WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί οι μάσκες προσώπου προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα και τι μπορείτε να κάνετε


15 Μαΐου 2020

Γιατί οι μάσκες προσώπου προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα και τι μπορείτε να κάνετε

Πλέον μπορούμε να βγαίνουμε έξω χωρίς περιορισμούς, όμως σε πολλές περιπτώσεις συνίσταται η χρήση μάσκας. Και η αλήθεια είναι πως πολλοί νιώθουν αναστατωμένοι, αγχωμένοι ή λυπημένοι όταν φοράνε ή βλέπουν άλλους να φορούν μάσκα. Ωστόσο, ενδέχεται να μην μπορείτε να καταλάβετε γιατί αισθάνεστε αυτά τα έντονα συναισθήματα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθάνεστε έτσι. Ο πρώτος λόγος είναι οι τραυματικές αναμνήσεις μπορεί να συνδέονται με μάσκες προσώπου, ενώ ένας ακόμα βασικός λόγος είναι η έλλειψη κοινωνικών ενδείξεων μέσω των εκφράσεων του προσώπου.

Πολλές τραυματικές αναμνήσεις μπορούν να συνδεθούν με τις μάσκες προσώπου. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μερικές φορές ληστεύονται ή δέχονται επίθεση από κάποιον με μάσκα ή ίσως υπέστησαν ιατρικές διαδικασίες, όπως θεραπείες για καρκίνο ή ανέπτυξαν έναν ιό που απαιτούσε από άλλους να φορούν μάσκες. Υπάρχουν πολλά άλλα τέτοια περιστατικά. Και ενώ όλοι γνωρίζουν ότι είναι μια απαίτηση υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτό όμως δεν μετριάζει τις αντιδράσεις.

Όταν θυμόμαστε μια τραυματική εμπειρία, ξαφνικά ξαναγυρίζουμε στο παρελθόν, το οποίο μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα και ακόμη και την επανεμφάνιση συμπτωμάτων που συνόδευαν το αρχικό συμβάν. Αυτό συμβαίνει επειδή «υποσυνείδητα (αλλά όχι τυχαία), έχει γίνει σύνδεση ή σχέση μεταξύ του παρόντος και μιας επικίνδυνης κατάστασης του παρελθόντος.

Αλλά ακόμη και αν δεν έχετε βιώσει ποτέ κάποιο τραύμα, η θέα μιας μάσκας μπορεί να είναι ενοχλητική. Οι μάσκες προσώπου μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε άβολα για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, εάν είστε κλειστοφοβικοί, αισθάνεστε ότι σας αφαιρείται  η ελευθερία, από την άλλη όμως τη φοράτε γιατί φοβάστε να αρρωστήσετε ή να κολλήσετε κάποιον άλλον. 

Επίσης υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που νιώθουν αγχωμένοι στη θέα των άλλων που φορούν μάσκες, γιατί δεν μπορούν να διαβάσουν τις εκφράσεις του προσώπου τους και αυτό τους ανησυχεί. Όπως επισημαίνουν οι ψυχολόγοι, χρειαζόμαστε ενδείξεις, όπως εκφράσεις του προσώπου, τόνος φωνής και στάση σώματος, για να εκτιμήσουμε εάν ένα άτομο είναι ασφαλές ή όχι.

Για να επιβιώσουμε και να ευδοκιμήσουμε, πρέπει να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε τους φίλους από τους εχθρούς, να γνωρίζουμε πότε μια κατάσταση είναι ασφαλής ή επικίνδυνη…ενώ χωρίς αυτές τις ενδείξεις είμαστε επιρρεπείς σε εσφαλμένη ερμηνεία της ασφάλειας ως απειλής και το αντίθετο. Οι εκφράσεις του προσώπου των άλλων βοηθούν να ηρεμήσει το νευρικό μας σύστημα και από την άλλη μεριά αν δεν λάβουμε αυτά τα σήματα, ενδέχεται να περάσουμε σε κατάσταση πανικού για την επιβίωσή μας.

Κάθε φορά που αγχώνεστε, το νευρικό σας σύστημα μπαίνει σε κατάσταση μάχης ή παγώματος. Επειδή το νευρικό σύστημα δεν ακούει κάποιον λογικό συλλογισμό, πρέπει να εμπλέξετε τις αισθήσεις σας για να το ηρεμήσετε και να μειώσετε την ανταπόκρισή σας στο άγχος. Τεχνικές χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή, η ακούγοντας χαλαρωτική ή η μυρωδιά ενός όμορφου αρώματος, ενώ φοράτε μάσκα προσώπου, μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Η εμπλοκή των μυών του προσώπου σας - όπως το να μασάτε τσίχλα ή να τραγουδάτε- μπορεί επίσης να εξουδετερώσει το στρες. 

Εάν θέλετε να μάθετε τι προκαλεί όλες αυτές τις αντιδράσεις, είναι σημαντικό να δεχτείτε τα συναισθήματά σας, να συνειδητοποιήσετε ότι είναι φυσιολογικά και να μιλήσετε με τον εαυτό σας, με σκοπό να ηρεμήσετε το νευρικό σας σύστημα. Αλλά το πιο βασικό είναι να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και με τους γύρω σας, γιατί έτσι θα νιώσετε πιο ασφαλείς και πολύ πιο ήρεμοι.

Τέλος εάν καταλάβετε ότι είναι φυσιολογικό να νιώθετε άγχος, κάθε φορά που φοράτε ή βλέπετε άλλους να φορούν μάσκες προσώπου και αποκτήσετε μερικά εργαλεία για τη διαχείριση του «άγχους της μάσκας», θα αποκτήσετε μεγαλύτερη δύναμη για να αντιμετωπίσετε πιο εύκολα τα συναισθήματά σας αυτή την περίοδο της πανδημίας.
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.