WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει το μυστικό της ευτυχισμένης σχέσης και το αποτέλεσμα μας εκπλήσσει


21 Αυγούστου 2020

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει το μυστικό της ευτυχισμένης σχέσης και το αποτέλεσμα μας εκπλήσσει

Γιατί μερικές σχέσεις φαίνονται τόσο ελπιδοφόρες, αλλά διαλύονται με την πάροδο του χρόνου; Και γιατί κάποιες άλλες που ενώ φαινόντουσαν καταδικασμένες, τελικά ευδοκιμούν;  Πολλές έρευνες έχουν προσπαθήσει να εντοπίσουν τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά που δημιουργούν μια επιτυχημένη σχέση, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν τις συγκρούσεις ή την επικοινωνία. 

Αλλά μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ένα βασικό συστατικό που εύκολα παραβλέπεται ή αγνοείται - και είναι ο κύριος προγνωστικός παράγοντας της ευτυχισμένης σχέσης. Δεν αφορά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, το προσωπικό ιστορικό ή τα ενδιαφέροντα. Αυτά διαδραματίζουν ρόλο στην πρόβλεψη της μακροχρόνιας επιτυχίας των σχέσεων, αλλά η μελέτη διαπίστωσε ότι διαδραματίζουν πολύ μικρότερο ρόλο από ό, τι μπορεί να σκεφτεί κανείς. 

Ποιο είναι το «μυστικό;»   

Με απλά λόγια, η έρευνα διαπίστωσε ότι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας είναι το είδος της σχέσης που δημιουργούν τα ζευγάρια με την πάροδο του χρόνου. Δηλαδή, η ποιότητα της σχέσης που βιώνουν, ξεπερνά τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά στην πρόβλεψη της ευτυχίας.

Η μελέτη, από το Δυτικό Πανεπιστήμιο του Καναδά, βασίστηκε σε διαφορετικό είδος ανάλυσης πληροφοριών από 43 μελέτες 11.000 ζευγαριών. Όπως δήλωσε ο συγγραφέας Samantha Joel,«Υποδηλώνει ότι το άτομο που επιλέγουμε δεν είναι  τόσο σημαντικό όσο η σχέση που χτίζουμε». Η δυναμική που δημιουργείτε με κάποιον - τα αστεία, οι κοινές εμπειρίες - είναι πολύ πιο σημαντικά. 

Φυσικά, το κλειδί για την ευτυχία και την απόλαυση των ζευγαριών είναι διαφορετικό για το καθένα. Εάν όμως το βρείτε και οι δυο θα είστε για πάντα μαζί. 


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.