WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μπορείτε να εμπιστευτείτε ξανά όταν σας έχουν προδώσει;


6 Οκτωβρίου 2020

Μπορείτε να εμπιστευτείτε ξανά όταν σας έχουν προδώσει;

Ίσως πριν από την προδοσία, εμπιστευόσασταν τους ανθρώπους. Εμπιστευθήκατε ότι τα μέλη της οικογένειας θα σας αγαπούν και θα σας φροντίζουν. Εμπιστευθήκατε ότι ο σύντροφός σας θα ήταν πιστός και θα σας σεβόταν. Εμπιστευτήκατε ότι τα αφεντικά και τα άτομα που έχουν την εξουσία θα ήταν ακέραιοι. Περιμένατε τα άτομα να έχουν τα κατάλληλα όρια και να συμπεριφέρονται με τους κατάλληλους τρόπους. Πιστεύατε ότι εάν συμμορφώνεστε με αυτούς τους κανόνες, θα το έκαναν και άλλοι.

Δεδομένου ότι γνωρίζετε τι είναι σωστό και λάθος, είναι απολύτως λογικό να πιστεύετε ότι θα το γνωρίζουν και οι άλλοι.  Όμως σας πρόδωσαν. Κάποιος που σας γνώριζε και που εμπιστευόσασταν, σας είπε ψέματα, γκρεμίζοντας την εμπιστοσύνη που είχατε για εκείνον. Μπορείτε να εμπιστευτείτε ξανά; Η απάντηση είναι όχι, δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε το ίδιο, όπως πριν από την προδοσία. Εάν ένα βάζο σπάσει, μπορείτε να κολλήσετε τα κομμάτια του, αλλά δεν θα είναι το ίδιο. Η  τυφλή εμπιστοσύνη που δείχνατε μέχρι τώρα, δεν θα είναι πλέον τυφλή, ούτε θα πρέπει να είναι. 

Ακριβώς επειδή πιστεύατε ότι οι άνθρωποι πρέπει να ενεργούν σωστά, δεν σημαίνει ότι θα το κάνουν. Και πορεί να χρειαστούν χρόνια για να συμβιβαστείτε με αυτό. Κάθε φορά που το σκέφτεστε, αναρωτιέστε το εξής:  «Πώς θα μπορούσε αυτό το άτομο που εμπιστευόμουν, που σεβόμουν, και που μου άρεσε, να μου πει ψέματα, να με εξαπατήσει και να με μαχαιρώσει πισώπλατα;» Είναι τρομακτικό.

Ο αντίκτυπος μπορεί να είναι καταστροφικός και θέτει υπό αμφισβήτηση την εμπιστοσύνη σε οποιονδήποτε. Οι άνθρωποι κάνουν δηλώσεις όπως, "Δεν μπορώ να εμπιστευτώ κανέναν" ή "Δεν μπορώ να εμπιστευτώ κανέναν πολιτικό". Αυτές οι δηλώσεις είναι ο μια στρατηγική για να προστατευτείτε. Μερικοί μάλιστα λένε, «Δεν εμπιστεύομαι κανέναν» και στρέφονται στα ζώα για κοινωνική υποστήριξη. Αυτή είναι μια κατανοητή αντίδραση, γιατί κανείς δεν θέλει να νιώσει ξανά τον πόνο της προδοσίας.

Ωστόσο, χωρίς καθόλου εμπιστοσύνη, είναι αδύνατο να οικοδομήσουμε στενές σχέσεις με άλλους. Τι περισσότερες φορές οι καλές σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας. Η εμπιστοσύνη μας βοηθά να νιώθουμε όμορφα. Τι μπορείτε όμως να κάνετε εάν έχετε προδοθεί και νιώθετε αδύναμοι να εμπιστευτείτε ξανά;

Οι ειδικοί προτείνουν ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεστε τυφλά τους άλλους, αντ αυτού υπάρχουν στάδια εμπιστοσύνης, η οποία κερδίζεται με την πάροδο του χρόνου. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης περιλαμβάνει το να παρατηρείτε τη συμπεριφορά των ανθρώπων, τη στάση απέναντι στους άλλους, καθώς και απέναντί σας. Δείχνουν ακεραιότητα, σεβασμό, πίστη και φροντίδα για τους άλλους; Εάν ναι, τότε κερδίζουν λίγο περισσότερο την εμπιστοσύνη σας. 

Υπάρχουν άτομα που μπορεί να εμπιστευτείτε για ορισμένα πράγματα, αλλά όχι για άλλα. Μερικοί φίλοι είναι έγκυροι και άλλοι δεν είναι σταθεροί. Μπορείτε όμως να αγαπάτε τους ανθρώπους για το ποιοι είναι και να προσαρμόσετε τα επίπεδα εμπιστοσύνης ανάλογα με τις προσδοκίες σας. Σε κάποιους μπορείτε να εμπιστευτείτε προσωπικές σας πληροφορίες και με κάποιους άλλους μπορείτε να κάνετε διαφορετικού είδους συζητήσεις. 

Ωστόσο μερικούς ανθρώπους δεν πρέπει να τους εμπιστεύεστε. Το αν παραμένετε ή όχι σε σχέση με αυτούς τους ανθρώπους είναι μια διαφορετική συζήτηση, αλλά θα ήταν σίγουρα σοφό να προστατευτείτε. Μπορεί να βρεθείτε με γείτονες ή με μέλη της οικογένειας που είναι τοξικά, αλλά εξακολουθείτε να επιλέγετε να διατηρείτε μια σχέση. Εάν δεν μπορείτε να αφήσετε αυτή την κατάσταση, τότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε με ποιους συναναστρέφεστε. Η εμπιστοσύνη σας είναι ένα πολύτιμο δώρο, οπότε να το παρέχετε με σύνεση.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι μερικές φορές όλοι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από υποστήριξη για να δημιουργήσουμε κάτι νέο. Γι αυτό και είναι σημαντικό να μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια αν νιώσετε ότι τα χρειάζεστε. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.