WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

8 τρόποι για να είστε μια «αρκετά καλή» μαμά


10 Μαΐου 2020

8 τρόποι για να είστε μια «αρκετά καλή» μαμά

Το να είσαι μαμά είναι κάτι μαγικό. Η αγάπη που μπορείς να δώσεις είναι ανεξάντλητη και σε κάνει να θέλεις να τη μοιράσεις γύρω σου. Όμως εκτός από ευτυχία, το να είσαι μαμά είναι και ένα στοίχημα. Να τα προλάβεις όλα, να είσαι εκεί, δίπλα στα παιδιά, άνευ όρων.

Υπάρχει ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών που κάνουν μια μαμά τέλεια; Η τέλεια μητέρα δεν υπάρχει. Το να είσαι καλή μητέρα είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται ένα παιδί.

Όταν είμαστε «τέλειοι», δεν χρειάζεται να αναπτυχθούμε ή να προχωρήσουμε περαιτέρω. Όταν προσπαθούμε να είμαστε «τέλειοι», απογοητεύουμε τα παιδιά μας. Γιατί; Επειδή τους δείχνουμε, ότι οτιδήποτε λιγότερο από τέλειο είναι αποτυχία.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν μέσω του παραδείγματός μας. Τα λάθη είναι μέρος της ζωή μας και το σημαντικό είναι να μαθαίνουμε από αυτά. Καθώς ένα παιδί μεγαλώνει, το ίδιο κάνει και μια μητέρα, αποκτώντας σοφία και εμπειρία, συμπεριλαμβανομένου του να κάνει λάθη και να αποτυγχάνει.

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να είστε μια υπέροχη, ατελής μαμά:

Φροντίστε τον εαυτό σας

Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να δώσετε στην οικογένειά σας, είναι να φροντίσετε τον εαυτό σας, το σώμα σας, το μυαλό σας, τα συναισθήματά σας και το πνεύμα σας. Πολλές γυναίκες ζουν με το άγχος να προλάβουν τα πάντα και επικεντρώνονται στο να δίνουν συνέχεια στους άλλους, βάζοντας τον εαυτό τους σε δεύτερη μοίρα. 

Αφιερώνοντας όμως χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας, δημιουργείτε έναν πιο υγιή και ευτυχισμένο τρόπο ζωής, που σας επιτρέπει να φροντίζετε τα παιδιά σας όσο καλύτερα μπορείτε. 

Αγαπήστε και αποδεχτείτε τον εαυτό σας

Οι μητέρες έχουν καταπληκτική ικανότητα να αγαπούν άνευ όρων τα παιδιά τους. Τι γίνεται όμως με την άνευ όρων αγάπη ως προς τον ίδιο σας τον εαυτό; Πόσο συχνά κρίνετε με αυστηρότητα τις προσπάθειές σας; Σταματήσετε αυτή τη φωνή του μυαλού σας και συγκεντρωθείτε στη θετική αυτο-συζήτηση, με τον ίδιο τρόπο που θα μιλούσατε με έναν φίλο ή το παιδί σας.

Δημιουργήστε και μια ζωή ξεχωριστή από το παιδί σας

Το παιδί σας, θα σας χρειαστεί με διαφορετικούς τρόπους σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Ένα μωρό χρειάζεται τη μητέρα του να για να το ταΐσει, να το αλλάξει και να το αγκαλιάσει. Καθώς το παιδί μεγαλώνει μέχρι και τα εφηβικά χρόνια, οι ανάγκες αλλάζουν. Σίγουρα είναι σημαντικό να είστε δίπλα του, αλλά το να έχετε φίλους, ενδιαφέροντα και δραστηριότητες ξεχωριστά από εκείνο, είναι εξίσου σημαντικό. 

Μάθετε να ζητάτε συγγνώμη

Όταν κάνετε ένα λάθος ή όταν χάσετε την ψυχραιμία σας ή ξεχάσετε να κάνετε κάτι, είναι σημαντικό να μάθετε να ζητάτε συγνώμη. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με την υπερβολική χρήση τη λέξης «συγγνώμη», αλλά στο ότι έχετε καταλάβει το λάθος σας και την επόμενη φορά δεν θα το επαναλάβετε. 

Να είστε ανοιχτές στα σχόλια του παιδιού σας

Τα παιδιά επικοινωνούν πολλά πράγματα μέσω της συμπεριφοράς τους, καθώς και μέσω των λέξεων. Ακούστε το παιδί σας όταν έχει κάτι να πει, στρέψτε την προσοχή σας σε αυτά που θέλει να σας μεταδώσει. Μπορεί να μην συμφωνείτε με τα σχόλιά του, αλλά το να δώσετε στο παιδί σας χρόνο και χώρο για να ακούσετε τις σκέψεις του, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την αυτοπεποίθησή του.

Περάστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας

Οι γονείς είναι πιο απασχολημένοι από ποτέ αυτές τις μέρες. Όμως, το παιδί σας χρειάζεται ποιοτικό χρόνο μαζί σας. Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί του και κάντε του όποιες ερωτήσεις, σας έρχονται στο μυαλό. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι απαντήσεις που θα σας δώσει, θα σας ενθουσιάσουν και θα σας εκπλήξουν.

Μην λαμβάνετε προσωπικά την κακή συμπεριφορά του παιδιού σας

Η ανεξαρτησία και η ανάπτυξη συχνά οδηγούν σε σύγκρουση – ο λόγος σας έναντι του λόγου του παιδιού σας. Μερικές φορές είναι ευκολότερο να κατανοήσετε ένα μικρό παιδί που λέει «όχι» και ξεσπάει, παρά έναν έφηβο που έχει μια παρόμοια συμπεριφορά. Σε στιγμές απογοήτευσης, προσπαθήστε να δείτε το μήνυμα που το παιδί σας προσπαθεί να επικοινωνήσει και μην πάρετε προσωπικά τη συμπεριφορά του. 

Αφήστε το παιδί σας να είναι αυτό που είναι

Η προσωπικότητα και η ιδιοσυγκρασία είναι ισχυρά χαρακτηριστικά ενός παιδιού. Φυσικά, ως μητέρες, θέλουμε να επηρεάσουμε και να διαμορφώσουμε τα παιδιά μας. Όμως εκείνα ξέρουν πολύ καλά ποια είναι και τι θέλουν. Μέρος της δουλειάς μας ως γονείς είναι να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ ενθάρρυνσης και επιρροής, έκθεσης και ανεξαρτησίας. Αφήστε το παιδί σας να είναι αυτό που είναι με καθοδήγηση, αγάπη και υποστήριξη από εσάς.

Η μητρότητα είναι ένα ατομικό ταξίδι με πολλές εμπειρίες και συναισθήματα: στιγμές ανησυχίας, φόβου, θυμού, απογοήτευσης, ενόχλησης, θλίψης,  πόνου, αμηχανίας, χαράς, ευγνωμοσύνης, ευτυχίας και ικανοποίησης. Όταν κυνηγάμε την τελειότητα, χάνουμε την ευκαιρία να ζήσουμε το όμορφο ταξίδι της μητρότητας.  Και θυμηθείτε: Το παιδί σας χρειάζεται - μια υγιή εκδοχή σας - όχι έναν τέλειο άνθρωπο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.