WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα βρείτε τη χαρά στην καθημερινή σας ζωή


9 Αυγούστου 2020

Πώς θα βρείτε τη χαρά στην καθημερινή σας ζωή

Η χαρά μπορεί να φαίνεται φευγαλέα, αλλά υπάρχουν τρόποι να την πλησιάζετε σε καθημερινή βάση.

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τη χαρά με την ευτυχία, όμως αυτά τα συναισθήματα που δεν είναι συνώνυμα. Η ευτυχία είναι ένα συναίσθημα που φέρνει εκρήξεις έντονης ευχαρίστησης, ενθουσιασμού και ικανοποίησης, ενώ η χαρά είναι μια ισχυρότερη, πιο μακροπρόθεσμη κατάσταση που οδηγεί σε συναισθήματα εσωτερικής ειρήνης και ικανοποίησης .

Ενώ η ευτυχία μπορεί να δημιουργηθεί εύκολα, η χαρά έρχεται μέσω των κατάλληλων συνθηκών. Η ευτυχία μπορεί να προκληθεί από ένα καλό φλιτζάνι καφέ το πρωί ή από μια αστεία ταινία. Από την άλλη πλευρά, η χαρά είναι πιο δύσκολο να καλλιεργηθεί. Είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Και όμως, αξίζει τον κόπο γιατί τα οφέλη που θα αποκοιμίσετε είναι πολλά.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η ευτυχία και η χαρά δημιουργούν χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση, καθώς και ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, τα άτομα που αναφέρουν ότι έχουν πιο θετικά συναισθήματα έχουν επίσης λιγότερες ασθένειες. Η χαρά οδηγεί επίσης σε μακροζωία. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Happiness Studies διαπίστωσε ότι τα πιο ευτυχισμένα άτομα έτειναν να ζουν περισσότερο στο 53% των περιπτώσεων.

Παρακάτω, θα βρείτε τρόπους που υποστηρίζονται από ειδικούς και επιστήμες για να προσθέσετε περισσότερη χαρά στη ζωή σας

Ψάξτε για νόημα.

Ενώ τα γεγονότα του 2020 σίγουρα το κάνουν δύσκολο, σκεφτείτε τι μπορείτε να μάθετε από τις δύσκολες συνθήκες. Εάν έχετε μια δύσκολη στιγμή με αυτήν την παγκόσμια πανδημία, προσπαθήστε να βρείτε κάτι σημαντικό. Ίσως έχετε συνειδητοποιήσει ότι σας αρέσει πραγματικά να περνάτε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σας. Η κατανόηση του τι έχει διδάξει η καραντίνα μπορεί να κάνει τις πιο δύσκολες μέρες πιο χρήσιμες.

Κάντε χώρο για ένα πάθος.

Εάν η ημέρα σας είναι γεμάτη ευθύνες, σκεφτείτε πώς μπορείτε να βρείτε ακόμη και 15 λεπτά για μια δραστηριότητα για την οποία είστε παθιασμένοι. Η εύρεση της χαράς στη ζωή σας οδηγεί να καταλάβετε γιατί βρίσκεστε εδώ και τι κάνει τη ζωή σας να είναι ουσιαστική και σκόπιμη.

Θέστε έναν στόχο εκτός της ζώνης άνεσής σας.

Χρειάζεστε κάτι που θα σας ενθουσιάσει. Βρείτε ένα νέο στόχο που θα σας κάνει να ξεπεράσετε τον εαυτό σας. Αυτό δεν θα φέρει μόνο χαρά, η μνήμη της οποίας θα φέρει επίσης χαρά. 

Αντιμετωπίστε το παρελθόν σας.

Οι αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος μπορούν να δημιουργήσουν εμπόδια στην πρόσβαση στη χαρά. Για να ξεπεράσετε αυτά τα εμπόδια είναι δύσκολο, αλλά αξίζει τον κόπο. Γι αυτό προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε το παρελθόν, να το ξεπεράσετε και να εξελιχθείτε. 

Επιλέξτε την αυθεντικότητα.

Αναρωτηθείτε: Ζείτε για να ευχαριστήσετε τους άλλους - ή ζείτε όπως θέλετε πραγματικά εσείς; Η επιλογή του αυθεντικού, θα σας βοηθήσει να βιώσετε τη χαρά. Η χαρά είναι μια οργανική μας κατάσταση, αλλά η ζωή προχωράει και ξεχνάμε πώς είναι αυτό το συναίσθημα. Η χαρά είναι πάντα εκεί κάτω από αυτά τα εμπόδια.

Επανασυνδεθείτε με τη φύση.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Landscape and Urban Planning συνέκρινε τη διάθεση των συμμετεχόντων μετά το περπάτημα στη φύση σε σχέση με εκείνους που περπατούσαν στην πόλη και διαπίστωσαν ότι οι πρώτοι είχαν λιγότερο άγχος, αμφιβολίες και αρνητικά αποτελέσματα συνολικά. Βίωσαν επίσης πιο θετικά συναισθήματα και είχαν καλύτερη απόδοση σε ασκήσεις μνήμης.

Γελάστε.

Όταν κάποιος γύρω σας γελάει, υπάρχει 90% πιθανότητα να φέρει ένα χαμόγελο και στο δικό σας πρόσωπό. Το γέλιο είναι μεταδοτικό και το ίδιο χαρά. Εκτός από το ότι είναι μια προφανής μορφή διασκέδασης, προσφέρει επίσης πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Όταν γελάμε, απελευθερώνουμε ενδορφίνες στο σώμα μας, που μπορούν να προσφέρουν φυσική ανακούφιση από τον πόνο. Το γέλιο μειώνει επίσης το άγχος και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. 

Αναζητήστε θετικούς ανθρώπους.

Η άσκημη διάθεση μπορεί να οφείλεται στο ότι ξοδεύετε πάρα πολύ χρόνο κοντά σε απαισιόδοξους ανθρώπους. Όταν είμαστε γύρω από χαρούμενους ανθρώπους, έχουμε την τάση να αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.