WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κορωνοϊός: Ευερεθιστότητα, αϋπνία και φόβος για το 70% των παιδιών


20 Ιουνίου 2020

Κορωνοϊός: Ευερεθιστότητα, αϋπνία και φόβος για το 70% των παιδιών

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας του κορωνοϊού, το 65% των παιδιών κάτω των 6 ετών και το 71% των μεγαλύτερων παιδιών είχαν προβλήματα συμπεριφοράς, όπως αυξημένη ευερεθιστότητα, διαταραχές του ύπνου, ανησυχία και άγχος χωρισμού. Αυτό επισημάνθηκε από μια έρευνα που διεξήχθη από την IRCCS. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε περίπου τρεις εβδομάδες μετά την καραντίνα, μέσω της πλατφόρμας Google Form, ανώνυμα και το ερωτηματολόγιο προσέλκυσε αμέσως το ενδιαφέρον του πληθυσμού. Η  ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν, επιτρέπει στους επιστήμονες να έχουν πρώιμες και βάσιμες απαντήσεις στις πολλές ασθένειες που εντοπίστηκαν.

Από την ανάλυση των απαντήσεων προέκυψε ότι η κατάσταση απομόνωσης προκάλεσε μια αγχωτική κατάσταση με επιπτώσεις όχι μόνο στη σωματική υγεία αλλά και στη συναισθηματική-ψυχική υγεία, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Συγκεκριμένα, τα παιδιά κάτω των έξι ετών είχαν δυσκολίες στο να κοιμηθούν, ανησυχία και πάνω από όλα ευερεθιστότητα.   

Σε παιδιά και εφήβους (ηλικίας 6-18 ετών) οι συχνότερες διαταραχές περιελάμβαναν άγχος, αίσθημα έλλειψης αέρα και δυσκολία στον ύπνο. Συγκεκριμένα, σε αυτή την ηλικία παρατηρήθηκε σημαντική μεταβολή του ρυθμού του ύπνου, με την τάση οι έφηβοι να κοιμούνται πολύ αργά και να μην ξυπνάνε το πρωί, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αλλαγές στη διάθεση. 

Εάν οι γονείς υποφέρουν, τα παιδιά υποφέρουν και αυτά. 

Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια και επομένως κατά τη διάρκεια της περιόδου της καραντίνας απορρόφησαν τις διαθέσεις των γονιών τους. Στην πραγματικότητα, το επίπεδο σοβαρότητας των δυσλειτουργικών συμπεριφορών των παιδιών και των νέων σχετίζεται άμεσα με τον βαθμό δυσφορίας των γονέων. Έτσι λοιπόν το άγχος που είχαν οι γονείς, είχε σαν αποτέλεσμα να αυξήσει τις διαταραχές της συμπεριφοράς σε εφήβους και παιδιά. 

Ότι τα παιδιά ήταν πιο νευρικά από το συνηθισμένο κατά της διάρκεια της καραντίνας ήταν ήδη σαφές σε όλους τους γονείς, αλλά τώρα υπάρχουν και επιστημονικά δεδομένα. Αυτό όμως που πρέπει να θυμόμαστε όλοι είναι ότι μετά από όλο αυτό, γίναμε πιο δυνατοί αφού πλέον γνωρίζουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε και την πιο δύσκολη μάχη, όπως αυτή ενάντια στον κορωνοϊό. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.