοθεσία από ένα καταφύγιο είναι μια πράξη διάσωσης και αγάπης. Είναι μια καλή πράξη για σας, για το καταφύγιο, αλλά κυρίως για το ζώο που σας χρειάζεται.

Η αντίληψη ότι τα αδέσποτα μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία σας, είναι λανθασμένη. Δεν κολλάμε κάτι αν πάρουμε ένα σκυλάκι από το δρόμο ή από μια φιλοζωική εταιρία. Είναι όμως σημαντικό, να επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο για τις απαραίτητες εξετάσεις και εμβόλια.

Αλλά ακόμα και εάν δεν υιοθετήσετε, μπορείτε να βάλετε ένα μπολ με φαγητό και νερό στη γειτονιά σας, γιατί τα αδέσποτα ζώα αποτελούν κι αυτά θύματα της σημερινής πανδημίας. Δε έχουν φωνή και κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν αν δεν φροντίσουμε εμείς γι’ αυτά. Και δεν υπάρχει πιο έμπρακτη απόδειξη πολιτισμού μίας σύγχρονης κοινωνίας από τη συνδρομή της στ' ανήμπορα πλάσματά της.

Και ας μη ξεχνάμε ότι «Tο μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα» (Mahatma Ghandi, 1869-1948).

Εδώ θα βρείτε το έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης για τη σίτιση αδέσποτων ζώων.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.