WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Εάν αισθάνεστε σωματικά εξαντλημένοι ίσως έφτασε η ώρα να ξεκουράσετε το μυαλό σας


24 Ιουνίου 2020

Εάν αισθάνεστε σωματικά εξαντλημένοι ίσως έφτασε η ώρα να ξεκουράσετε το μυαλό σας

Σύμφωνα με τους ειδικούς πολλές φορές η σωματική κόπωση είναι ένα από τα φαινόμενα γνωστά ως ψυχική κόπωση. Συνήθως πιστεύουμε ότι αισθανόμαστε κουρασμένοι σαν αποτέλεσμα μια σωματικής δραστηριότητας, αλλά η αιτία είναι ψυχολογική και όχι σωματική. 

Η ψυχική κόπωση ορίζεται ως μια ψυχοβιολογική κατάσταση που προκαλείται από παρατεταμένες περιόδους απαιτητικής γνωστικής δραστηριότητας. Με απλά λόγια, είναι ένα αίσθημα εξάντλησης που προκύπτει από την υπερβολική δουλειά του εγκεφάλου και εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα: μειωμένη παραγωγικότητα, ευερεθιστότητα, εγκεφαλική ομίχλη κ.λπ. 

Στις μελέτες η ψυχική κόπωση προκαλείται συνήθως μέσω αυστηρών δοκιμών ή παιχνιδιών, που απαιτούν μεγάλη εστίαση, αλλά όλα τα είδη τυπικών συμπεριφορών μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχική κόπωση. Μερικά κοινά παραδείγματα περιλαμβάνουν τη συνεχή λήψη αποφάσεων, την υπερβολική δέσμευση, την αναβλητικότητα και την έλλειψη ύπνου. 

Ενώ η ψυχική κόπωση μπορεί να κάνει τις νοητικές δραστηριότητες δυσκολότερες, μελέτες δείχνουν ότι αφορά επίσης και τη σωματική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, η ψυχική κόπωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αντοχή. Είστε πνευματικά εξαντλημένοι, άρα η φυσική εργασία φαίνεται πιο δύσκολη από ό,τι συνήθως. Μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η σωματική άσκηση ενισχύει την πνευματική κόπωση, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο. 

Έτσι, αν αναρωτιέστε, γιατί δεν μπορείτε να ασκηθείτε όπως παλαιότερα, θα μπορούσε να φταίει η ψυχική κόπωση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναζητάτε περισσότερο τον ύπνο, γιατί νομίζετε πως ο περισσότερο ύπνος μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας, αλλά στην πραγματικότητα καταλήγει να συμβαίνει το αντίθετο. Ο υπερβολικός χρόνος στο κρεβάτι, τείνει να αυξάνει την κούραση.

Δεδομένου ότι η απαιτούμενη ποσότητα ύπνου είναι ατομική, πρέπει να δείτε τις ώρες που κοιμόμασταν συνήθως. Αν για παράδειγμα συνηθίζατε να κοιμάστε επτά ώρες τη νύχτα, μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό να ξεκινήσετε ξαφνικά να κοιμάστε δέκα ώρες.

Παρακάτω, θα δείτε μερικές αποτελεσματικές στρατηγικές για να καταπολεμήστε τη ψυχική κόπωση.

Διαλογιστείτε 

Εάν δεν έχετε ακόμη υιοθετήσει μια πρακτική διαλογισμού, αυτή η στιγμή είναι η κατάλληλη για να το κάνετε. Η επίγνωση της ψυχολογικής σας κατάστασης είναι χρήσιμη και αυτό μπορεί να γίνει μέσω μιας διαδικασίας εκμάθησης κάποιας μορφής διαλογισμού. 

Για παράδειγμα, αν νομίζετε ότι το 2020 είναι η χειρότερη χρονιά και ότι δεν αντέχετε άλλο, μπορείτε να σημειώσετε αυτές τις σκέψεις και να τις προκαλέσετε με θετικότητα  π.χ. διαμορφώνοντας το 2020 ως μια εξαιρετική χρονιά, που σας κάνει πιο δυνατούς, περισσότερο συμπονετικούς και πιο ανθεκτικούς. Με τη βοήθεια του διαλογισμού μπορείτε αποκαταστήσετε την ισορροπία στο μυαλό σας και να νιώθετε πιο ήρεμοι και ξεκούραστοι. 

Δημιουργήστε μια ρουτίνα

Η δημιουργία μιας ρουτίνας είναι μια καλή στρατηγική για την καταπολέμηση της ψυχικής κόπωσης. Είναι πραγματικά χρήσιμο σε περιόδους στρες, να αναπτύξετε έναν νέο τρόπο για να κάνετε τα πράγματα και στη συνέχεια να μείνετε πιστοί σε αυτό το πρόγραμμα. Αυτή η νέα ρουτίνα δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο υποχρεωτικές δραστηριότητες, αλλά είναι σημαντικό να ενσωματώσετε και ευχάριστες δραστηριότητες στο πρόγραμμά σας. 

Η ρουτίνα βοηθάει επίσης, στο να παίρνετε πιο εύκολα αποφάσεις. Γιατί όσο περισσότερες αποφάσεις παίρνετε σε μια μέρα, τόσο πιο δύσκολο είναι για τον εγκέφαλό σας και αυτό μπορεί να συμβάλλει στην ψυχική κόπωση. 

Συνεχίστε να ασκείστε, ακόμα και όταν νιώθετε πολύ κουρασμένοι 

Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να γυμνάζεστε, παρόλο που είναι πιθανό να αισθάνεστε ότι είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε. Για να αποκομίσετε τα οφέλη, η άσκηση πρέπει να είναι μέτρια και τουλάχιστον 30 λεπτά σε διάρκεια. Όταν δυσκολεύεστε, μπορεί να είναι χρήσιμο να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι η άσκηση σας φαίνεται πιο δύσκολη, επειδή το μυαλό σας το αντιλαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο και όχι επειδή σωματικά είναι πιο δύσκολο από το κανονικό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.